LIBERTATEA PRESEI, PE TARABĂ Exclusiv: Comisioanele secrete ale şefilor Realitatea TV

MIHAI MUNTEANU
Ziarul BURSA #Politică / 20 octombrie 2010

Exclusiv: Comisioanele secrete ale şefilor Realitatea TV
  • document ataşat facsimil
    apasă aici pentru a descărca.

    Un circuit financiar similar cu cel practicat de SOV în cazul Popa a fost aplicat de Vîntu şi pentru a-şi recompensa principalii manageri din trust

    Sergiu Toader, şeful trustului Realitatea, încasa, suplimentar, 90.000 de euro pe an, prin intermediul unei firme din Cipru

    Conform stenogramelor apărute acum în presă, Sergiu Toader îi promitea lui Vîntu că îi va crea la Realitatea o organizaţie care să răspundă exclusiv comenzilor sale, cu încălcarea gravă a prevederilor constituţionale

    Mecanismele financiare practicate de Sorin Ovidiu Vîntu, unul dintre cei mai mari clienţi români ai paradisurilor fiscale, au fost copiate cu succes şi de managerii săi de la trustul Realitatea TV.

    Un circuit financiar similar cu cel prin care Vîntu îl plătea pe Nicolae Popa a fost folosit şi pentru a-şi răs-plăti principalii manageri de la Realitatea.

    Iar sumele sunt aproximativ egale, dacă nu chiar mai mari (în unele cazuri) cu cele plătite de Vîntu lui Nicolae Popa, principalul său locotenent de-a lungul anilor.

    Sergiu Toader, omul care conducea, de fapt, trustul Realitatea Media, primea, în plus, un comision lunar fix, în valoare de 7500 de euro, prin firma Rovinga Limited Cipru.

    Din datele noastre, contractul dintre firma cipriotă, controlată de Sergiu Toader şi Realitatea TV, a curs începând cu 2007 şi până în 2010, perioadă în care managerul general al Realităţii a încasat peste 250.000 de euro, doar din aceste comisioane, fără a mai socoti şi celelalte drepturi băneşti.

    Practica folosirii companiilor "off-shore" are ca scop, uzual, eludarea taxelor, dar şi, în secundar, acoperirea proprietarilor reali ai afacerilor.

    Salariile şi veniturile din drepturile de autor, înregistrate legal la noi, nu au fost, astfel, singurele surse de venit pentru şefii trustului Realitatea, care au devenit de câteva zile personaje centrale în dosarele penale ale patronului lor, Sorin Ovidiu Vîntu.

    Pentru conştiinţa managerilor săi, Vîntu plătea, în plus, comisioane secrete prin Cipru, la fel cum proceda şi pentru prietenul său, Nicolae Popa, ajutor pentru care este acuzat acum de procurori.

    Relaţia toxică dintre patronul Vîntu şi, respectiv, managerii şi unii jurnalişti din trustul Realitatea a ieşit la suprafaţă, odată cu publicarea stenogramelor din dosarul SOV-Nicolae Popa, riscând să arunce presa noastră în cel mai grav scandal din industrie, în ultimii douăzeci de ani, cu efecte dramatice asupra credibilităţii sale.

    Relaţia în genunchi pe care o aveau managerii Realitatea cu Sorin Ovidiu Vîntu se baza, de fapt, pe foarte mulţi bani. Era modul în care Vîntu înţelegea să-şi construiască relaţiile cu sub-ordonaţii, managerii sau jurnaliştii, în fapt o formulă simplă prin care le cumpăra conştiinţa.

    Procurorii îl acuză pe Vîntu că l-ar fi sprijinit cu bani pe fugarul Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani pentru prăbuşirea FNI şi FNA. Popa a fugit din ţară încă din anul 2000, chiar la izbucninrea scandalului FNI, ascunzându-se în Indonezia, ţară cu care nu avem acord de extrădare.

    Sumele vehiculate ca beneficii reale încasate de Sergiu Toader sunt de-a dreptul ameţitoare, pentru lumea presei de la noi, de ordinul milioanelor de euro, în doar câţiva ani.

    Sursele noastre susţin că Sergiu Toa-der beneficia de cel mai important pachet salarial din întregul trust Realitatea-Caţavencu, printre care şi un concediu anual prelungit, plătit cu zeci de mii de euro.

    Conexiunea "off-shore"

    Firma cipriotă a lui Sergiu Toader avea drept agent registratar şi administrator o altă companie din Cipru - Oxford Management Ltd. Limassol, cea care emitea facturile în numele firmei lui Toader, către Realitatea TV.

    Compania Oxford Management este prezentă în ţara noastră de cinci ani, prin societatea Oxford Management SRL Bucureşti, fiind administrată, la noi, de către cetăţeanul cipriot Chrysantos Fouttis.

    De contul firmei lui Toader se ocupa însă un alt cetăţean cipriot din firmă - Irene Theocharous, cea care emitea facturile, pe care le trimitea mai departe soţiei lui Toader, Dana Frăţilă.

    Controlul ANAF

    Fiscul a început, în decembrie 2009, o amplă anchetă asupra plăţilor din grupul Realitatea, verificând unde ar fi ajuns banii din vânzarea Petromservice către OMV Petrom.

    ANAF susţine că pentru acea operaţiune ar fi trebuit încasată o sumă în valoare de 62 de milioane de euro, drept TVA.

    Petromservice ar fi plătit iniţial suma către stat, dar apoi Ministerul Finanţelor ar fi înapoiat-o.

    Contractele încrucişate din trustul Realitatea, inclusiv plăţile către principalii şefi şi jurnalişti, au fost verificate şapte luni de ANAF, fără, însă, să avem, până acum, vreo concluzie legată de aceste circuite financiare.

    În schimb, mai mulţi foşti şefi ai Petromservice au fost arestaţi pentru alte infracţiuni, iar Sorin Ovidiu Vîntu este trimis în judecată în dosarul privind favorizarea infractorului Nicolae Popa.

    Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a declarat săptămâna trecută, că sunt mai multe dosare penale în care este implicat numele lui Sorin Ovidiu Vîntu, inclusiv pentru infracţiuni de spălare de bani.

    Ceea ce ar putea confirma zvonurile care au circulat insistent cum că, în paralel cu controlul Fiscului, ar fi avut loc şi o anchetă a procurorilor DIICOT, cei care au competente să ancheteze astfel de infracţiuni.

    Stenograma SOV-TOADER

    Controlul ANAF a început la Realitatea a doua zi, după turul doi al alegerilor. Supărat, Vîntu schimbă tonul în propriul trust, fiind hotărât să schimbe atitudinea faţă de posibilii jurnalişti care ar mai fi îndrăznit vreodată să-şi exerseze corect profesia, dacă nu-i serveau concomitent şi intereselor sale.

    Discuţia telefonică purtată de Vîntu cu Sergiu Toader, în care ultimul îl asigura pe patronul său, că îi va crea o organizaţie care să răspundă exclusiv comenzilor şi intereselor sale este edificatoare în acest sens. Redăm discuţia dintre cei doi, aşa cum a răzbătut acum în presă, prin trimiterea dosarului în instanţă.

    S. O. VÎNTU: Eu nu manipulez pe nimeni, oamenii trebuie să creadă ceea ce este: este organizaţia lui Vîntu şi răs-punde la comanda lui Vîntu.

    S. TOADER: Asta vreau să le spun.

    S. O. VÎNTU: Corect.

    S. TOADER: Că, altfel nu ştiu cum se construieşte.

    S. O. VÎNTU: Dar nu vreau altceva, nu mă interesează, nu vreau să comunic o falsitate, adică: Băi, sunteţi liberi!

    S. TOADER: Nu, nu.

    S. O. VÎNTU: Nu sunteţi liberi, nene. Vă convine, lucraţi, nu vă convine, plecaţi, ce mare căcat!

    S. TOADER: Exact asta vroiam să-ţi spun, când mă întorc acolo, la butoane, asta trebuie să le spun oamenilor, pentru că mi-ai cerut să fac asta, asta fac, să-mi bag p... dacă nu. Într-adevăr, dacă ai nevoie de asta, îţi garantez, o să fie o construcţie beton, foarte eficientă.

    S. O. VÎNTU: Da, bătrâne, de asta am nevoie, de o construcţie foarte eficientă, să răspundă comenzilor economice la care este supusă. Nimic altceva. Asta încerc... În sfârşit, ne-am clarificat! Dar asta trebuie comunicat în clar, care vrei rămâi, care vrei, pleci. Eu nu vreau să manipulez, să prostesc pe nimeni, eu sunt foarte corect. În general, cu oamenii sunt corect.

    ŞOVăiala CTP

    Constituţia făcută preş

    Modul în care Vîntu şi managerul său, Sergiu Toader, au convenit să organizeze trustul, printr-o politică editorială care să servească doar interesele patronatului, încalcă grav prevederile constituţionale, pe care le redăm în continuare.

    ARTICOLUL 30

    (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

    (2) Cenzura de orice fel este interzisă.

    (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

    (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

    (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.

    (...)

    Dreptul la informaţie ARTICOLUL 31

    (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.

    (2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

    (3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională.

    (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

    (5) Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică.

    Opinia Cititorului ( 10 )

    1. In curind va urma....Comisioanele secrete ale A.B. si SF de la BVB......Hai ca stitzi si voi cine sunt...

      toti golanii financiari ai Romaniei, care jongleaza cu bani negri, din surse ilicite aplica aceeasi formula, cu complicitatea cinsa a parlamentarilor clasei politice corupte care le creaza la comanda portitele legislative. Apoi revin cu banii furati, toti se dau mari investitori si oameni de afaceri onorabili.. Macar de ar mai crea niste locuri de munca, dar altii majoritatea fac doar specula: intrebati-l pe Ionut Popescu, seful ascuns de la Fondul Proprietatea oare de ce ţine la secret lista cu speculatorii care au acaparat fondul in ultimii 2 ani, prin firme fantoma sau ofshore ? Pe ei de ce nu-i ia fiscul la bani marunti, ca sunt sume de peste 1 miliard de roni bani negri ? Daca plebea e taxata la pensie, pe hotii neamului dimpotriv, chiar,guvernul le mai da si dividende grase, ce insumate depasesc 100 de milioane de euro. in Romania speculatorii sunt premiati iar IMMurile cinstite omorate cu taxe si impozite.

      Ce om de afaceri este domnul Vantu? Ce afaceri are domnia sa in Romania care sa produca? Dati-mi un exemplu.. o fabrica de cuie, brutarie, orice... Adevarul este ca nu are nimic. Banii domniei sale provin in mare masura din Petromservice. Amintiti-va ca Petromservice a incasat de la Petrom 360 milioane de euro, bani care s-au dus la capitalizarea unor firme din Cipru, iar Petromservice este acum in procedura de insolventa. Daca cineva din preajma acestui om ar citi opinia mea, as avea un singur lucru sa ii spun: domnule Vantu, multi oameni aveti pe constiinta. Stiu ca aceasta afirmatie v-ar face doar sa zambiti, dar ganditi-va totusi ca nimeni nu e vesnic, si la un moment dat, se va face dreptate.

      Ce om de afaceri este domnul Vantu? Ce afaceri are domnia sa in Romania care sa produca? Dati-mi un exemplu.. o fabrica de cuie, brutarie, orice... Adevarul este ca nu are nimic. Banii domniei sale provin in mare masura din Petromservice. Amintiti-va ca Petromservice a incasat de la Petrom 360 milioane de euro, bani care s-au dus la capitalizarea unor firme din Cipru, iar Petromservice este acum in procedura de insolventa. Daca cineva din preajma acestui om ar citi opinia mea, as avea un singur lucru sa ii spun: domnule Vantu, multi oameni aveti pe constiinta. Stiu ca aceasta afirmatie v-ar face doar sa zambiti, dar ganditi-va totusi ca nimeni nu e vesnic, si la un moment dat, se va face dreptate.

      Da' golanasul asta, Toader, de ce inca in libertate? Evaziunea fiscala nu e penalizata de lege?

      Nu ma mai pupati atit in c-r ca incepe sa imi placa.

      Bolnavul acesta cronic SOV trebuie sa dea socoteala iar pedeapsa aplicata lui sa fie data exemplu pentru cei care vor mai indrazni ceva ca el.  

      1. Bravo Mihai Munteanu. Bravo Bursa. un articol sobru, cu fapte, detalii, seriozitate. aviz celorlalti

        Ca re fapte, dle? Se vorbeste de comisioane grase, se dau cifre... dar informatiile sunt "pe surse", n-au nicio legatura cu stenogramele, la care, cica!, se refera articolul. Frumoasa deontologie!

      dar de TELESPORT nu mai scrie nimeni.Romtelecom a virat 650 mii euro in contul TLS inaintea CM de fotbal si sau evaporat

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    06 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9728
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
    Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb