LA ÎNALTA CURTE ASF câştigă definitiv procesul cu Cătălin Chelu, privind oferta obligatorie la "Celule Electrice"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2014

ASF câştigă definitiv procesul cu Cătălin Chelu, privind oferta obligatorie la "Celule Electrice"

Un acţionar minoritar spune că omul de afaceri trebuia să facă oferta publică acum şase ani

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a câştigat definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu omul de afaceri Cătălin Chelu, referitor la decizia Autorităţii din februarie 2013 să îl oblige pe acesta să deruleze o ofertă publică de preluare la "Celule Electrice" Băileşti (CLEL).

Astfel, pe 30 aprilie, Înalta Curte a admis recursul ASF împotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, din 21 iunie 2013, care anulase decizia ASF din februarie 2013.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) îl amendase pe Cătălin Chelu cu 100.000 lei pentru că nu a depus, în termenul stabilit de lege, documentaţia pentru oferta publică de preluare obligatorie a companiei "Celule Electrice" Băileşti, în februarie 2013. Tot atunci, Ala Procopenco, acţionarul majoritar al firmei Groval Trade şi acţionar indirect al "Celule Electrice", a fost sancţionată cu avertisment de către Comisie.

În acest context, Emilian Rădescu, acţionar minoritar la "Celule Electrice", solicită ASF, printr-o scrisoare, să aplice "sancţiuni în conformitate cu prevederile legale în vigoare", în acest caz. Acţionarul precizează că la o sesizare anterioară (înregistrată la ASF cu nr. 19861/27.02.2014), ASF i-a răspuns prin adresa cu nr. Ieşire DST3015.1/13.03.2014, faptul că este pe rol, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul cu nr. 2892/2/2011, dar şi că au trecut deja trei săptămâni de când acest dosar s-a rezolvat definitiv în favoarea ASF.

Emilian Rădescu a scris către ASF: "Precizez că în cazuri similare sunt aplicate sancţiuni mult mai mari, de 400.000 lei, şi mai dese, de exemplu în cazul Amonil sau Rafinăria Astra, ceea ce mă duce cu gândul la o anumită discriminare/favorizare. Reamintesc faptul că au trecut mai mult de 6 (şase) ani de la momentul prevăzut de LEGE când trebuia derulată oferta obligatorie de către Chelu Cătălin Constantin, iar acesta ignoră amenzile ASF (probabil pentru că sunt prea mici? probabil pentru că nu le plăteşte, fentând neputinciosul şi coruptul sistem?), dând impresia că se situează deasupra Legilor României şi Reglementarilor ASF, manifestând în mod clar şi evident rea-voinţă faţă de ceilalţi acţionari şi sfidare faţă de ASF".

ASF l-a amendat de nenumărate ori pe Cătălin Chelu pentru că nu a derulat oferte publice de preluare obligatorii la societăţile pe care le controlează. Legea pieţei de capital obligă acţionarii care depăşesc pragul de 33% din acţiunile unei societăţi listate să deruleze o ofertă publică adresată celorlalţi acţionari. Reprezentanţii Autorităţii nu pot, însă, urmări plata acestor amenzi, care este în sarcina organelor fiscale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Si ... cine face oferta si despagubeste investitorii prejudiciati ?

    intr-un caz similar, la Mecanica Rotes(cu intrarea in insolventa si alte aspecte de urmarit) decizia Inaltei Curti este din 08.10.2013.

    un articol bine documentat pe tema insolventei la Mecanica Rotes ar putea sa dezvaluie multe lucruri interesante. 

    1. Chelu este cel mai mare pericol la adresa economiei nationale in prezent. Si e inca liber! :)) Si tot nu se sesizeaza nimeni in privinta lui.. Cei de la bursa sunt multumiti ca le face rulaje, dar nu intereseaza pe nimeni ca toate companiile cumparate de el si care intra in ""Carusel" ajung pe chituci. Si uite-asa suveica merge inainte, banii sunt storsi din fiecare firma nou acaparata pentru achizitia altora noi... Statul roman e inexistent ca intotdeauna si sta pasiv.. Asta daca nu e in cardasie cu el. Pana se gaseste unul sa ii faca felul pentru tot raul pe care l-a facut pana acum Monstrule! HUO!

    Cred ca sunt mai multe insolvente de anchetat. Va rog sa-mi indicati cat mai multe insolvente care sunt ciudate, pentru a face o lista asa, de binete. Astept provincia, inclusiv Ploiesti, Pitesti, Arad, Craiova, Oradea, Timisoara, Galati, Braila, Iasi, etc.

    1. CORINT TARGOVISTE DE EX.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb