Kremlin: Incapacitatea de plată a Rusiei, doar o situaţie artificială

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 aprilie 2022

Kremlin: Incapacitatea de plată a Rusiei, doar o situaţie artificială

Rusia va plăti obligaţiunile internaţionale în ruble atât timp cât rezervele sale rămân blocate

Rusia s-a apropiat ieri de o potenţială incapacitate de plată a datoriei sale internaţionale, deoarece a făcut plăţi în ruble către deţinătorii de obligaţiuni în dolari, precizând că va continua să facă acest lucru atât timp cât rezervele sale valutare vor fi blocate de sancţiunile occidentale, conform Reuters.

Ministerul de Finanţe de la Moscova a informat că a trebuit să plătească ruble deţinătorilor de obligaţiuni denominate în dolari cu scadenţa în 2022 şi 2042, deoarece o bancă străină a refuzat să proceseze un ordin de plată a 649 de milioane de dolari către aceştia.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriei externe din 1917, notează Reuters.

Cu un total de 15 emisiuni de obligaţiuni internaţionale cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari în circulaţie, Moscova a reuşit să efectueze o serie de plăţi de cupoane în valută pentru obligaţiunile sale înainte ca Statele Unite să înceteze astfel de tranzacţii.

În noul context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune: "Rusia s-ar putea afla, teoretic, în incapacitate de plată, dar aceasta ar fi o situaţie artificială. Nu există motive pentru o incapacitate de plată reală, Rusia are toate fondurile necesare ca să-şi îndeplinească obligaţiile, dar va continua să-şi plătească în ruble datoria externă, în timp ce rezervele valutare rămân blocate în urma sancţiunilor occidentale".

Conform Ministerul rus de Finanţe, Moscova ar putea lua în calcul să le permită deţinătorilor străini de bonduri scadente în 2022 şi 2042 să convertească plăţile în ruble în valută după ce accesul Rusiei la rezervele sale valutare se va restabili.

Trezoreria SUA a blocat luni plăţile către deţinătorii de obligaţiuni ale Rusiei

Trezoreria SUA a blocat luni seara plăţile de datorii în dolari ale Moscovei prin intermediul băncilor americane. O plată a principalului de 552,4 milioane de dolari pentru o emisiune scadentă în 2022 şi o plată a unui cupon de 84 de milioane de dolari pentru o emisiune cu maturitatea în 2042 trebuiau plătite luni, la o zi după ce au apărut acuzaţiile conform cărora forţele ruse au masacrat civili în oraşele din jurul capitalei ucrainene Kiev.

"Trezoreria SUA nu va permite să fie efectuate plăţi de datorii în dolari din conturile guvernului rus la instituţiile financiare americane", a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei, menţionând: "Rusia trebuie să aleagă între epuizarea rezervelor valoroase în dolari sau a veniturilor noi sau incapacitate de plată. Epuizarea rezervelor în dolari ar afecta şi mai mult resursele disponibile pentru efortul de război al preşedintelui rus Vladimir Putin şi va declanşa o mai mare incertitudine în sistemul financiar rus".

Josep Borrell: "UE a cheltuit 35 miliarde euro pe importurile de energie din Rusia, de la începutul războiului"

UE a cheltuit 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) pe importurile de energie din Rusia, de la începutul războiului din Ucraina, spune Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, citate de DPA.

Cifra demonstrează importanţa reducerii dependenţei UE de importurile de energie din Rusia, a afirmat oficialul european ieri, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, potrivit Agerpres.

Josep Borrell a cerut ca această reducere a dependenţei să fie realizată prin extinderea energiei regenerabile.

Comisia Europeană a anunţat că lucrează la un embargo asupra importurilor de petrol de Rusia.

Declin uşor al cotaţiilor petroliere

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 0,2% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 106,43 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a coborât cu 0,07%, la 101,89 dolari barilul la ora locală 09.37.

În martie, preţul petrolului Brent a urcat până la 139 de dolari/baril - cel mai ridicat nivel de după 2008.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ieri că Uniunea Europeană trebuie să impună, "mai devreme sau mai târziu", sancţiuni privind petrolul şi gazele naturale din Rusia.

Piaţa auto din Rusia s-a prăbuşit din cauza războiului

Vânzările de automobile pe piaţa din Rusia s-au prăbuşit luna trecută, după ce invadarea Ucrainei a afectat rubla, iar mulţi constructori auto străini au decis să boicoteze Rusia, astfel că reprezentanţele auto s-au golit, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Vânzările de automobile noi au scăzut cu 60% în martie, comparativ cu luna trecută la Rolf, cel mai mare dealer auto din Rusia, a declarat directorul general Svetlana Vinogradova. Aceasta prognozează că cererea va scădea cu jumătate în acest an, până la un nivel comparabil cu cel al Spaniei, ţară a cărei populaţie este la o treime faţă de cea a Rusiei.

Colapsul pieţei auto vine într-un context în care consumatorii îşi direcţionează cheltuieile spre produsele esenţiale în aşteptarea unei recesiuni provocate de război. Potrivit unor estimări, preţul vehiculelor a crescut cu 40% în luna martie, după ce producători auto precum Toyota Motor Corp. sau Volkswagen AG au oprit producţia în Rusia.

În condiţiile în care cumpărătorii se confruntă cu preţuri mai mari şi opţiuni reduse, Guvernul de la Moscova vrea să stimuleze producţia internă. De asemenea, autoturismele importate din Europa şi Japonia ar putea fi înlocuite cu modele chineze şi indiene, susţine Anton Shaparin, vicepreşedinte la National Automobile Union.

"Mulţi oameni spun că partenerii noştri chinezi nu vor abandona piaţa noastră. Desigur că nu o vor face, o vor mulge până la ultima rublă", spune Anton Shaparin, menţionând că preţul automobilelor marca Haval pe care constructorul chinez Great Wall Motor Co. le asamblează în Rusia a crescut cu 50% de la invadarea Ucrainei.

În schimb, producători precum Ford Motor Co. sau Honda Motor Co. nu mai livrează automobile ori componente către Rusia. La rândul său, grupul francez Renault SA şi-a suspendat operaţiunile pe a doua cea mai importantă piaţă a sa. Dependenţa mare a constructorilor ruşi de componentele importate a dus la majorări de preţuri semnificative. De exemplu, AvtoVaz, cel mai mare constructor auto din Rusia, a majorat preţurile de trei ori în acest an.

În condiţiile în care noi autoturisme sunt greu de găsit în Rusia, iar inflaţia crescută riscă să le afecteze economiile, unii ruşi s-au îndreptat spre pieţele vecine care au mai rămas deschise pentru ei. De exemplu, la reprezentanţa auto Autodom din oraşul Kostanay din Kazahstan, amplasat la 180 de kilometri sud de graniţa cu Rusia, clienţii ruşi au fost responsabili pentru aproape 10% din vânzări, faţă de doar 1% anterior, a dezvăluit directorul de vânzări Yevgeniy Biber.

Vânzările de autovehicule din luna martie au fost cele mai slabe din ultimii 15 ani, estimează şi Azat Timerkhanov de la firma de consultanţă Autostat din Rusia. "Dacă Europa nu reia livrările, China va fi principalul beneficiar, cel puţin în termeni de piaţă. Însă volumele de vânzări vor continua să scadă", spune Azat Timerkhanov.

Bursa din Moscova revine pe creştere

Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a urcat ieri, lăsând în urmă declinul din ziua anterioară. MOEX a crescut cu 0,2% la ora locală 16.57, atingând 2.668,84 puncte, iar indicele RTS - cu 2,9%, la 1.033,41.

Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au urcat cu 2,8% la ora 17.00, până la 5.463 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 1,2%, la 424 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au câştigat 0,3%, ajungând la 244,34 ruble.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au depreciat cu 2,4% la ora 17.01, ajungând la 150,42 ruble, cele ale VTB Bank - cu 2,3%, la 0,023 ruble.

Preţul gazelor cu livrare în luna mai atingea 108,15 euro pentru un Megawatt-oră la Bursa din Amsterdam, la ora 16.40, faţă de 103 euro la deschiderea şedinţei bursiere.

Ungaria a anunţat, ieri, că este pregătită să plătească în ruble pentru importurile de gaze naturale ruseşti, în dezacord cu UE, care se opune acestei cerinţe a Moscovei. Premierul maghiar Viktor Orban a declarat, citat de Reuters, că Ungaria va plăti în ruble pentru gazele ruseşti, dacă Moscova îi va cere acest lucru.

----------------------

Preţul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 0,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 09.47, la 10,36 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în declin cu 0,8%, la 7,53 dolari/ buşel.

----------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,2%, la 1.931,20 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.46, cea spot - cu 0,4%, la 1.930,79 dolari/uncie.

----------------------

Euro a urcat cu 0,05% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,0910 dolari ieri, la ora 17.04 (ora României), valoare care se apropie de cursul minim al ultimilor doi ani, consemnat luna trecută: 1,0806 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb