LÁSZLÓ BORBÉLY, DEPARTAMENTUL PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ DIN CADRUL GUVERNULUI: "Regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru dezvoltarea durabilă a României"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 7 octombrie 2019

Laszlo Borbely a precizat: "Avem nevoie de sprijinul Uniunii Europene. Sperăm că va exista o strategie nouă, mai curpinzătoare la nivelul noii Comisii de la Bruxelles, care să preia obiectivele primordiale din agendele 2030 şi 2050 şi să conducă la dezvoltarea durabilă".

Laszlo Borbely a precizat: "Avem nevoie de sprijinul Uniunii Europene. Sperăm că va exista o strategie nouă, mai curpinzătoare la nivelul noii Comisii de la Bruxelles, care să preia obiectivele primordiale din agendele 2030 şi 2050 şi să conducă la dezvoltarea durabilă".

Prin promovarea Agendei 2030, România poate să-şi consolideze poziţia şi relaţiile cu statele din regiune, a afirmat consilierul de stat Laszlo Borbely, şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, în cadrul unui eveniment.

Laszlo Borbely a declarat: "Regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru România. Rolul activ al ţării noastre în această zonă necesită implicare pe toate palierele, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă. Prin promovarea Agendei 2030 Româ­nia poate să-şi consolideze poziţia şi relaţiile cu statele din regiune. În acelaşi timp, o bună colaborare este necesară pentru implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, cum ar fi viaţa acvatică, dar şi altele".

Domnia sa a precizat că, pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pe lângă strategia naţională este nevoie de parteneri din toate domeniile de activitate şi de realizarea unui cadru instituţional adecvat.

Şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a precizat: "Avem nevoie de sprijinul Uniunii Europene. Sperăm că va exista o strategie nouă, mai cuprinzătoare la nivelul noii Comisii de la Bruxelles, care să preia obiectivele primordiale din agendele 2030 şi 2050 şi să conducă la dezvoltarea durabilă".

În cadrul evenimentului, coordonatorii care gestionează implementarea Agendei 2030, alături de alţi specialişti, au prezentat exemple de bune practici privind implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă în regiunea Mării Negre.

Profesorul Eden Mamut, secretar general al Black Sea Universities Network a afirmat că există progrese, dar mai sunt aspecte care trebuie îmbunătăţite pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. El a precizat că grupurile din reţeaua universităţilor din regiunea Mării Negre cooperează pentru găsirea unor soluţii comune, plecând de la nevoile locale şi de la proiecte derulate cu partenerii sociali.

Eden Mamut a spus: "Reţeaua vrea să promoveze conceptul de educaţie ca serviciu şi să ofere soluţii pentru orice tip de problemă la nivel regional şi european. În acest moment, avem masterate comune, folosim standarde comune şi spaţii educaţionale comune pentru oferirea de soluţii din domeniul dezvoltării durabile, cum ar fi reducerea sărăciei sau eficienţa energetică".

Aristotelis Xenakis, reprezentant al preşedinţiei Greciei la BSEC, a susţinut că, în acest moment, cel mai important proiect regional este "Marea Neagră-energie verde-creştere albas­tră", care vizează creşterea capacităţii operaţionale a organizaţiei în ţările din regiune.

Traian Chebeleu, secretar general adjunct al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, a vorbit despre iniţiativele în domeniul energetic şi în cel al protecţiei mediului. Domnia sa susţine că pentru o dezvoltare energetică durabilă este necesară o cooperare regională în domeniul energiei verzi, pe baza reţelei informatice creată în anul 2015. De asemenea, organizaţia doreşte o creştere a utilizării energiei verzi în întreaga regiune, realizarea unor acţiuni privind combaterea schimbărilor climatice, înfiinţarea unui centru pentru sisteme durabile de alimentaţie şi oferirea de expertiză tehnică regiunilor învecinate.

Economistul american Jeffrey Sachs, coordonatorul Reţelei de Soluţii pentru Dezvoltare Durabilă(SDSN), înfiinţată în 2012 de Organizaţia Naţiunilor Unite, a spus că toate cele 17 obiective de dezvoltare durabilă trebuie îndeplinite şi că ele vor deveni parte importantă din toate procesele de lucru şi de afaceri din întreaga lume.

Jeffrey Sachs a spus: "Obiectivele de dezvoltare durabilă sunt pe termen lung şi necesită politici adecvate, care presupun transformări pentru următorii 20 sau 30 de ani. Din păcate, există guverne care nu respectă Agenda 2030. Administraţia Trump se află printre acestea şi, în acest moment, noi, americanii, suntem disociaţi de agenda globală".

Conform domniei sale, cele 17 obiective ar trebui transpuse în şase transformări esenţiale. Prima priveşte educaţia, unde să se pună accent pe dezvoltarea abilităţilor şi pe inovaţie. A doua se referă la combaterea şi prevenirea bolilor cronice cauzate de regimuri de viaţă defectuoasă, de alimentaţie defectuoasă şi de poluare. Cea de-a treia transformare se referă la decarbonizarea sistemelor energetice, ce reprezintă o mare provocare pentru regiunea Mării Negre care este dependentă de petrol şi gaze. Următoarea transformare priveşte utilizarea durabilă a terenurilor şi surselor de apă şi protejarea mediului acvatic din Marea Neagră. Ultimile două transformări se referă la oraşe durabile şi sustenabile şi la dezvoltarea tehnologiei informaţiei digitale.

Jeffrey Sachs a precizat: "Prin realizarea celor şase transformări, este posibil să atingem obiectivele şi să facem faţă schimbărilor climatice. Dar aceste transformări cer modificarea strategiilor de dezvoltare din fiecare din cele 142 de state care au aderat la Agenda 2030. În Marea Neagră este importantă cooperarea regională şi chiar implicarea Rusiei într-un proiect al celor patru mări: Mediterană-Neagră-Caspică-Aral. Europa nu poate funcţiona fără o relaţie normală cu Rusia. Trebuie identificată o nouă formulă de cooperare cu Federaţia Rusă, deoarece este importantă pentru consolidarea regiunii Mării Negre".

Nicolaos Theodossiu, preşedintele SDSN Marea Neagră a arătat că obiectivele de dezvoltare durabilă sunt interdependente şi trebuie realizate ca un întreg. Theodossiu a spus: "Obiectivele vizează cetăţenii şi avem nevoie de legislaţie, directive, de sprijin guvernamental şi de implicarea oamenilor, în special a generaţiilor tinere cărora suntem obligaţi să le asigurăm un viitor durabil şi pros­per. Avem probleme pe consumul res­ponsabil şi pe acţiunea climatică, dar prin cooperare se pot rezolva toate situaţiile respective".

Prin această conferinţă organizatorii au dorit să accentueze rolul universităţilor în implementarea Agendei 2030. Acest principiu este cuprins şi în Strategia naţională pentru dezvoltare durabilă care propune înfiinţarea unui Consiliu Consultativ format din experţi, academicieni, cercetători şi profesori universitari. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a realizat şi o radiografie a modului în care dezvoltarea sustenabilă este cuprinsă în învăţământul superior, întrucât intenţionează să contribuie la coagularea acestui obiect de studiu, inclusiv coordonarea sa cu cerinţele pieţei muncii.

Evenimentul a inclus prezentări dedicate realizărilor ştiinţifice avansate, din domeniul colectării şi procesării datelor, modelării, simulării, previzionării, precum şi activităţilor de evaluare legate de implementarea Agendei 2030 în regiunea Mării Negre.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca UDMR sustine si voteaza motiunea im[potriva Guvernului,"Guvernule tu de ce -l mai tii pe asta si altii ca el prin departamentele tale?Pentru ciolan,cascaval sau din nepasare?"

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb