Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că instituţia pe care o conduce nu este într-un conflict cu Inspecţia Judiciară şi îl acuză pe şeful acesteia, judecătorul Lucian Netejoru, că nu şi-a trecut în declaraţia de interese apartenenţa la un moment dat la o organizaţie masonică, potrivit unei surse din presă.
Conform sursei, Kovesi a exprimat dubii în legătură cu autenticitatea înregistrării apărute în presă în care Mihaela Focică, procuror inspector, acuza presiuni asupra sa în timpul controlului făcut la DNA.
Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu la Europa FM, citată de News.ro, a declarat: "Fapta s-a prescris, dar noi am comunicat CSM acest lucru. Am trimis această soluţie şi conducerii Inspecţiei Judiciare pentru că este o situaţie inedită. Şeful Inspecţiei Judiciare nu a trecut în declaraţia de interese că a făcut parte din masonerie".
Ancheta DNA în legătură cu Lucian Netejoru ar fi fost făcută, potrivit procurorului-şef, ca urmare a unei sesizări venite în luna februarie a acestui an din partea judecătoarei Camelia Bogdan. Dosarul a fost între timp clasat, întrucât fapta s-a prescris, se informează în sursă.
Totuşi, Laura Codruţa Kovesi susţine că DNA nu ar fi într-un conflict cu Inspecţia Judiciară.
Săptămâna trecută, plenul CSM a aprobat sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare pentru verificări cu privire la eventuale presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică. Inspectorul a făcut parte din echipa care a controlat recent procurorii DNA.
Într-o înregistrare apărută în presă, Mihaela Focică se plânge adjunctului Inspecţiei Judiciare de presiuni şi arată că are anumite temeri în perspectiva controlului de fond dispus în această vară la cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, se mai arată în sursa menţionată anterior.
Procurorul şef al DNA a refuzat să comenteze această înregistrare, punându-i la îndoială autenticitatea.
Kovesi a adăugat: "Nu ştiu cât de autentică este acea discuţie. Însă sunt convinsă că şeful Inspecţiei Judiciare, în momentul în care un inspector se prezintă şi îi spune că cineva a făcut presiuni, era obligat să dispună un control cu privire la acea situaţie. Dacă cineva s-a plâns că s-au făcut presiuni, de ce nu s-au luat măsuri timp de trei luni de zile?".
Potrivit sursei citate, raportul Inspecţiei Judiciare în urma controlului de fond asupra întregii activităţi a DNA urmează să fie luat în discuţie pe 6 octombrie în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Deocamdată, DNA a contestat o parte dintre procedurile parcurse de inspectori în timpul acestui control.
Potrivit procurorului şef al DNA, în ultimul an şi jumătate Inspecţia Judiciară ar fi făcut în jur de 130 de verificări la parchetul anticorupţie. Între acestea, un control a vizat în acest an întreaga activitate, atât a procurorilor, cât şi a managementului.