FC Dinamo va avea stadion nou! Anunţul a venit exact când echipa este pe cale să piardă tot în acest sezon, de la jucători (tot lotul este infectat cu coronavirus) până la locul pe prima scenă fotbalistică a ţării (echipa este în imposibilitatea să-şi apere onorabil şansele). Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că s-a găsit o soluţie care să împace toate părţile în ceea ce priveşte construcţia noului stadion Dinamo. Conform ministrului, lucrările ar urma să înceapă anul viitor, după realizarea proiectului şi organizarea licitaţiei de acordare a lucrărilor: "Am găsit o soluţie care să împace toate părţile, ca să spun aşa, astfel încât să putem demara construcţia unui nou stadion Dinamo de care are nevoie şi clubul Dinamo şi România şi suporterii echipei Dinamo. După realizarea, în aproximativ şase luni, a noului proiect şi licitaţia organizată, cu riscul contestaţiilor de rigoare, aşa cum ştiţi, în legislaţia românească există multe hăţişuri administrative în care pot fi contestaţii la contestaţii şi se poate prelungi o investiţie din cauza acestor probleme, să spun organizatorice, în 2021 eu sper ca să înceapă construcţia acestui stadion". Directorul General al Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrăşcoiu, a afirmat că lucrările ar urma să fie finalizate în 2023: "Din experienţa celorlalte stadioane, propunem o durată de proiectare şi execuţie, sper să fiu în asentiment cu proiectantul, de 24-30 de luni. Deci, undeva în 2023 să fie gata". Ministrul Marcel Vela a precizat că noul stadion Dinamo nu va fi construit paralel cu Şoseaua Ştefan cel Mare, ci oblic şi va avea forma unei picături de apă: "Pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor celor care sunt în vecinătatea stadionului, şi cărora le dau dreptate, şi cred că au argumente suficiente, dacă s-ar construi un stadion paralel cu strada de acces, perpendicular pe faţadele caselor domniilor lor, într-adevăr nu ar fi corect. Motiv pentru care la ultima vizită, care a avut loc aici la Dinamo, împreună cu doamna director, cu noua conducere a clubului, pentru că am mai fost aici să analizăm acest subiect, stadionul nu va fi amplasat paralel cu strada de acces, va fi oblic şi în trepte, astfel încât spre strada de acces şi faţadele caselor din vecinătatea clubului Dinamo să aibă cea mai mică înălţime. Aşadar, vă dau detalii din conceptul stadionului, va fi în forma unei picături de apă, partea mare şi înaltă va fi în spate, spre copaci. Peluza nord, vestita peluză nord, a suporterilor clubului Dinamo, va avea comparativ şi simetric şi proporţional cu toate stadioanele din ţară, cea mai mare capacitate aici, la Dinamo".
Problemele legate de stadionul Dinamo au fost interminabile. În urmă cu trei ani, ministrul de Interne de la vremea respective, Carmen Dan, a explicat situaţia: "Ministerul Afacerilor Interne a făcut, face şi va face toate demersurile pentru ca Stadionul Dinamo să fie reabilitat. Există un contract de asociere, numărul 2640 din 2002, în baza unor Hotărâri de Guvern emise în anii 2000 şi 2002. Acest contract este încheiat între CS Dinamo şi Asociaţia Club Sportiv FC Dinamo Bucureşti (n.r. - aparţinând fostului finanţator al grupării de fotbal, Nicolae Badea). În baza acestuia, i se oferă ACS FC Dinamo Bucureşti dreptul de folosinţă comună pe o durată nedeterminată a Stadionului Dinamo aflat în administrarea CS Dinamo. Această situaţie juridică actuală face imposibilă investiţia pe care Compania Naţională de Investiţii (CNI) ar putea să o facă la stadion, dacă acesta ar fi grevat de astfel de sarcini. În momentul de faţă, apreciem că singura soluţie pentru realizarea investiţiei la stadion o reprezintă cedarea de către ACSFC Dinamo a tuturor sarcinilor care grevează stadionul Dinamo. Noi am făcut propunere, un act adiţional, prin care dânşii să cedeze dreptul de folosinţă asupra stadionului. (...) S-a mai încercat desfiinţarea acestei asocieri ca urmare a unei măsuri dispuse de un control al Curţii de Conturi. Pentru că, aşa cum am spus, MAI nu poate denunţa unilateral acest contract". De asemenea s-a vorbit la vremea respectivă de posibilitatea a ca Ministerul Afacerilor Interne să facă plângere penală privind contractul de asociere semnat în 2002, dar nici această iniţiativă nu s-a bucurat de foarte mare succes. Stadionul Dinamo din cadrul Complexului Sportiv din Şoseaua Ştefan cel Mare ar fi trebuit să se numere printre cele 4 arene bucureştene renovate pentru organizarea unor meciuri de la EURO 2020 la Bucureşti. Din cauza unor probleme juridice, reconstrucţia stadionului Dinamo a fost amânată. Stadioanele Steaua, Giuleşti şi Arcul de Triumf se realizează prin Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, derulat de Compania Naţională de Investiţii, bugetul total fiind de peste 500 de milioane de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2020, 11:47)
Care e legatura dintre ministerul de interne al Statului Roman si un club privat !? Lui Real Madrid ii face stadion staul spaniiol sau primaria madridului !?