KRISTIAN RUBY, SECRETARUL GENERAL AL EURELECTRIC: "Securitatea energetică nu poate fi asigurată cu regenerabile, avem nevoie de cărbune încă mulţi ani"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 noiembrie 2017

"Securitatea energetică nu poate fi asigurată cu regenerabile, avem nevoie de cărbune încă mulţi ani"

"Trebuie să fim responsabili şi inteligenţi în trecerea la o economie decarbonizată"

Economia europeană are nevoie de cărbune încă mulţi ani de acum încolo, pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu energie electrică, este de părere Kristian Ruby, secretarul general al Eurelectric (Uniunea Industriei Electricităţii), asociaţia care reprezintă interesele comune ale acestui sector la nivel pan-european.

Prezent în România săptămâna trecută, pentru întâlniri cu autorităţile noastre, domnia sa a declarat în cadrul unei reuniuni cu jurnaliştii: "Nu pot să spun câţi ani va mai fi necesar cărbunele. Avem o dezbatere majoră în UE, pe acest subiect: cât de mult mai poate suporta capacitatea pieţei cărbunele? Comisia Europeană a propus 2025 ca termen, însă noi credem că este prea devreme pentru că avem nevoie de securitatea aprovizionării, pe care nu o putem avea numai cu resurse regenerabile. Această securitate nu poate fi realizată nici acum, nici în 2025, poate nici în 2030, an în care estimez că jumătate din capacitatea necesară va proveni din regenerabile. Cealaltă jumătate va fi asigurată din gaze, cărbune şi nuclear. Acestea sunt aşteptările noastre".

Kristian Ruby a subliniat că asociaţia pe care o reprezintă a informat UE că, dacă va înăspri normele privind producţia de energie din cărbune, va afecta securitatea energetică a regiunii.

Secretarul general al Eurelectric a amintit că 2017 a fost un an foarte plin pentru asociaţie, cu o agendă ambiţioasă de schimbare a sectorului.

Domnia sa a declarat: "Am avut o reuniune de board săptămâna trecută, în care ne-am înţeles asupra unei noi strategii de dezvoltare a asociaţiei, de modernizare, de consolidare a acesteia. Pe partea politică, am căzut de acord asupra unei noi viziuni a întregului sector, care implică toate ţările din Europa. Ne-am înţeles asupra programului pentru următorii doi ani, ne-am actualizat punctul de vedere asupra pachetului de măsuri pentru o energie curată. Considerăm că trebuie luate măsuri proactive pentru trecerea la energia curată. Nu este un proces uşor să treci la o economie bazată pe emisii reduse de carbon. Trebuie să fim responsabili şi inteligenţi în tranziţia la o economie decarbonizată".

Reprezentantul Eurelectric a adăugat: "Această tranziţie este o provocare pentru sectorul energetic, dar care are o agendă plină de oportunităţi. Tranziţia la o economie decarbonizată a început în domeniul energiei electrice şi am simţit impactul acestui proces în ultimii ani, prin introducerea energiei regenerabile, presiuni pe preţuri, dificultăţi în sectorul centralelor electrice convenţionale.

Dar, dacă privim peste trei, cinci, zece ani, vom vedea multe oportunităţi".

Domnul Ruby a făcut referire şi la sectorul petrolier, subliniind că trebuie "să scăpăm" de această resursă pe termen lung. "Cum putem înlocui petrolul? Utilizând electricitatea", a menţionat domnia sa, precizând: "Sunt multe oportunităţi de afaceri pentru sectorul electricităţii. Acestea vin din electrificarea transportului, a încălzirii, din reinventarea proceselor industriale. Astăzi, multe din aceste procese utilizează la un grad ridicat energia, ceea ce generează emisii importante. De aceea, trebuie să reinventăm procesele industriale prin utilizarea electricităţii, astfel încât să avem o economie cu emisii reduse de carbon".

"Tranziţia la o energie curată trebuie făcută într-o manieră echilibrată şi ordonată, să nu subminăm companiile din domeniu"

Oficialul Eurelectric a mai spus: "Tranziţia la o energie curată trebuie făcută într-o manieră echilibrată şi ordonată, să nu subminăm companiile din domeniu. Nu ne putem permite întreruperi în alimentarea cu energie electrică în procesul de tranziţie, întrucât trecerea la o energie curată presupune multă electricitate. Totodată, nu putem permite ca energia să fie prea scumpă".

Kristian Ruby a menţionat că banii europeni ar trebui folosiţi pentru modernizarea sistemelor energetice.

"Trecerea la o energie curată se face diferit de la o ţară la alta, întrucât mixurile de energie sunt diferite, situaţia economică este diferită, sistemele energetice sunt diferite", a afirmat domnul Ruby, adăugând: "Astfel, sunt necesare abordări diferite. Eurelectric se află în dialog cu membrii săi ca să vadă cum poate ajuta în privinţa investiţiilor sau a problemelor cu autorităţile naţionale de reglementare. Vrem să lucrăm cu ţările membre, să creăm o hartă energetică pe termen mediu şi lung, care să cuprindă ceea ce se întâmplă în sistemul energetic - ce capacităţi ies, ce capacităţi intră, cum abordează ţările eficienţa energetică".

Potrivit domnului Ruby, un obiectiv major al Eurelectric va fi, în 2018, "acapararea tuturor oportunităţilor" din sector. Domnia sa a declarat: "În acest moment de tranziţie, sectorul electricităţii trece printr-o perioadă dificilă. Noi am suportat aproape în totalitate costurile tranziţiei la o energie curată. În 2011-2016, sectorul electricităţii din Europa a suferit deprecieri de 115 miliarde de euro. Sunt bani mulţi, dar acum începem să vedem schimbări pozitive. Mai sunt multe de făcut. Marea schimbare viitoare va veni din industria petrolieră, cea a transportului, a încălzirii, care vor trebui să utilizeze mai multă electricitate. Vrem să avansăm ideea esenţială a utilizării pe scară tot mai largă a electricităţii. Acest lucru va aduce beneficii şi companiilor, şi societăţii".

"Clientul nu mai este doar un consumator de energie, aşa cum era cu mulţi ani în urmă"

Oficialul Eurelectric consideră că electrificarea este un obiectiv cheie, care trebuie realizat eficient.

Domnul Ruby a spus: "Trebuie să reinventăm acest sector. Clientul nu mai este doar un consumator de energie, aşa cum era cu mulţi ani în urmă. Multe companii încă nu se gândesc la consumator, nu-l văd ca pe o persoană, se gândesc doar la cerere. Acest lucru se schimbă, întreg sectorul se schimbă, oamenii se schimbă.

Unii îşi pun panouri fotovoltaice pe acoperişul locuinţei, alţi au dispozitive Smart Meter. Clienţii vor să facă alegeri: să-şi schimbe furnizorul de energie, să beneficieze de servicii prietenoase, să-şi cumpere o maşină electrică, aşa că trebuie să ne gândim mai mult la consumatorul din acest sector decât o făceam în trecut. Trebuie să ne gândim la ce vrea o persoană modernă".

Oficialul Eurelectric a subliniat că stimularea inovaţiei este absolut necesară în trecerea la o energie curată, astfel că trebuie consolidate investiţiile în sector.

"Trebuie să investim mai mult decât obţinem din vânzarea de electricitate. Cum să atragem investiţii cât mai multe în noi capacităţi, în reţele, în stocare, în tehnologie? Mai întâi, prin stabilirea cadrului de reglementare, a tarifelor, a structurii, a costurilor de capital. Apoi, o oportunitate de finanţare ar fi bugetul UE, dar sunt şi alte fonduri care pot fi utilizate. Trebuie să dezvoltăm contracte pe termen lung, care să le permită întreprinzătorilor străini să investească în domeniu", a menţionat domnul Ruby, concluzionând: "Trebuie să facem investiţiile potrivite, atunci când avem tehnologiile adecvate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb