LA APROAPE DOUĂ LUNI DE LA NOTIFICARE, Consiliul Concurenţei analizează preluarea SAI Muntenia de către SIF Banat Crişana

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2013

Consiliul Concurenţei analizează preluarea SAI Muntenia de către SIF Banat Crişana

Autoritatea aşteaptă părerile terţilor despre tranzacţie

Consiliul Concurenţei a anunţat, ieri, că analizează concentrarea economică ce se va realiza prin dobândirea controlului unic direct asupra Societăţii de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest SA de către Societatea de Investiţii Financiare Banat Crişana.

Practic, asta înseamnă că termenul de maxim două luni în care Autoritatea trebuie să dea un aviz curge de acum înainte.

SIF1 a anunţat, încă de pe 15 februarie, că a notificat CNVM şi Consiliul Concurenţei, cu privire la intenţia să preia SAI Muntenia în proporţie de 99,96%, şi probabil îşi calculase că va primi avizele în termenul de două luni, adică până săptămâna viitoare, respectiv înainte de Adunările Generale de la cele două SIF-uri.

Însă, până acum, CC nu s-a putut apuca de analiză, întrucât se pare că dosarul nu era complet.

CNVM nu a anunţat, încă, în ce stadiu este analiza sa asupra preluării.

Condiţiile tranzacţiei rămân confidenţiale, până la finalizarea acesteia, după cum a anunţat SIF1, în februarie.

CC arată că Societatea de Adminis-trare a Investiţiilor (SAI) este o societate pe acţiuni, care are ca obiect de activitate adminis-trarea organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor organisme de plasament colectiv şi că Societatea de Investiţii Financiare (SIF) este un organism de plasament colectiv încadrat în categoria "alte organisme de plasament colectiv", având ca obiect de activitate gestionarea portofoliului de acţiuni pe care le deţine la diferite companii şi efectuarea de investiţii financiare în vederea maximizării valorii propriilor acţiuni.

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au anunţat că, în vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu un mediu concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice: "Potrivit Legii concurenţei (nr. 21/1996) sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute în acest act normativ. Acestea sunt îndeplinite dacă cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi într-o operaţiune de concentrare economică depăşeste echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi există cel puţin doi agenţi economici implicaţi în operaţiune care să realizeze pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro".

Consiliul Concurenţei mai precizează că este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi, în legătură cu această concentrare economică.

Preluarea SAI Muntenia de către SIF1 pare o soluţie de pace, în conflictul dintr-un grup de acţionari SIF4, din jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, şi reprezentanţii administratorului, care durează de un an de zile.

Gheorghe Iaciu a coagulat un grup de acţionari care au ales un nou Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA) SIF4 Muntenia, în iulie 2012, care însă a fost suspendat printr-o ordonanţă preşe-dinţială a Tribunalului Bucureşti. CRA-ul res-pectiv s-a luptat luni de zile să elimine SAI Muntenia Invest de la administrarea SIF4.

SIF Muntenia este administrată, prin statut, de SAI Muntenia Invest, condusă de consiliul de administraţie prezidat de Petre Pavel Szel şi, pe partea executivă, de Gabriel Filimon.

SAI Muntenia Invest este deţinută de Grupul Financiar Muntenia (GFM), unde preşedinte este Gabriel Filimon. Acţionarii GFM sunt, în mare măsură, angajaţii SAI Muntenia, având drepturile de vot şi deţinerea limitate la 5%.

Acţionarii SIF Muntenia vor decide în AGA din 25/26 aprilie revocarea CRA şi alegerea unuia nou, la propunerea lui Gheorghe Iaciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb