Măsurile de austeritate stabilite de autorităţi cu reprezentanţii FMI pentru menţinerea deficitului bugetar în limitele convenite cu acordul stand-by sunt de bun augur pentru BNR, consideră Valentin Lazea, economistul - şef al BNR.
Domnia sa a declarat, pentru ziarul BURSA: "Politicile fiscale adoptate de Guvern influenţează în bine politicile monetare ale BNR, pentru că deficitul bugetar scăzut este de natură a da încredere organismelor internaţionale, precum Banca Mondială, dar şi investitorilor privaţi. A nu face aceste ajustări ar însemna pierderea încrederii, eventual întreruperea acordului precum şi finanţarea României la costuri mult mai mari. Ne ajută cât timp se fac aceste măsuri".
Cotaţiile CDS-urilor - care măsoară costul riscului de neplată pentru ţara noastră - au scăzut până la 240 de puncte de bază, potrivit datelor publicate, ieri, de Reuters, pe fondul îmbunătăţirii sentimentului investitorilor faţă de pieţele emergente, semn că măsurile de austeritate luate de Guvern pun într-o lumină mai bună ţara noastră. La începutul lunii mai, când misiunea FMI era în ţara noastră şi punea presiuni pe autorităţi să elaboreze un plan de măsuri de ajustare a deficitului, CDS-urile ajunseseră la circa 290 de puncte de bază.
"România este o ţară care trăieşte pe datorie. Mă refer atât la datoria externă, care creşte de la an la an cu aproximativ 10 miliarde euro, cât şi la datoria publică, ce doar anul trecut a crescut cu 7% din PIB", mai spune Lazea.
Ţara noastră a obţinut creşterea deficitului bugetar la 6,8% în 2010, în urma negocierilor cu FMI de săptămâna trecută, însă cu condiţia tăierii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi a scăderii masive a subvenţiilor.
Iniţial, FMI a cerut reducerea deficitului bugetar la 5,9% din PIB, însă autorităţile au cerut instituţiei financiare internaţionale o nouă creştere, din cauza evoluţiei sub aşteptări a economiei din primul trimestru al acestui an.
România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, pentru obţinerea unui pachet de finanţare totală de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat să adopte mai multe acţiuni, prin care şi reducerea treptată a deficitului bugetar.