Romanian Business Leaders (RBL) a lansat, ieri, proiectul "Antreprenoreşti - Adoptă un sat!", prin care îşi propune să revalorifice satul românesc şi să stopeze exodul populaţiei din mediul rural. Astfel, zece comune selectate prin concurs vor beneficia de strategii de dezvoltare elaborate de RBL pentru perioada 2017 - 2020.
Mihail Marcu, preşedintele fundaţiei Romanian Business Leaders, a declarat că, astăzi, ţara noastră se împarte în două: o Românie urbană, situată în interiorul arcului Carpatic şi integrată în Uniunea Europeană, şi o Românie rurală, dincolo de arcul Carpatic, fără investiţii şi fără viitor pentru tineri.
"Încercăm să apropiem cele două Românii. Există statistici care arată că, anual, 80.000 de români părăsesc satele în care s-au născut pentru un trai mai bun în afara ţării, ceea ce înseamnă că ţara pierde echivalentul a 24 de comune, în fiecare an. Grupul de lucru care va dezvolta acest proiect, prin care vrem să valorificăm satul românesc, va lucra numai pe bază de voluntariat şi va încerca să apropie comunităţile rurale de mediul urban", a mai precizat Mihail Marcu.
Conform statisticilor guvernamentale prezentate de RBL, dacă cei 2,5 milioane de români emigranţi, care reprezintă o treime din forţa de muncă a ţării, ar fi lucrat în ţară, impactul lor în PIB ar fi fost de 50 de miliarde de lei.
Prima etapă a proiectului va debuta pe 14 iunie, la Piteşti, unde vor participa gospodari şi reprezentanţi ai 30 de comunităţi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Vâlcea. La sfârşitul procesului de selecţie din 2016, patru comune din judeţele Argeş, Prahova, Buzău, Teleorman, Dâmboviţa, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Tulcea, Olt, Gorj, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Vâlcea şi Dolj vor beneficia de planuri de dezvoltare pentru perioada 2017-2020. Planurile vor include de la direcţii de finanţare, consultanţă juridică, consultanţă de marketing şi management, la organizarea de schimburi de experienţă între sate, facilitarea de pieţe de desfacere şi programe de educaţie pentru conştientizarea şi valorificarea resurselor.
"Procesul nostru are mai multe etape: preselecţia, cunoaşterea celor interesaţi, selecţia preliminară, turul comunităţilor ajunse în această etapă şi selecţia finală. Criteriile care vor sta la baza selecţiei sunt: proximitatea faţă de Bucureşti - ca liderii din RBL şi partenerii de proiect să poată ajunge uşor, curba demografică - vom merge către acele comune în care numărul tinerilor este în media demografică a ţării, potenţialul economic local şi, nu în ultimul rand, interesul liderilor locali", a spus Felix Daniliuc, membru în consiliul director RBL.
Celelalte şase comune vor fi selectate anul viitor.
Potrivit statisticilor RBL, 73% dintre fermieri trăiesc în exploataţii de subzistenţă, iar 97% din totalul de 3 milioane de fermieri nu sunt eligibili în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală aprobat. Doar 1% dintre fermierii români sunt membri ai unei asociaţii, faţă de 50% media Uniunii Europene. Segmentul de ferme medii, între 10-100 de hectare, care reprezintă coloana vertebrală a agriculturii europene, are o pondere de doar 1,8% ca număr din totalul suprafeţelor agricole naţionale. Conform RBL agricultura românească s-a restructurat lent şi nesemnificativ. Media suprafeţei exploatate agricol a crescut în 10 ani cu doar 0,35 hectare.