A fost facut primul pas spre crearea Desk România, primul exemplu de pachet complet de servicii de consultanţă şi suport pentru companiile italiene care doresc sa profite de oportunităţi comerciale şi investiţii pe piaţa românească, conform unui comunicat remis redacţiei. Semnarea acordului dintre Confindustria România şi Confindustria Veneto Est a avut loc în cadrul Palazzo Giacomelli din Treviso, unde zeci de antreprenori s-au arătat interesaţi de ceea ce va fi "o nouă punte de legătură şi un nou instrument în slujba interacţiunii economice şi antreprenoriale între Italia şi România", după cum a explicat preşedintele Confindustria România, Giulio Bertola.
Potrivit sursei citate, schimburile comerciale dintre regiunea Veneto şi România au fost de peste 3,1 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2022 (Italia 14,1 miliarde), cu 600 de milioane mai mult decât în perioada pre-Covid (+23,9%). Date care corespund obiectivelor planului PNRR: tranziţia digitală şi ecologică, modernizarea infrastructurii feroviare şi de transport, decarbonizarea şi dezvoltarea surselor regenerabile; coeziunea socială şi teritorială; asistenţă medicală şi educaţie. Oportunităţi de care companiile italiene şi cele din regiunea Veneto în special vor putea profita în planul lansat de România în implementarea Next Generation Eu, având în vedere că Italia reprezintă al doilea partener comercial al României (după Germania), primul investitor străin ca număr de firme înregistrate în sectoare precum: agroindustrial, manufacturier, energetic, textil, transporturi.
"Am ales un cuvânt simplu ca formă, Desk, dar care în fond revizuieşte complet relaţia operaţională şi de colaborare dintre reprezentanţele internaţionale ale Confindustria Est Europa şi cele teritoriale din Italia - subliniază Bertola - un Desk care revizuieşte şi face operaţională continuitatea acestei interacţiuni economice dintre cele două ţări într-un moment în care crizele neaşteptate, mai întâi pandemia, apoi conflictul, ne-au învăţat că deciziile trebuie luate mai rapid, iar informaţiile care ajung la antreprenori trebuie să fie relevante".
Antreprenorii italieni care decid să intre pe piaţa românească "trebuie să poată conta pe organizaţii stabile şi de încredere, precum Confindustria România", a adăugat preşedintele Confindustria România.
Desk Romania este primul proiect dintr-o strategie care face parte din planul operaţional al Confindustria Est Europa, federaţia care reuneşte 11 reprezentanţe în străinătate, şi care va avea misiunea de "a extinde calitatea asistenţei şi competenţei pe care asociaţii Confindustria Veneto Est o pot regăsi în cadrul reprezentanţei lor şi în străinătate precum şi alcătuirea unei viziuni comune alcătuită din abilităţi şi calităţi italiene şi în străinătate", a declarat Giulio Bertola.
"Între România şi regiunea Veneto există o relaţie consolidată cu o lungă tradiţie, între persoane, afaceri şi asociaţii, care chiar la Treviso şi-au format primul nucleu italo-român - spune Alessandra Polin, Consilier Delegat Confindustria Veneto Est pentru "Internaţionalizare ". O relaţie importantă, în această fază în care companiile au tendinţa de a scurta lanţurile de aprovizionare pentru a le securiza, cu un nearshoring care a existat de fapt mereu".
O relaţie şi oportunităţi de investiţii care pot "reprezenta forţa motrice pentru consolidarea în continuare a prezenţei antreprenoriale din Italia şi în special din regiunea Veneto. Şi să devină, de asemenea, baza pentru a ne putea aduce contribuţia la reconstrucţia Ucrainei, ţară vecină, care depăşeşte cu mult simplele interese de natură economică".
În vremuri de criză a lanţului de aprovizionare, de scurtare a reţelelor de aprovizionare şi de nearshoring, legăturile deja strânse cu zona Europa de Est-Balcani sunt destinate consolidării, tot din cauza efectelor geopolitice ale războiului din Ucraina. Acest lucru este confirmat de schimburile comerciale ale zonei Padova, Treviso, Veneţia şi Rovigo cu România, care în primele nouă luni ale anului 2022 s-a apropiat de 2 miliarde (1.992 milioane), în creştere cu 432 milioane faţă de aceeaşi perioadă din 2019 (+27,7%), subliniază sursa citată.
Noul Desk România va oferi celor peste 5.000 de companii asociate Confindustria Veneto Est îndrumări concrete privind oportunităţile comerciale şi de investiţii în ţara est-europeană, cu cercetări de piaţă şi parteneri industriali, misiuni de afaceri, căutări de personal, informaţii despre proiecte, licitaţii şi anunţuri de proiecte în cadrul propriului PNRR. Însă şi perspective economice şi geopolitice, asistenţă în relaţii instituţionale sau guvernamentale, administrative şi birocratice, rapoarte de evaluare financiară şi comercială a potenţialilor parteneri locali.
La evenimentul de lansare au mai fost prezenţi Consulul General al României la Trieste, Cosmin Lotreanu, Consulul General Onorific al României, Mario Moretti Polegato, Preşedintele Confindustria Est Europe, Maria Luisa Meroni, Preşedintele Maschio Gaspardo SpA, Mirco Maschio, Administratorul Delegat al Metalmont SpA, Iacopo Meghini, se menţionează în comunicat.