LAURENŢIU CIUREL, FOST DIRECTOR GENERAL CE OLTENIA: "Lipsa de combustibil este cauza principală a exploziei preţului energiei"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii / 1 februarie 2017

"Lipsa de combustibil este cauza principală a exploziei preţului energiei"

Răzvan Nicolescu, Energy Lead Advisor Deloitte: "Este foarte important ca pe piaţa de energie electrică să se reinstaleze calmul"

Laurenţiu Ciurel: "Nu poate fi luată ca explicaţie o eventuală speculaţie pentru creşterea preţului energiei"

Lipsa de combustibil este cauza principală a exploziei preţului energiei coroborată cu oprirea unui reactor în Slovacia, cu faptul că, pentru prima dată, de mulţi ani, în Grecia a fost o iarnă cu temperaturi scăzute şi că, în jurul nostru, au fost consumuri ridicate, comparativ cu alţi ani, ne-a declarat Laurenţiu Ciurel, fost director general al Complexului Energetic Oltenia.

Ion Lungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a precizat că factorii esenţiali ai crizei energetice au fost legaţi de creşterea consumului, de frig, de lipsa apei în Dunăre şi de faptul că această criză nu a fost specifică numai României, ci şi zonei balcanice, dar şi în centrul Europei.

Răzvan Nicolescu, Energy Lead Advisor Deloitte, ne-a declarat: "Este foarte important ca pe piaţa de energie electrică să se reinstaleze calmul.

Pentru situaţia creată există mai multe cauze. Unele sunt conjuncturale (indisponibilitatea unor producători, consum naţional şi regional ridicat, autorităţi prea alarmiste, operatori dornici de profituri mari pe termen scurt, etc.), iar altele sistemice (o piaţă accidentală ca PZU supradimensionată, prea puţine condiţii la licenţierea furnizorilor şi companiilor care fac trading etc.)".

Domnul Ciurel a subliniat: "Suprapunerea unei hidraulicităţi foarte scăzute şi a lipsei de apă din lacuri şi din Dunăre (doar vara vedeam Dunărea la un nivel sub 2.000 metri cubi pe oră, mai exact la 1.800 metri cubi pe oră, cum a fost acum) cu producţia cărbunelui care, în acest an, nu a mai salvat sistemul, a dus la creşterea preţurilor energiei. În niciun caz nu poate fi luată ca explicaţie o eventuală speculaţie".

Domnia sa a precizat că, în mod normal, depozitele centralelor pentru stocul de cărbune pentru iarnă ar fi trebuit să fie umplute la 1 decembrie cu aproximativ 1,5 milioane de tone: "Situaţia de la începutul lunii decembrie arăta că erau 440.000 de tone. Astfel s-a optat pentru varianta cu păcură şi gaz, s-a funcţionat cu termocentralele pe cărbune în regim de termocentrale pe gaz".

Potrivit domnului Ciurel, consumurile Complexului (n.r. CE Oltenia) în decembrie şi ianuarie sunt de aproape 14 milioane metri cubi.

Acesta a adăugat: "De exemplu, într-un an de zile, în 2014, consumul a fost de 17 milioane de metri cubi. Consumurile foarte mari duc şi la un megawatt foarte scump. De asemenea, păcura s-a consumat de 6-7 ori mai mult comparativ cu anul trecut. Acest MW scump este posibil să se vadă cândva şi în facturi".

Ion Lungu, AFEER: "Au fost notificări de suspendare unilaterală a contractelor"

Întrebat dacă anumiţi furnizori denunţă unilateral contractele ca să profite de nivelul ridicat al preţului energiei, Ion Lungu ne-a tranmis: "Au fost notificări de suspendare unilaterală a contractelor. Sub nicio formă nu am vreo informaţie că aceasta ar fi fost cauzată de dorinţa furnizorilor de a vinde în altă parte energia pe care o au".

Domnul Lungu a mai spus: "Este evident că în piaţă există, în momentul de faţă, o cerere destul de mare de energie, din această cauză şi preţurile sunt destul de mari. În orice caz, consumatorii nu rămân fără energie. Furnizorii trebuie să o achiziţioneze din alte pieţe".

Domnia sa a explicat că, dat fiind că energia se produce şi se consumă în acelaşi timp, este puţin mai complicat să se facă mai multe stocuri: "Dar, ca la orice bursă, există o emoţie în momentul în care se transmit informaţii de genul că va cădea Sistemul (n.r. Sistemul Energetic Naţional). Acest lucru ar fi unul din mai mulţi factori, însă nu cel esenţial".

În schimb, Laurenţiu Ciurel a declarat: "Nu ştiu dacă s-a creat vreo emoţie prin faptul că s-a anunţat oficial că nu exista apă în lacuri şi cărbune în depozite. Toată lumea ştia asta. Eu am semnalat în perioada noiembrie-decembrie că Guvernul tehnocrat nu a făcut nimic pentru prevenirea acestei situaţii, că în cazul stocurilor deficitare la păcură, gaz şi cărbune nu s-a luat nicio măsură".

Potrivit unui comunicat al Enel, preţurile energiei sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate.

De asemenea, reprezentanţii Enel susţin că, în aceste momente dificile, se poate distinge cu adevărat între jucătorii din piaţă care fac ceea ce au promis şi cei care îşi încalcă angajamentele.

Oficialii companiei au mai precizat: "Lecţia pe care o putem învăţa din această situaţie este importanţa unui cadru de reglementare predictibil şi cu o viziune pe termen lung. Această lecţie este deosebit de importantă pentru abordarea problemelor urgente ale sectorului energiei, printre care se numără şi situaţia sectorului energiilor regenerabile. Şi în acest caz, este nevoie de o soluţie echilibrată, care să ia în calcul toţi producătorii şi toate tipurile de tehnologii de producţie, în beneficiul tuturor clienţilor, indiferent de mărimea lor, pentru a preveni o criză iminentă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb