LA O DOBÂNDĂ ÎN SCĂDERE LA 1,98% PE AN Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut 600 milioane lei pe trei ani

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 aprilie 2017

Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut 600 milioane lei pe trei ani

Guvernul precizează că nivelul împrumuturilor din primul trimestru al lui 2017, raportat la Produsul Intern Brut, este comparabil cu cel al anilor anteriori

Grindeanu: "Veniturile totale la bugetul general consolidat, cu 4 miliarde de lei mai mari decât anul trecut"

Ministerul Finanţelor a plasat ieri obligaţiuni de 600 milioane lei (132,2 milioane euro) scadente în 26 februarie 2020, în linie cu valoarea anunţată, la un randament mediu de 1,98% pe an, în scădere sensibilă faţă de ultima licitaţie reuşită din aceeaşi emisiune, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Oferta de finanţare a băncilor a fost de 1,22, miliarde lei, potrivit news.ro.

În urma licitaţiei, randamentul mediu oferit de stat a fost de 1,98% pe an, iar cel maxim - de 1,99%, potrivit datelor BNR.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%.

La licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, care a avut loc în 9 martie, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor, din cauza dobânzilor prea mari solicitate.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna aprilie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, la care se pot adăuga 470 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Cu toate acestea, Guvernul dă asigurări că împrumuturile sunt în linie cu programul şi cu finanţările de anul trecut.

Miercuri seară, Executivul a transmis că nivelul împrumuturilor din primul trimestru al lui 2017, raportat la Produsul Intern Brut, este comparabil cu cel al anilor anteriori: "Nevoia de finanţare publică pentru 2017 este mai mică decât cea din 2016, dar fiecare guvern are propria strategie de atragere de finanţare, care se bazează pe oportunităţile oferite de piaţa internaţională şi naţională.

Toate împrumuturile sunt contractate conform Programului Indicativ de Finanţare pentru anul 2017, care poate fi consultat pe site-ul MFP. Este o practică uzuală, pentru multe state membre UE, să contracteze împrumuturi pentru finanţarea deficitului bugetar şi pentru refinanţarea altor împrumuturi ajunse la scadenţă.

Împrumuturile contractate acum de Guvern s-au făcut pe termen lung, la costuri reduse (emisiunea de eurobonduri din data de 11.04.2017 a fost realizată, de altfel, la cel mai bun randament istoric pentru România). Sumele obţinute vor fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare".

Grindeanu: "Veniturile totale la bugetul general consolidat, cu 4 miliarde de lei mai mari decât anul trecut"

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, ieri, în debutul şedinţei Executivului, că potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor, în primele trei luni ale acestui an a fost înregistrat un excedent bugetar de peste 1,64 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB şi că s-au creat 62.000 de noi locuri de muncă în primele luni ale anului.

Domnia sa a spus: "Îmi face plăcere să vă anunţ că azi e o zi proastă pentru toţi acei apostoli ai austerităţii şi anume: am primit cele mai recente date de la Ministerul Finanţelor şi nu numai şi pot să vă anunţ că în primele trei luni ale anului avem excedent bugetar. Concret, ultimele estimări ale execuţiei bugetare aferente primului trimestru arată că vom înregistra un excedent de peste 1,64 de miliarde de lei, adică 0,2% din PIB".

Şeful Executivului a precizat că veniturile totale la bugetul general consolidat vor fi cu aproape 4 miliarde de lei mai mari decât în trimestrul I al anului 2016, ceea ce înseamnă o creştere de 7,2%.

"Colectarea TVA a crescut în februarie cu 2,5% faţă de februarie anul trecut şi cu 8,9% în martie 2017 comparativ cu martie 2016", a mai afirmat prim-ministrul.

De asemenea, el a mai anunţat că s-au creat 62.000 de noi locuri de muncă în primele luni ale anului, România ajungând astăzi la o rată a şomajului "minim istoric" în ultimii 27 de ani.

"Sunt câteva argumente care ne dau încredere că ne vom atinge obiectivele pe care ni le-am asumat cu toţii. Sunt lucruri care să ne bucure pe fiecare dintre noi, indiferent de ceea ce poate unii îşi doresc sau nu", a conchis Grindeanu.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb