Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson îi cer miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin anexarea acestor teritorii ucrainene la Rusia, la o zi după un vot de anexare amplu condamnat de către comunitatea internţaională, informează news.ro.
"Dragă Vladimir Vladimirovici (...), vă cer să examinaţi problema aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia, ca subiect al Federaţiei ruse", afirmă, într-un text postat pe Telegram, liderul separatist prorus din Lugansk, în estul Ucrainei, Leonid Pasecinik.
Şeful administraţiei de ocupaţie de la Herson, în sudul Ucrainei, Vladimir Saldo, i-a trimis liderului de Kremlin o scrisoare asemănătoare.
Autorităţile proruse din Ucraina au revendicat o victorie a taberei "da" în refrendumurile de anexare care au avut loc de vineri şi până marţi în regiuniloe Zaporijjea - cu 93,11% dintre voturile exprimate, Herson (87,05%), Lugansk (98,42%) şi Doneţk (99,23%).
Moscova a agitat din nou ameninţarea armei nucleare în apărarea acestor teritorii, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a răspuns că Ucraina "va acţiona pentru a-şi apăra poporul".
"Vom acţiona pentru a ne apăra poporul atâît în regiunea Herson, în Zaporijjea, în Donbas şi în zonele actualmente ocupate în regiunea Harkov şi în Crimeea", a anunţat el în prima reacţie după anunţarea rezultatelor referendumurilor.
El a anunţat, într-un mesaj înregistrat, difuzat în Consiliul de Securitate al ONU, că Kievul nu poate purta negocieri cu Moscova după organizarea acestor "pseudo-referendumuri".
"Recunoaşterea de către Rusia a unor pseudo-referendumuri ca normale", aplicarea acesluiaşi scenariu ca în Crimeea şi o nouă tentativă de anexare a teritoriului ucrainean înseamnă că nu avem ce discuta cu actualul preşedinte rus", a declaart el.
Comisia Electorală din regiunea Zaporijje a anunţat că 93,11% dintre alegători au votat în favoarea anexării la Rusia, după numărarea tututor buletinelor de vot exprimate.
În regiunea Herson, administraţia de ocupaţie prorusă a anunţat, după numărarea tututor voturilor, că 87,05% dintre alegători au votat "da".
Cea din Lugansk a anunţat, apoi, o victorie a taberei "da", iar ulterior autorităţile proruse din regiunea Doneţk.
"Bine aţi venit acasă", a reacţionat într-o postare pe Telegram fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.
"Ne reunim cu marea noastră patrie, cu Rusia mare", a reacţionat liderul "republicii populare" de la Doneţk Denis Puşilin.
Aliaţii Ucrainei au denunţat aceste scrutine, organizate în pripă, de marţi şi până vineri, din cauza înaintării forţelor ucrainene pe front.
Secretara generală adjunctă a ONU însărcinată cu Afaceri Politice a reiterat marţi, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema acestor "referendumuri" de anexare susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite a "integrităţii teritoriale a Ucrainei" în "frontierele recunoscute".
G7 a anunţat că "nu va recunoaste nicodată" rezultatele anunţate, iar Washingtonul a ameninţat cu replică "dură", prin sanţciuni economice.
China a îndemnat, prin ambasadorul său la ONU, la respectarea "integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor".
"China a luat notă de evoluţiile situaţiei din Ucraina", iar poziţia sa este "clară şi constantă: suveranitatea şi independenţa tuturor ţărilor trebuie să fie respectate", a declarat Zhang Jun, în contextul în care Occidentul acuză Beijingul că este prea conciliant cu Moscova.
Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat aceste referendumuri drept un mijloc de a "salva populaţiile" locale, justificând invazia Ucrainei, în februarie, acuzând Kievul de "nazism" şi de orchestrarea unui "genocid" al rusofonilor în Ucraina.
Aceste referendumuri privesc peste 20% din suprafaţa Ucrainei.