Letonia a desfăşurat la finalul săptămânii trecute 3.000 de soldaţi pentru un exerciţiu militar, ce nu fusese anunţat, în apropierea frontierei cu Belarus, în plină criză cauzată de creşterea masivă a numărului de migranţi la graniţa belaruso-polonă, transmite astăzi Reuters, citată de Agerpres.
Exerciţiile militare letone au început sâmbătă şi ar urma să dureze până la 12 decembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei letone, Sandra Brale.
Uniunea Europeană intenţionează să extindă sancţiunile contra Belarusului, pe care autorităţile de la Minsk le-au calificat drept ''absurde''. Occidentul acuză Belarusul că a orchestrat o criză care a făcut ca până la 4.000 de migranţi, mulţi proveniţi din Orientul Mijlociu, să ajungă în situaţia de a fi blocaţi la frontiera cu Polonia.
Liderii vest-europeni acuză Belarusul de comiterea unui ''atac hibrid'' prin faptul că facilitează transportul migranţilor cu avionul dinspre Siria şi Afganistan, după care aceştia sunt îndemnaţi să treacă ilegal frontiera dintre Belarus şi Polonia. Autorităţile de la Minsk au negat toate acuzaţiile.
''Nu putem exclude ca o parte dintre aceste grupuri de migranţi să se deplaseze către nord şi să poată ajunge la graniţa letonă. Suntem pregătiţi pentru asta'', a declarat ministrul apărării leton Artis Pabriks pentru postul naţional de radio.
Mesajul pentru Belarus este că mişcările armatei letone nu sunt ''doar de distracţie'', a adăugat el.
Poliţia de frontieră poloneză a anunţat că de la începutul lunii noiembrie au fost raportate 5.100 de treceri ilegale ale frontierei dinspre Belarus, comparativ cu 120 în întregul an 2020. Creşteri ale numărului de migranţi ilegali s-au înregistrat şi în Letonia şi Lituania, ambele având frontieră cu Belarus.
Polonia, Lituania şi Letonia şi-au consolidat cu un gard de sârmă ghimpată graniţa cu Belarus, iar autorităţile de la Varşovia şi Vilnius au trimis şi militari în zonă pentru a ajuta poliţia de frontieră.