Lazăr Comănescu, în vizită oficială la Berlin

Andrei Stan
Internaţional / 12 ianuarie 2016

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a evidenţiat astăzi la Berlin, în cadrul discuţiilor cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, caracterul "solid şi privilegiat" al relaţiilor româno-germane, cei doi oficiali abordând subiecte privitoare la legăturile bilaterale, agenda europeană, regională şi internaţională, transmite MAE prin intermediul unui comunicat trimis redacţiei.

Potrivit MAE, Comănescu a arătat că, în ultima perioadă, contactele politice bilaterale au fost marcate de un ritm intens la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar şi a evocat "dinamica remarcabilă a cooperării economice bilaterale", în condiţiile în care Germania este principalul partener comercial al României şi al treilea investitor străin în ţara noastră. Totodată, şeful diplomaţiei române a pledat pentru continuarea consolidării prezenţei firmelor germane în economia românească.

De asemenea, cei doi miniştri au subliniat importanţa deosebită deţinută la nivelul relaţiei bilaterale de românii şi etnicii germani stabiliţi în Germania, precum şi de minoritatea germană din România, ca punţi solide de legătură între cele două ţări.

"În privinţa agendei europene, a fost abordat subiectul migraţiei, ministrul Lazăr Comănescu reconfirmând sprijinul deplin al României pentru o acţiune solidară şi responsabilă în acest domeniu. Totodată, a evidenţiat contribuţia semnificativă adusă de România prin asigurarea securităţii unui larg segment al frontierelor externe ale UE şi prin participarea la activitatea agenţiilor europene în materie. A exprimat încrederea că această contribuţie se va reflecta corespunzător într-o abordare unitară în termeni de drepturi şi responsabilităţi într-un spaţiu Schengen extins şi funcţional", precizează MAE.

Pe masa discuţiilor s-au aflat şi evoluţiile politice din Republica Moldova. În acest context, Comănescu şi Steinmeier s-au pronunţat în favoarea continuării parcursului european şi a unei acţiuni hotărâte, din partea Chişinăului, pentru implementarea Acordului de Asociere şi a agendei de reforme.

"Cei doi oficiali au abordat şi subiectul relaţiei dintre UE şi Marea Britanie, în perspectiva referendumului din această ţară cu privire la apartenenţa la Uniune. În context, ambele părţi au subliniat importanţa apartenenţei Marii Britanii la UE şi, în acest sens, s-a discutat despre necesitatea identificării unor soluţii în cadrul oferit de Tratatele Uniunii şi cu respectarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv a liberei circulaţii a persoanelor şi a forţei de muncă, precum şi a principiului egalităţii între toţi cetăţenii europeni", se mai arată în comunicat.

Cooperarea în context NATO a fost un alt subiect abordat de cei doi miniştri, dar a fost discutată şi situaţia din Ucraina, evoluţiile din Balcanii de Vest sau criza siriană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...caracterul "solid şi privilegiat".

    pentru cine?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb