Legea care obligă hipermarketurile să comercializeze 51% produse româneşti, promulgată

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Companii / 11 iulie 2016

Legea care obligă hipermarketurile să comercializeze 51% produse româneşti, promulgată

Actualizare 15:30 AMRCR: Legea privind comercializarea produselor alimentare restrânge libertatea consumatorilor

Legea privind comercializarea produselor alimentare, promulgată astăzi de preşedintele Klaus Iohannis restrânge libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la preţuri competitive, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

"AMRCR consideră că această lege este îndreptată împotriva marilor reţele comerciale şi, în pofida celor exprimate public, nu garantează sprijin pentru producătorii locali sau produsele româneşti. În schimb restrânge libertatea consumatorilor români de a alege cele mai bune produse la preţuri competitive", precizează reprezentanţii Asociaţiei.

Conform acestora, de acum înainte, obiectivul principal al oricărui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impuşi de lege în ceea ce priveşte plata sau serviciile comerciale pentru că altfel sancţiunea pentru nerespectarea acestora poate merge până la închiderea magazinelor.

Marii retaileri sunt obligaţi, conform comunicatului AMRCR, să-şi reanalizeze politicile comerciale, să renegocieze contracte în mijlocul desfăşurării acestora, să renunţe la facilităţi şi servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele româneşti şi să se orienteze pentru a găsi modalităţi de a susţine un flux financiar imens, impus fără justificare.

AMRCR apreciază că toate acestea se vor răsfrânge asupra preţurilor la raft şi vor avea repercursiuni majore şi asupra programelor de susţinere a producătorilor locali.

Reprezentanţii AMRCR susţin că această lege este de asemenea împotriva mecanismelor concurenţiale şi a principiilor după care funcţionează piaţa unică comunitară. Aceştia atrag atenţia că acest lucru se întâmplă la câteva zile după anunţul referitor la lansarea unor programe precum "România Competitivă" dar şi la puţin timp după ce în cadrul Consiliului European s-a vorbit despre întărirea Uniunii Europene, în contextul Referendumului referitor la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

AMRCR va continua demersurile în cadrul organismelor comunitare pentru analizarea compatibilităţii acestei legi cu normele europene, ştiut fiind deja că la nivelul Comisiei Europene există în desfăşurare o procedură în acest sens.

(G.F.)

------

Actualizare 14:25 Nini Săpunaru: "Legea hipermarketurilor, una dintre marile reuşite ale PNL în această legislatură"

Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură a precizat că Legea privind comercializarea în proporţie de 51% a produselor româneşti în marile magazine, iniţiată de PNL şi promulgată astăzi de preşedintele Klaus Iohannis, reprezintă una dintre marile reuşite ale liberalilor în această legislatură.

"Iniţiativa PNL vine în sprijinul producătorilor autohtoni cât şi a cetăţenilor. Importanţa acestui proiect de lege rezultă din faptul că producătorii români vor putea comercializa în supermarketuri produse româneşti într-un procent semnficativ mai mare decât în prezent, iar consumatorii români vor putea consuma produse autohtone proaspete de calitate superioară", a precizat deputatul liberal, Nini Săpunaru, prin intermediul unui comunicat de presă.

Totodată, el a subliniat că prin intermediul acestei legi se asigură concurenţa corectă în piaţă între marile reţele comerciale şi comercianţii români.

"Bunăstarea în ţară o aduc fermierii, producătorii şi comercianţii care produc şi vând produse româneşti. Banii românilor trebuie să rămână în ţară, nu să-i dăm la export. Asta înseamnă naţional liberalism şi cred că deviza PNL Prin noi înşine, devine din ce în ce mai actuală", a precizat Nini Săpunaru.

(G.F.)

-------

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti şi le interzice să încaseze de la furnizor taxe şi servicii, informează Administraţia Prezidenţială.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, în unanimitate în luna iunie.

Actul normativ a fost contestat de patronate şi a fost amânat de mai multe ori.

Potrivit legii, "lanţul scurt de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi".

Legea stabileşte că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea.

Potrivit actului normativ, "comercianţii - persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare".

Legea precizează că excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cu intarziere de 26 de ani dar e bine si in ceasul al 13-lea.

    1. Foarte bine.Romania ,trezeste-te!

    A vandut Auschan sa supravietuiasca.

    Bila se inchide si legea inca nu a intrat in vigoare. 

    Lapte pleaca de la taran sub 1 ron se vinde cu 6-10 ron dar nu lapte romanesc ci strain.

    Carne porc viu 3 ron kg si cat e ceafa de gratar! 

    1. Pai si cam cate cefe ai vrea sa aiba porcul tau ???

    asociatia supermarketurilor sa nu isi dea cu pararea despre drepturile mele de consumator. mi-e scarba de aceste supermarketuri cu mizeriile lor de comisioane de raft si ale zeci similare. carati-va, daca nu va convine, dar nu pomeniti voi de consumatori ca nu stiti decat sa va bateti joc de ei

    1. Corect

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb