Kremlinul a exclus stoparea ofensivei sale împotriva Ucrainei, în pofida apelului la armistiţiu din partea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul său aliat, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
"Cât priveşte Ucraina, nimic nu s-a schimbat: operaţiunea militară specială continuă, întrucât aceasta este singura cale la ora actuală de a atinge obiectivele stabilite de către ţara noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
De altfel, Kremlinul a cerut astăzi să nu se compare planul de pace al Chinei pentru o soluţionare a conflictului din Ucraina cu propunerea de încetare imediată a focului şi iniţierea unor negocieri urgente făcută anterior de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, notează EFE.
"Nu este prea convenabil să comparăm ideile preşedintelui Xi (Jinping) cu ceea ce a spus astăzi preşedintele (belarus Aleksandr) Lukaşenko", a declarat Dmitri Peskov în conferinţa sa de presă zilnică.
Reprezentantul Kremlinului a adăugat că propunerea lui Lukaşenko va fi discutată mai detaliat în cursul întâlnirii acestuia cu liderul rus Vladimir Putin, programată pentru 6 aprilie.
În ceea ce priveşte perspectivele de pace pe termen scurt, Peskov a subliniat că pentru moment "nu se schimbă nimic şi că operaţiunea militară specială" a Rusiei continuă.
Preşedintele belarus a lansat un apel astăzi la o încetare imediată a focului în Ucraina şi la începerea negocierilor de pace fără condiţii prealabile "înainte de a se ajunge la o escaladare".
"Îndrăznesc să propun (...) o încetare a ostilităţilor, o încetare a focului fără dreptul de mişcare a trupelor şi transferul de echipamente şi arme", a declarat Lukaşenko în timpul discursului său anual în faţa Adunării Naţionale (parlamentul).
Potrivit liderului belarus, "trebuie să ne oprim acum, înainte de a se ajunge la o escaladare".
El a avertizat că perspectivele de pace se estompează pe măsură ce Ucraina continuă să primească cantităţi importante de arme occidentale, iar Rusia impulsionează dezvoltarea industriei sale de armament.
"Ucrainenii cred că pot câştiga, dar asta este un nonsens. Este imposibil să câştigi împotriva unei puteri nucleare", a declarat Lukaşenko, care a avertizat, de asemenea, că o eventuală contraofensivă ucraineană este "extrem de periculoasă" şi ar putea afecta speranţele în negocierile de pace.
Planul de pace al Chinei pledează, pe de o parte, pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, încetarea ostilităţilor şi reluarea negocierilor de pace, iar pe de alta pentru luarea în considerare a preocupărilor de securitate ale Rusiei în faţa avansării NATO.
Beijingul solicită, de asemenea, ridicarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, conform EFE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 16:14)
Nu pentru integritatea teritoriala a Ucrainei pledeaza China. Am vazut cand au fost intrebati direct despre asta ce au raspuns: trebuie sa luam in considerare granitele istorice.. Ce granite istorice, ca in istorie s-au schimbat de vreo 5 ori granitele Ucrainei?
Pai acelea ce convin Rusiei. Va dati seama. Exprimarea e intentionat vaga in planul de pace chinez, la punctul cu integritatea teritoriala.
Mai sincer cred ca-i Lucasenko care vede si el ca lucrurile se indreapta spre dezastru(probabil mai mult pt Rusia si Belarus)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 18:37)
Vezi istoria reală . Și nu tot clănțăni ca o ... femeie !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 20:39)
n timpul Evului Mediu, zona a fost centrul cheie al culturii slavilor estici, puternicul stat Rusia Kieveană formând baza identității ucrainene. În urma fragmentării acesteia din secolul 13, teritoriul a fost disputat, condus și împărțit de o varietate de puteri, precum Uniunea statală polono-lituaniană, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman și Rusia. O republică cazacă s-a ridicat și a prosperat în timpul secolelor 17 și 18, dar teritoriul ei a fost împărțit între Polonia și Imperiul Rus. După Al Doilea Război Mondial, partea occidentală a Ucrainei a devenit parte a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene și întreaga țară a devenit parte a Uniunii Sovietice ca entitate statală unică. În 1991, Ucraina a obținut independența de la Uniunea Sovietică ca urmare a destrămării sale la sfârșitul Războiului Rece.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 20:39)
Ce nu-i clar?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 16:20)
Ce logica pe mujic. "Ucrainenii cred că pot câştiga, dar asta este un nonsens. Este imposibil să câştigi împotriva unei puteri nucleare"...pai atunci sa le dam ucrainienilor rachete nucleare sa se lupte de la egal la egal:-)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 18:43)
Ai o minte și cultură foarte slabă . Ceea ce ar trebui să știi este ceva elementar . Părinții și profesorii tăi sunt de vină . Tu ești o creatură ... nevinovată . Ar fi bine să stai acasă ...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 19:43)
Pai acasa stau...spre deosebire de voi mujicii care sunteti tot prin vecini:-)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 18:44)
FOARTE BINE ! ÎNAINTE, RUSSIA !
4. Opriti-va !
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 20:39)
Orice escaladare duce la probabilitatea ca Putin sa fie înlocuit de naționaliști care nu au nicio reținere sa apese butonul nuclear !!! Da, Putin ăla rău e o floare pe lângă ce mișună prin Kremlin...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 23:15)
Russia v a castiga acest razboi din Ukraina cu NATO …. Romania v a avea granita directa cu Russia….
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2023, 12:11)
Russia v a ocupa Rromania si o va reintregi sub cizma ei cu celelalte bucati rupte din tara: Basarabia, Cernauti...