Actualizare 15:48 Teodorovici: "Supra-acciza pe carburanţi nu va mai fi eliminată din 2016, ci din 2017"
• Ministrul Finanţelor: "Estimăm că deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal"
• Ministrul, despre mărirea salariilor pentru medici: "Miercuri vom discuta în şedinţa de Guvern formă finală a OUG"
• Sesiune extraordinară la Parlament pentru noul Cod fiscal, luni
Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, azi, că în cadrul discuţiilor tehnice care au avut loc între reprezentanţii partidelor parlamentare cu privire la reexaminarea Codului fiscal, s-a decis amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supra-accizei pe carburanţi, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, aşa cum era stabilit iniţial.
"S-a ajuns la un consens, la acest nivel cel puţin, vizavi de amânarea a două măsuri. În primul rând TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017, de 19%. O a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supra-accizei pentru 2016, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017. Acestea au fost cele două măsuri propuse de PNL", a declarat Teodorovici, la finalul discuţiilor de la Palatul Parlamentului.
El a precizat, însă, că ţinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici acum, după aplicarea acestor măsuri de amânare.
"Cifrele de astăzi, în urma discuţiei pe cele două măsuri, sunt aproximative. Undeva la 0,5% - 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi iniţial, adică în jurul cifrei de 2%. Deci, nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal", a mai spus acesta.
Ministrul Finanţelor a mai spus că în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul să facă trimestrial în Parlament o informare cu privire la modul în care se realizează execuţia bugetară, astfel încât parlamentarii să ştie exact că ţinta de deficit este respectată.
El a arătat că aceste modificări vor fi discutate şi cu partenerii internaţionali.
Teodorovici a declarat, azi la Realitatea TV, că Guvernul va discuta în şedinţa de pe 26 august forma finală a Ordonanţei de Urgenţă (OUG) care va aduce creşterea salariilor pentru personalul din sistemul sanitar.
"Acum aşteptăm propunerea de la Ministerul Sănătăţii cu detalii despre cum va fi făcută majorarea salariilor", a spus oficialul de la Finanţe. El a adăugat că fondurile bugetare necesare pentru această creştere de salarii (circa 1,7 miliarde lei în 2016) au fost găsite la Casa de Asigurări de Sănătate.
Întrebat dacă şi personalul TESA (non-medical) din sistemul de sănătate va beneficia de creşterea promisă de 25% a salariului, Teodorovici a spus că decizia va fi luată după ce Ministerul Sănătăţii va prezenta o propunere în Guvern.
Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că luni, de la ora 15:00, va avea loc o sesiune parlamentară extraordinară în care se va dezbate şi vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal transmisă de şeful statului, Klaus Iohannis.
(A.C.)
---------------
Actualizare 12:17
Ministrul Eugen Nicolicea a anunţat la finalul negocierilor tehnice între partide că TVA va fi scăzută în trepte, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% începând cu 1 ianuarie 2017.
S-a convenit, de asemenea, să se amâne scoaterea supra-accizei pentru carburant. Restul prevederilor au rămas neatinse, a spus Nicolicea.
"Am discutat din punct de vedere tehnic, am văzut impactul, am făcut ca temerile privind nesustenabilitatea Codului Fiscal să nu mai existe", a explicat ministrul pentru relaţia cu parlamentul.
(A.C.)
----------------
Actualizare 11:00 Întâlnirea tehnică pe Codul fiscal a început
Reprezentanţii PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ALDE s-au întâlnit, în această dimineaţă, la Parlament, pentru discuţii tehnice asupra noului Cod fiscal, retrimis spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Eugen Nicolicea (UNPR) anunţând că reuniunea se va desfăşura fără accesul presei, transmit surse din presă.
La finalul discuţiilor vor avea loc declaraţii de presă, a mai anunţat Eugen Nicolicea, care a deschis lucrările şedinţei tehnice pe tema Codului Fiscal.
(A.C.)
--------------
Actualizare Nicuşor Dan: "Guvernul nu face altceva decât să prelungească agonia sistemului sanitar"
Decizia guvernului Ponta de a legaliza şi impozita mita în sistemul medical "este scandaloasă" pentru o ţară europeană cu "pretenţii democratice şi trădează ataşamentul profund faţă de manifestarea endemică a corupţiei în tot sistemul public", arată un comunicat remis redacţiei de Uniunea Salvaţi Bucureştiul, condusă de Nicuşor Dan.
"Guvernul nu face altceva decât să prelungească agonia sistemului sanitar, asigurându-şi în schimb un bazin electoral, în perspectiva alegerilor din 2016, şi aruncând în continuare povara pe umerii pacienţilor, care sunt practic obligaţi să dea mită doctorilor, atât timp cât Executivul o legalizează", a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă pentru constituirea Uniunii Salvaţi Bucureştiul. "Recent, acest guvern punea taxă pe bacşişul chelnerilor, al coafezelor, al celor mai prost plătiţi salariaţi din România, iar acum vrea să taxeze «bacşişul» doctorilor. Prin măsurile anunţate, Victor Ponta continuă băşcălia politică, insultând medicii şi o întreagă categorie profesională pe cale de a fi transformată într-un tăietor de chitanţe, servitor umil al practicilor de corupţie", potrivit acestuia.
În opinia lui, "este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de mită ori despre legalizarea mitei".
Nicuşor Dan susţine că beneficiarii de servicii de sănătate contribuie, din veniturile pe care le obţin, la fondul asigurărilor sociale de sănătate şi, în consecinţă, serviciile medicale de care beneficiază sunt deja plătite. "Medicii au nevoie de salarii decente, iar politicienii au obligaţia să le asigure aceste salarii prin tăierea risipei şi corupţiei care se alimentează constant din bani publici, dar şi prin mai buna finanţare a sistemului sanitar", a precizat preşedintele Grupului de Iniţiativă al USB.
Nicuşor Dan salută atitudinea medicilor care resping legalizarea mitei, solicitând salarii decente şi condiţii civilizate de muncă în spitale.
(A.C.)
----------------
Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la România TV, că, în cadrul discuţiilor avute la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei să fie efectuată "la o dată ulterioară".
"Preşedintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcţii speciale, n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA de 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia aparţine Parlamentului", a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la România TV.
Întrebat dacă se poate spune că, în urma discuţiilor cu şefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat să precizeze acest lucru.
Prim-ministrul a mai spus că la discuţiile de ieri de la Palatul Cotroceni s-a discutat "telefonic" cu guvernatorul BNR şi a confirmat că vicepremierul Gabriel Oprea a avut o întâlnire separată cu preşedintele Klaus Iohannis. Victor Ponta nu a dorit, totuşi, să comenteze, de ce liderul UNPR a discutat cu preşedintele separat. "Eu ştiu aceste lucruri, dar nu vreau sa le comentez eu, pentru că ţin de partea politică", a spus Ponta, la România TV.
Şeful Executivului a reiterat faptul că reducerea TVA este sustenabilă din punct de vedere economic. "Eu i-am explicat preşedintelui şi guvernatorului BNR că susţin în continuare că tot ce prevede Codul Fiscal referitor la TVA, cu 20% este un impact pe care putem fără probleme să-l acoperim din creştere econimică, colectare mai bună şi administrare a cheltuielilor", a subliniat Ponta. Premierul a adăugat că impactul bugetar de 7 miliarde de lei din reducerea TVA ar putea fi acoperit doar din nivelul colectărilor, care este estimat la 10 miliarde de lei.
Premierul a adăugat că Guvernul va putea să acopere măsurile anunţate şi în cazul în care Parlamentul va decide ca TVA să scadă la 19%, cum cereau în iunie liberalii. "O sa aplicăm 19% şi o să acoperim din altă parte acei 1,8 miliarde, e foarte bine", a spus Ponta.
"Odată cu scăderea la 9% a TVA pentru alimente, în turism şi alte servicii, de fapt media noastră a TVA e undeva la 16,3%, deci eu cred că ar fi bine să fie adoptat într-un consens politic", a adăugat premierul, cu privire la negocierile tehnice de astăzi, care vor avea loc în Parlament.
Premierul a atras din nou atenţia că există o legătură între adoptarea Codului Fiscal şi noua lege a salarizării. În privinţa salariilor medicilor, Ponta a dat noi precizări cu privire la motivul pentru care a ales ca această categorie să beneficieze de majorări înaintea profesorilor sau a poliţiştilor, spunând că au existat fonduri suplimentare din economiile efectuate de ministerul Sănătăţii. În privina majorărilor pentru restul personalului plătit din fonduri publice, Victor Ponta a spus că va continua negocierile cu sindicatele, însă creşteri vor fi făcute doar când vor exista şi bani.
"Negocieri am avut cu profesorii, cu administraţia publică, cu poliţiştii, înainte de discuţia cu medicii. Aceste categorii cer legitim să aibă salarii mai mari. Am discutat un pic, o să mă văd din nou şi cu liderii sindicali, am zis că nu e corect să zicem de ce le dăm la medici, haideţi să ştim foarte bine că, atunci când avem bani, în condiţiile pe care le negociem, în trei ani şi jumătate, spre deosebire de cei dinainte care doar v-au tăiat salariile, noi ce am negociat am respectat. Dacă cere toată lumea odată, nu, nu se poate", a spus Ponta.
Premierul a vorbit şi despre propunerea Guvernului de a legaliza şi impozita cadourile făcute medicilor, precizând că este o măsură atât în beneficiul cadrelor medicale, cât şi a pacienţilor. "Decât să avem toţi medicii urmăriţi penal, mai bine le spunem ce se sancţionează şi ce nu se sancţionează", a spus Victor Ponta, la România TV.
Reprezentanţii partidelor parlamentare vor avea astăzi, la Palatul Parlamentului, o întâlnire tehnică privind Codul Fiscal, retrimis spre reexaminare de preşedintele Iohannis.
Din partea PNL vor participa deputatul Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache, secretar general al PNL, iar din partea UDMR vor fi prezenţi Iuliu Winkler, precum şi parlamentarii Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh, membri ai comisiilor de buget, finanţe.
La masa negocierilor este aşteptat, din partea PSD, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, şi cei doi preşedinţi ai comisiilor de buget din Camera Deputaţilor şi din Senat, Viorel Ştefan şi Viorel Arcaş, iar UNPR a anunţat că i-a mandatat pe Haralambie Vochiţoiu şi Eugen Nicolicea.
Din partea ALDE va veni Cătălin Beciu, vicepreşedinte al formaţiunii.
Consultările sunt la nivel tehnic, liderii PNL declarând că acestea trebuie să fie urmate şi de discuţii la nivelul liderilor partidelor politice înainte de sesiunea parlamentară extraordinară din 24 august în care se va discuta reexaminarea Codului Fiscal.