Liderii coaliţiei guvernamentale au decis, ieri, ca Executivul să-şi asumă răspunderea, la începutul lunii iunie, asupra proiectelor de Cod civil şi penal.
Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a anunţat, la finele şedinţei Biroului Politic Coordonator Central al coaliţiei guvernamentale, că, în următoarele două săptămâni, vor mai avea loc consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe marginea celor două proiecte.
Conform liderului PD-L, pentru dezbaterile cu societatea civilă au fost mandataţi ministrul Victor Ponta şi Daniel Buda. Cei doi sunt preşedinţi ai subcomisiilor parlamentare de specialitate şi au sarcina să stabilească un calendar de consultare pentru ca aceste coduri să poată primi ultimele observaţii.
"La începutul lunii iunie, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe cele două coduri"", a subliniat vicepreşedintele PD-L.
• Ponta: Guvernul şi Parlamentul încearcă să repare ce a stricat Macovei
Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat, ieri, că Guvernul şi Parlamentul încearcă, în privinţa celor patru coduri juridice, să repare, acum, ceea ce a stricat, în urmă cu patru ani, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei.
"Guvernul va merge pe procedura mai rapidă a asumării înainte de 15 iunie şi sperăm că în felul acesta semnalul dat prin cele două coduri să aibă efect în raportul Comisiei Europene", a precizat Ponta.
Liderul social-democrat a precizat că proiectele codurilor juridice în forma propusă de Guvern vor fi retrase, ca să nu fie respinse de Parlament.
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe formele dezbătute şi asumate de comisiile parlamentare, a menţionat Ponta, care a adăugat că pentru codurile de procedură s-a stabilit un prim termen la data de 30 iunie, sfârşitul sesiunii parlamentare.
• Opoziţia: "Ne apropiem de o dictatură"
Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, susţine că România ar putea avea o problemă destul mare dacă proiectele Codurilor civil şi penal asupra cărora Guvernul îşi va asuma răspunderea vor diferi de cele aprobate în subcomisiile parlamentare de specialitate.
În opinia sa, adoptarea altor texte decât cele dezbătute la nivelul Legislativului ar însemna că "ne apropiem de o dictatură în România", cu un Guvern care va eluda voinţa Parlamentului.
Liderul UDMR a calificat drept o soluţie "mai acceptabilă" adoptarea Codurilor civil şi penal în forma agreată în subcomisiile de specialitate ale Parlamentului.
Pe de altă parte, liberalii au precizat că îşi menţin poziţia cu privire la depunerea unei moţiuni de cenzură în situaţia în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe codurile juridice.