Hidroelectrica, cel mai mare producător autohton de energie electrică, va vinde, în acest an, către furnizorii de ultimă instanţă (FUI) 9,7% din producţia de electricitate livrată în anul 2018 la un preţ reglementat de 111,61 lei/MW, se arată într-un raport al acţionarului Fondul Proprietatea (FP) transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Producţia de energie a Hidroelectrica, în anul anterior, a fost de 16,9 milioane de MWh, ceea ce înseamnă că producătorul hidro va trebui să vândă către FUI, în perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019 o cantitate totală cumulată de energie electrică de 1,63 TWh.
În data de 28 februarie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a desemnat furnizorii de ultimă instanţă opţionali care pot livra energie electrică către consumatorii casnici, în regim reglementat.
Potrivit anunţului ANRE, FUI opţionali desemnaţi sunt: Electrica Furnizare - pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia; CEZ Vânzare - pentru zonele de reţea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Nord; E.ON Energie România - pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud; Muntenia S.A. - pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud; Enel Energie - pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud; Engie România - pentru zonele de reţea Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud; Getica 95 Com S.R.L. - pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Sud; S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. - pentru zona de reţea Muntenia Sud; MET România Energy - pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Sud; Restart Energy One S.R.L. - pentru zonele de reţea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud; Tinmar Energy S.A. - pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.
Hidroelectrica a obţinut un profit net record de 1,55 miliarde de lei în anul 2018, cel mai mare din istoria companiei, în creştere cu 13,9% faţă de profitul net din anul anterior, când compania a realizat un profit net de 1,36 miliarde de lei, iar cifra de afaceri a societăţii a crescut cu 30,7% comparativ cu 2017, până la 4,25 miliarde de lei.
Recent, Fondul Proprietatea a ajustat negativ valoarea participaţiei de 20% a Fondului la Hidroelectrica cu 391 milioane de lei, de la 3,88 miliarde de lei până la 3,53 miliarde de lei, după ce ANRE a publicat metodologia secundară de aplicare a plafonării preţurilor.
Statul Român este acţionarul majoritar al Hidroelectrica, cu o deţinere de 80%.