LASER MĂGURELE ANAR va da aviz pentru ELI-NP atunci când Insitutul de Fizică va depune datele solicitate

A.C.
Companii / 28 august 2014

Proiectul laserului de la Măgurele prevede că energia centrului de cercetare va fi asigurată de peste 1.080 de pompe geotermale însă Apele Române nu au acordat de opt luni avizul pentru începerea forajelor necesare pompelor, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR).

Constructorul ELI-NP (Extreme light infrastructura NP) a cerut avizul în 2013 şi există riscul poluării unor surse de apă, susţine Administraţia Naţională Apele Române. Instituţia afirmă că va da aviz atunci când Institutul de Fizică Nucleară "va depune o documentaţie tehnică în care se vor prezenta toate datele solicitate".

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH) a obţinut Avizul de gospodărire a apelor privind investiţia "Infrastructura de cercetare ELI-NP de la "Apele Române", în baza documentaţiei depuse în luna august 2011, se arată în comunicatul ANAR.

"Prin acest aviz au fost avizate numai lucrările prezentate în cadrul documentaţiei tehnice transmise de beneficiar. Cele câteva fraze referitoare la alimentarea cu energie termică nu au făcut obiectul lucrărilor avizate deoarece au fost doar amintite, alături de punctele «alimentarea cu gaze naturale, energie electrică, gospodăria deşeurilor», nefiind prezentate, în detaliu, în cadrul memoriului tehnic, conform normativelor în vigoare", se precizează în comunicat.

Potrivit documentului, după doi ani, în anul 2013, Starbag SRL, în calitate de Antreprenor General al obiectivului "Lucrări de construcţii a infrastructurii de cercetare ELI-NP" de pe platforma Măgurele, judeţul Ilfov, a solicitat informaţii de la Administraţia Naţională "Apele Române" şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti referitoare la procedura de avizare "lucrări de forare în sistem geotermal".

"În adresa transmisă, Strabag SRL face precizarea că în proiectul tehnic se prevede executarea unui sistem de «schimbător de căldură cu pământul» cu o capacitate de aproximativ 6 MW, care cuprinde realizarea a 1080 puţuri cu o adâncime de 120 m - zona, în care se află resursa strategică de alimentare cu apă pentru populaţia Municipiului Bucureşti şi a zonelor adiacente. Drept urmare, în vederea emiterii Avizului de gospodărire a apelor, a fost necesar ca beneficiarul să transmită emitentului o documentaţie tehnică ce trebuia să conţină, în mod obligatoriu, şi un studiu hidrogeologic (expertizat de specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor - INHGA) şi în care să se prezinte impactul acestor lucrări, respectiv execuţia şi funcţionarea celor 1080 de foraje de schimb geotermic, asupra stratelor acvifere traversate şi a resursei strategice de apă a Municipiului Bucureşti", se precizează în comunicat.

De asemenea, în comunicat se menţionează că, de comun acord, ANAR şi IFIN-HH au convenit să realizeze un proiect pilot pentru a analiza efectul instalaţiei asupra resursei de apă a Municipiului Bucureşti, pentru care s-a emis un alt aviz de gospodărire a apelor, proiect care să stea la baza elaborării studiului mai sus amintit.

"Facem precizarea ca, în zona de execuţie a forajelor de schimb geotermic există patru structuri acvifere principale. Studiile efectuate, până în prezent, au arătat ca sistemul geotermal HVAC, de tipul celui pe care îl va utiliza IFIN-HH, favorizează, în anumite condiţii, transferul hidric vertical, existând riscul de transport al poluanţilor dintr-un acvifer în altul (prin poluanţi neînţelegând doar acele substanţe cu efect negativ asupra sănătăţii umane, ci şi compuşi chimici care nu sunt specifici fiecărui acvifer în parte). Se poate trage concluzia că sistemul HVAC, pe care doreşte să îl utilizeze IFIN-HH, care prevede execuţia a 1080 foraje de schimb geotermic, la o adâncime de 120 m fiecare, trebuie proiectat şi fundamentat foarte bine din punct de vedere tehnic având în vedere impactul pe care îl are asupra resursei strategice de apă a Municipiul Bucureşti. Proiectarea sistemului nu s-a bazat pe studii de specialitate care să ţină seama de condiţiile geologice, hidrogeologice şi geotermice zonale şi locale, astfel ca să fie dimensionate corect adâncimea lucrărilor de foraj geotermic, distanţa dintre foraje, impactul asupra mediului geologic şi nu în ultimul rând, asupra calităţii fizico-chimice a apelor subterane", se arată în sursa citată.

Avizul de gospodărire a apelor pentru realizarea celor 1080 de de foraje de schimb geotermic va fi emis atunci când IFIN-HH va depune o documentaţie tehnică în care se vor prezenta toate datele solicitate, inclusiv cele referitoare la impactul asupra stratelor freatice traversate, se mai arată în comunicat.

"La elaborarea proiectului privind realizarea acestei investiţii, A.N.A.R., în calitate de autoritate publică din domeniul gospodăririi apelor, nu a fost consultată cu privire la soluţia tehnică dar şi a posibilului impact asupra resursei de apă subterană. Totodată, A.N.A.R. şi subunităţile acesteia răspund conform prevederilor legale numai în baza solicitărilor făcute de către beneficiari", se subliniază în comunicatul ANAR.

În plus, instituţia precizează că actele şi informaţiile referitoare la emiterea Avizului de gospodărire a apelor pentru realizarea Sistemului HVAC, inclusiv cele 1080 de foraje de schimb geotermic, au fost comunicate Antreprenorului General al obiectivului - STRABAG SRL, prin adresa nr. 8161/ 30.10.2013 de către S.G.A.Ilfov-Bucureşti.

"Precizăm că A.N. «Apele Române» nu a schimbat procedurile, ci respecta legislaţia specifică în vigoare cu privire la gospodărire a apelor", se subliniază în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb