Liban: Forţele ONU de menţinere a păcii cer o detensionare imediată

F.D.
Internaţional / 20 septembrie

Liban: Forţele ONU de menţinere a păcii cer o detensionare imediată

Forţele ONU de menţinere a păcii din Liban au cerut o detensionare imediată, pe măsură ce ostilităţile continuă vineri la graniţa libanezo-israeliană, după cele mai intense atacuri aeriene ale Israelului în aproape un an de conflict cu organizaţia şiită Hezbollah, susţinută de Iran, relatează Agerpres.

Armata israeliană a anunţat joi că a lovit sute de lansatoare de rachete Hezbollah pregătite să tragă înspre Israel, în ceea ce surse de securitate din Liban au declarat că a fost cel mai puternic atac de acest fel de la începutul ostilităţilor, în octombrie anul trecut.

Declanşat de războiul din Fâşia Gaza, conflictul s-a intensificat semnificativ în această săptămână, Hezbollah suferind un atac fără precedent, în care pagere şi walkie-talkie-uri folosite de membrii săi au explodat, omorând 37 de persoane şi rănind alte aproape 3.000.

Forţa de menţinere a păcii UNIFIL din sudul Libanului a declarat vineri dimineaţă că în ultimele 12 ore s-a înregistrat "o intensificare puternică a ostilităţilor" la graniţa libanezo-israeliană şi în zona sa de operaţiuni.

"Suntem îngrijoraţi de escaladarea de-a lungul Liniei Albastre şi îndemnăm toţi actorii să detensioneze imediat situaţia", a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al UNIFIL, Andrea Tenenti, referindu-se la linia ce delimitează graniţa dintre Liban şi Israel.

Atacuri aeriene israeliene au lovit vineri cel puţin trei sate din sudul Libanului, potrivit unor surse de securitate libaneze şi televiziunii Hezbollah al-Manar, care a difuzat imagini cu un nor de fum ce se ridică după unul dintre atacuri.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Hezbollah a spus că luptătorii săi au lansat o rachetă ghidată asupra unei poziţii a trupelor israeliene din Metula, un oraş israelian de la graniţă, vizat frecvent de gruparea libaneză în ultimul an.

Armata israeliană a ridicat vineri ordinele de restricţionare a deplasării şi a adunărilor mari pe care le-a emis joi seară pentru o serie de comunităţi din nordul Israelului şi Înălţimile Golan. Restricţiile au fost dispuse după începerea atacurilor israeliene.

Surse de securitate din Liban au declarat că patru persoane au fost rănite în bombardamentul intens al Israelului de joi. Nu a fost imediat clar dacă victimele erau membri Hezbollah.

Actualul conflict dintre Israel şi Hezbollah este cel mai grav după războiul din 2006.

Zeci de mii de persoane, de ambele părţi ale graniţei, au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

În timp ce, până acum, conflictul s-a desfăşurat în mare parte în zonele de la graniţă sau în apropiere, escaladarea din această săptămână a sporit îngrijorările că ar putea continua să se extindă şi să se intensifice.

SUA au avertizat joi toate părţile din Orientul Mijlociu împotriva escaladării, spunând că prioritatea Washingtonului este găsirea unei soluţii diplomatice. "Vom continua să susţinem dreptul Israelului de a se apăra, dar nu vrem să vedem nicio parte că escaladează acest conflict, punct", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un briefing de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb