Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov avertizează ieri, la Kazan, capitala Tatarstanului, în centrul Rusiei, la o reuniune pe tema situaţiei din Afganistan cu mai multe ţări din regiune, împotriva oricărei "întoarceri a unor infrastructuri militare" ale Statelor Unite sau ale NATO în Afganistan sau în regiune şi se declară "îngrijorat" de intervenţii ale unor "actori neregionali", relatează AFP.
Rusia consideră o mare parte a Asiei Centrale - care s-a aflat sub dominaţie ţatistă şi apoi sovietică - drept sfera sa de influenţă naturală, iar Occidentul drept o ameninţare existenţială.
"Noi considerăm că o întoarcere a unor infrastructuri militare ale Statelor Unite sau ale NATO pe teritoriul Afganistanului şi unor state vecine, indiferent de pretextele invocate, este inacceptabilă", a declarat Serghei Lavrov.
Această întâlnire cu mai multe ţări din regiune se desfăşoară în prezenţa ministrului afgan de Externe Amir Khan Muttaqi.
"Trebuie să notez că suntem îngrijoraţi de încercări ale unor actori neregionali de a se implica şi mai mult în direcţia Afganistanului", a avertizat şefu diplomaţiei ruse.
"Vom fi deosebit de vigilenţi cu privire la acest punct", a subliniat el şi a îndemnat celelate ţări să facă acelaşi lucru.
Serghei Lavrov face aceste declaraţii în contextul în care Rusia caută să-şi strângă legăturile cu Afganistanul, unde talibanii au revenit la putere în 2021, şi unde îşi vede influenţa contestată în ceea ce consideră a fi în mod tradiţional curtea din spatele casei.
Uzbekistanul a salutat, marţi, o "consolidare" a cooperării sale cu Statele Unite, în urma unei întâlniri între unul dintre miniştrii uzbeci şi şeful Comandamentului american Mlitar în Orientul Mijlociu şi Asia centrală şi de Sud (CENTCOM) Michael Kurilla.
Uzbekistanul, care se învecinează cu Afganistanul, a adăpostit o vreme baze militare ale coaliţiei conduse de către Statele Unite pe teritoriul afgan după atentatele de la 11 septembrie 2001.
Kazahstanul s-a anagajat să nu ajute Rusia să ocolească sancţiunile impuse de Occident Moscovei după invazia Ucrainei.
Serghei Lavrov a apreciat vineri că o cooperare între ţările din regiune şi NATO va fi posibilă doar dacă Alianţa îşi recunoaşte responsabilitatea pentru "rezultatele triste" ale prezenţei sale militare în Afganistan timp de peste 20 de ani.
Această prezenţă militară NATO s-a terminat într-un "fiasco", a declarat el, evocând retragerea catastrofală a trupelor americane în 2021.
Fosta URSS a purtat la rândul său un război în Afganistan, pe care l-a invadat în Ajunul Crăciunului, în 1979.
După zece ani ai unei campanii militare dezastruoase, Armata Roşie s-a retras în 1989, la crepusculul URSS.