Ştrandul Lacul Ursu din Sovata se deschide pe data de 25 iunie, după mai bine de 500 de zile de inactivitate, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Anul acesta, Lacul Ursu, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, a împlinit 146 de ani de existenţă.
Potrivit comunicatului, apa are o temperatură perfectă: 28˚C la suprafaţă şi 39˚C la o adâncime de 1,5 metri, o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi, o adâncimea de 18 metri şi o salinitate medie de 300 de grame/litru.
Lacul este supranumit şi "Marea Moartă a Transilvaniei", salinitatea de aici fiind întâlnită la Marea Moartă din Israel spre suprafaţă.
Fenomenul de heliotermie caracteristic Lacului Usu a apărut graţie scurgerii continue în lac a unui pârâu şi a precipitaţiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, şi astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime. Efectele terapeutice ale apei şi namolului din lac sunt binecunoscute, acestea fiind esenţa tratamentelor în cazul unor afecţiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.
"Concentraţia salină este maximă la baza lacului, precum şi la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius şi chiar peste. Tot la această adâncime există concentraţia maximă de hormoni estrogen şi progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberaţi în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina" susţine dr. Suzana Pretorian, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels.