Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, ieri, că europarlamentarii liberali au fost mandataţi de Biroul Executiv al partidului să susţină candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef al Parchetului European.
Ludovic Orban a declarat: "Practic, europarlamentarii noştri sunt mandataţi să facă lobby atât la nivelul Parlamentului European, în primul rând în grupul PPE, dar şi pe lângă europarlamentarii din celelalte grupuri care ar putea fi determinaţi să susţină candidatura doamnei Codruţa Kovesi. De asemenea, lobby-ul să se desfăşoare către toţi reprezentanţii din PPE de la nivelul instituţiilor europene sau care participă în procesul de luare a acestei decizii".
Poziţia liberalilor este în contradicţie cu aceea exprimată de coaliţia de guvernare PSD-ALDE care nu o susţine pe fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în competiţia pentru obţinerea funcţiei de procuror şef al Parchetului European.
Mai mult, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, s-a exprimat public împotriva candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de la nivel european. El le-a transmis omologilor săi europeni, cu prilejul reuniunii informale a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne, care a avut loc la Bucureştei săptămâna trecută, decizia 380 din 30 mai 2018 prin care Curtea Constituţională a României solicita preşedintelui Klaus Iohannis să o revoce din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi.
De altfel, respectiva procedură de revocare a fost discutată şi de Valer Dorneanu, preşedintele CCR, cu o delegaţie a Bundestagului (Parlamentului german) care a fost prezentă în ţara noastră şi al cărei şef a menţionat că Laura Codruţa Kovesi este predestinată să conducă Parchetul European. Dorneanu le-a transmis parlamentarilor germani că decizia CCR este întemeiată strict pe atribuţiile constituţionale ale preşedintelui României şi ale ministrului Justiţiei şi că ţara noastră este o republică semiprezidenţială, dar diferită ca regim şi atribuţii de cele ale şefului statului din Franţa.
Potrivit unui document apărut recent în spaţiul public, Laura Codruţa Kovesi este prima pe o listă scurtă de trei procurori dintre care va fi selectat şeful Parchetului public european. Votul în Parlamentul European va fi dat în 18 sau 19 februarie, iar numirea procurorului şef se va face pe baza acordului comun dintre Legislativul UE şi Consiliu. Consiliul ia decizia cu majoritate simplă.