Wang Yi, cel mai înalt reprezentant diplomatic al Chinei, a cerut vineri Uniunii Europene să îşi precizeze poziţia în relaţiile cu Beijingul, informează Agerpres.
Conform documentului citat, Wang i-a spus şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, cu care s-a întâlnit la reuniunea de la Jakarta a miniştrilor de externe din ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), că "UE trebuie (...) să îşi clarifice poziţia în parteneriatul strategic între cele două părţi şi să încurajeze progresul relaţiilor dintre China şi UE. Nu trebuie să ezite şi cu atât mai puţin să încurajeze declaraţiile şi acţiunile pentru un regres".
Diplomatul chinez a susţinut că "nu există un conflict privind interesele fundamentale între China şi UE". Afirmaţiile sale vin după ce Germania şi-a prezentat joi noua strategie de creştere a independenţei economice faţă de China, prin care Berlinul urmăreşte să "atenueze riscurile", însă fără a rupe legăturile cu Beijingul.
Criza provocată în 2020 de pandemia de coronavirus a evidenţiat fragilitatea lanţurilor de aprovizionare europene, care au fost afectate de închiderea frontierelor, iar războiul din Ucraina a dovedit riscurile dependenţei de gazele ruseşti. În acest context - arată AFP - unele state membre ale UE se tem de un conflict comercial cu China, în timp ce altele insistă asupra necesităţii de a se proteja mai bine. Comisia Europeană a anunţat la sfârşitul lui iunie o strategie de reacţie mai fermă la riscurile economice.Unul din motivele de dezacord între Beijing şi Bruxelles este refuzul Chinei de a condamna Rusia pentru invadarea Ucrainei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2023, 11:37)
Fără relații economice cu China,
UE întra într-o grava criza econpmica
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2023, 12:01)
Dupa ce UE a pierdut energia si materiile prime ieftine rusesti,
numai ruperea de relatiilor economice cu China mai lipseste Europei
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2023, 15:39)
Se va importa din SUA, numai bani sa avem să cumpărăm.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2023, 07:21)
Scuze, dar nu asta s-a vrut?!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2023, 07:26)
Nu inteleg, ca stat independent, China nu are dreptul la opinia personala? Sau face parte din UE sau SUA si noi nu stim?!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2023, 08:03)
Ai dreptate! Daca nu ai aceeasi opinie cu SUA esti impotriva " normalității "....Dar sa nu uitam ca SUA este de fapt a Chinei avand in vedere ca o uriasa parte a datoriei lor, este proprietatea chinezilor. Din pacate americanii nu mai sunt ce au fost si mai grav, acolo unde unde au interese , apar problemele....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2023, 18:31)
Europa trebuie sa fie independenta in produsele esentiale. In rest ca mai importam papusi si tenisi ok. Pt ca intr-o zi s-ar putea sa ajungem ca in situatia cu rusia: dependenti de un dictator la cere cine stie ce-i mai tuna capul?