KRUK raportează creşterea investiţiilor cu 250% în ţara noastră şi cifre record pentru 2021

F.D.
Companii / 28 iunie 2022

Cosmina Marinescu, CEO KRUK România

Cosmina Marinescu, CEO KRUK România

Grupul KRUK, cea mai mare companie de colectare din Europa Centrală şi de Est, cu operaţiuni în şapte state, printre care şi ţara noastră, anunţă înregistrarea celor mai bune rezultate financiare şi operaţionale din istoria de 15 ani a companiei pe piaţa românească, conform unui comunicat de presă.

În 2021, investiţiile au crescut de 2,5 ori faţă de anul precedent, afacerile cu 10%, veniturile operaţionale cu 31% şi s-au achiziţionat de două ori mai multe portofolii decât în 2020.

"Rezultatele au fost generate şi de tendinţa de economisire, mai accentuată în anul 2020 datorită situaţiei pandemice; astfel, tot mai mulţi clienţi au reuşit să-şi plătească datoriile integral în 2021, ca să-şi redobândească echilibrul financiar. De asemenea, am observat că investiţiile realizate pe parcursul anului trecut s-au materializat mai bine, dacă ne uităm la numărul portofoliilor cumpărate. Creşterea a fost susţinută şi de demersurile de eficienţă operaţională ale companiei, care a prioritizat soluţiile online de gestionare şi plată a datoriilor", a declarat Cosmina Marinescu, CEO KRUK România.

Pe piaţa din România, Grupul KRUK a investit 35,4 milioane euro în 2021, ceea ce reprezintă 10% din investiţiile totale la nivel de grup - achiziţionând datorii/creanţe în valoare nominală de 148,5 milioane euro -şi 60% din valoarea estimată a investiţiilor totale din industria de colectare din ţară (63 milioane euro).Majorarea investiţiilor a adus companiei peste două milioane de clienţi la finalul anului trecut, în condiţiile în care, în urmă cu 15 ani, KRUK România gestiona creanţele a circa 15.000 de români.

În ce priveşte sumele recuperate, valoarea acestora a ajuns la 119,9 milioane euro, adică 25% din totalul recuperărilor la nivel de grup. Tot la finalul anului trecut, valoarea contabilă a portofoliilor achiziţionate era de 188,2 milioane euro; portofoliile româneşti au reprezentat în total 17% din valoarea contabilă a tuturor portofoliilor deţinute de Grupul KRUK. De altfel, datoriile neperformante deţinute de băncile româneşti s-au ridicat la3,4 miliarde euro. În ultimii cinci ani, valoarea creanţelor depreciate a scăzut constant. În 2021, pe piaţa românească au fost vândute portofolii negarantate din zona de retail şi corporate cu o valoare nominală de 339,5 milioane euro.

KRUK a achiziţionat în acest an portofoliului de creanţe neperformante al unui operator telecom local la o valoare nominală de peste 160 milioane de euro, compus din facturi restante. Liviu Costică: "Ne-am propus să devenim anul acesta lider de piaţă şi pe segmentul telecom, nu doar pe cel de banking. Acest nou pachet de creanţe, care conţine aproape 470.000 de cazuri, ne asigură suplimentarea numărului de clienţi cu 25% şi contribuie la obiectivul creşterii afacerii cu 5% pentru primul semestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut". Majoritatea cazurilor cuprinse în noul pachet de creanţe achiziţionat aparţine persoanelor fizice, doar 2,5% din titularii facturilor care compun portofoliul fiind persoane juridice.

Şi la nivel de Grup, compania anunţă rezultate record pentru anul 2021: a înregistrat un profit de 147,4 milioane euro, în creştere cu 758% faţă de anul trecut şi un record în ce priveşte sumele recuperate din portofoliile cumpărate - 466,8 milioane euro, cu 21% mai mult, dar şi investiţii record - 360,7 milioane euro, cu 281% mai mult decât anul trecut.

În ceea ce priveşte activitatea grupului polonez în Europa, o altă tranzacţie notabilă a fost achiziţia, pe piaţa din Spania, a unui portofoliu de creanţe negarantate cu o valoare nominală de 132 de milioane de euro.

Pe parcursul anului 2021, Grupul KRUK a cumpărat în total portofolii în valoare nominală totală de 2,1 miliarde de euro, un record al ultimilor 20 de ani de activitate ai companiei. Investiţiile Grupului au depăşit 372 milioane de euro anul trecut, în creştere cu 281% faţă de anul anterior şi s-au derulat în Polonia (63%), Italia, România, Spania, Cehia şi Slovacia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb