Acţionarii Transelectrica (TEL) sunt convocaţi, pentru data de 31 iulie, la o adunare generală cu mai multe puncte pe ordinea de zi între care declanşarea procedurii de selecţie a membrilor Consiliului de Supraveghere al companiei, se arată într-un raport al transportatorului de energie electrică remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În prezent, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica este format din preşedintele Adrian Goicea şi membrii provizorii: Luiza Popescu, Jean-Valentin Comănescu, Oleg Burlacu, Mircea Cristian Staicu, Ciprian Constantin Dumitru şi Mihaela Constantinovici, tuturor expirându-le mandatul în data de 29 septembrie a acestui an.
Punctul privind declanşarea procedurii de selecţie a membrilor Consiliului a fost introdus pe ordinea de zi la solicitarea Statului Român, prin Secretariatul General al Guvernului, ce deţine 58,69% din Transelectrica.
Alte puncte în acest sens pe ordinea de zi sunt "Aprobarea profilului Consiliului de Supravegere" şi "Aprobarea profilului candidaţilor pentru postul de membru al Consiliului de Supraveghere".
De asemenea, acţionarii Transelectrica vor fi informaţi cu privire la litigiile companiei cu o valoare mai mare de 500.000 euro.
Data de referinţă, cea care defineşte acţionarii care pot participa şi vota la adunarea acţionarilor de la finele acestei luni este de 15 iulie.
Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice, a realizat un profit net de 77,2 milioane de lei, în primele trei luni din acest an, mai mult decât dublu faţă de cel de la finele primelor trei luni ale anului trecut, dinamică survenită pe fondul unei reduceri semnificative a cheltuielilor de exploatare, de 16%, de la 605,34 milioane de lei în primul trimestru al anului trecut la 508,82 milioane de lei, în perioada ianuarie-martie 2020.
La finele lunii martie, activele totale ale Transelectrica se ridicau la 4,782 miliarde de lei, cu 1,74 % mai mari decât cele de la data de 31 decembrie 2019, în vreme ce datoriile totale au urcat de asemenea uşor, de la 1,416 miliarde de lei la finele anului trecut la 1,421 miliarde de lei, la 31 martie 2020.
Faţă de ultimul preţ de tranzacţionare al acţiunilor TEL de săptămâna trecută, de 20,1 lei, valoarea de piaţă a transportatorului de energie electrică era de circa 1,473 miliarde lei.