Legea graţierii, adoptată tacit în Senat, merge la Camera Deputaţilor

Cristina Radu
Politică / 29 mai 2017

Legea graţierii, adoptată tacit în Senat, merge la Camera Deputaţilor

Actualizare 19:56 Iohannis, despre adoptarea tacită a Legii graţierii: "Dacă senatorii s-au ascuns după deget, este treaba lor"

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că era mai bine ca proiectul Legii graţierii să fi fost adoptat prin vot în plenul Senatului, şi nu tacit, înainte de a fi trimis la Camera Deputaţilor.

Şeful statului a afirmat astăzi, după ce a vizitat expoziţia "Aici-Acolo", organizată la Muzeul Naţional Cotroceni: "Există această procedură prevăzută de legislaţia în vigoare. Cred că ar fi fost mult mai bine să fie discutată şi adoptată prin vot. Dacă senatorii s-au ascuns după deget, este treaba lor".

(S.A.)

------------

Adoptarea tacită a proiectului de lege privind graţierea a fost anunţată astăzi de vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda, în condiţiile în care proiectul nu a fost discutat în termenul regulamentar de către senator. Legea urmează să meargă la Camera Deputaţilor, în forma Guvernului, pentru dezbaterile şi votul final, conform HotNews.ro.

Legea graţierii a fost adoptată tacit pe 23 mai, însă procedura din prima Cameră se încheie oficial după anunţarea plenului. După ce proiectul a fost adoptat tacit, el va fi transmis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Potrivit actului, urmează să fie graţiate integral pedepsele cu închisoare de până la 5 ani, parţial persoanele care au în întreţinere minori de până la 14 ani. Se înjumătăţesc pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate şi celor care sunt unic întreţinător de familie, având în întreţinere minori de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Cei care au comis infracţiuni de violenţă şi fapte de corupţie nu vor fi graţiaţi. Nu sunt graţiate persoanele pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de minim 10 ani.

Nu beneficiază de prevederile legii persoanele care au săvârşit infracţiuni contra vieţii, vătămări corporale, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fătului, lipsirea de libertate, şantaj, trafic de persoane vulnerabile, omor calificat, violarea domiciliului, bancruta frauduloasă, furtul calificat, înşelăciune, fals în orice formă, părăsirea locului accidentului, represiunea nedreaptă, abuzul în serviciu, conflictul de interese, falsificarea de monedă, falsul intelectual, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, traficul de produse toxice, infracţiunile contra securităţii naţionale, cele privind combaterea terorismului, infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi război.

Graţierea este condiţionată de achitarea în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punerae în libertate a eventualelor despăgurbiri. Legea se va aplica faptelor comise înainte de 18 ianuarie 2017 şi intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, potrivit sursei citate.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că motivul pentru care nu s-a dat un vot în Senat pe proiectul de lege al graţierii este acela că senatorii jurişti nu au reuşit să întocmească un raport nou la timp: "Pentru că cei de la comisie n-au venit cu raportul. Pentru că până să se finalizeze termenul de aprobare tacită, n-au căzut de comun acord asupra unei forme finale".

Liderului i s-a pus în vedere că PSD şi ALDE deţin majoritatea în Comisia juridică, deci ar fi putut adopta legea în forma dorită. Dragnea a replicat: "Mai dezgropăm morţii? A ajuns în Cameră (Camera Deputaţilor)".

Plenul Senatului a decis pe 8 mai, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.

Pe 10 mai, Liviu Dragnea, a declarat că el nu va permite ca proiectul să fie băgat în dezbatere în Camera Deputaţilor, până când nu va avea garanţii de la Guvern şi de la Ministerul Justiţiei că proiectul va fi soluţia problemelor din penitenciare. Dragnea a lansat un apel către aceştia să se pronunţe dacă proiectul poate rezolva problema.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu o mai lungiți atât legea asta a grațierii.dat-o o data in forma guvernului este foarte bine.bravo Dl Dragnea.

    1. Acum au intrat in vacanța dupa ce s au jucat cu nervii noștri si ai pușcăriașilor care așteptau gratierea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb