Liderul de facto al Hezbollah le oferă israelienilor din nord armistiţiul ca soluţie pentru întoarcerea la casele lor

R.S.
Internaţional / 15 octombrie

Liderul de facto al Hezbollah le oferă israelienilor din nord armistiţiul ca soluţie pentru întoarcerea la casele lor

Liderul de facto al grupării şiite libaneze Hezbollah, Naim Qassem, li s-a adresat marţi israelienilor, susţinând că soluţia pentru întoarcerea lor la casele din nordul Israelului este un armistiţiu şi ameninţând că în lipsa acestuia va lovi peste tot în Israel, informează AFP.

Qassem, care conduce efectiv Hezbollah după ce israelienii l-au ucis pe secretarul general Hassan Nasrallah în 27 septembrie, a înregistrat o alocuţiune difuzată ulterior de canalul de televiziune al mişcării susţinute de Iran. A fost a treia oară când el s-a exprimat public după moartea fostului lider.

În viziunea sa, situaţia s-a schimbat după atacul de duminică al islamiştilor libanezi asupra unei baze militare israeliene de la sud de Haifa, cel mai sângeros din ultima lună, de când a început escaladarea conflictului cu Israelul.

"Soluţia este încetarea focului. Nu vorbesc de pe o poziţie de slăbiciune, fiindcă dacă Israelul nu vrea, vom continua" atacurile. "Nu vom fi învinşi, fiindcă acesta este pământul nostru", a insistat el.

După un eventual armistiţiu "conform unui acord indirect", locuitorii din nordul Israelului se vor putea întoarce acasă, apoi vor fi decise "etapele următoare", a explicat Qassem, conform AFP.

Însă - a ameninţat el - "dacă războiul continuă, zonele evacuate vor fi mai numeroase, cu sute de mii, chiar milioane (de israelieni) în pericol".

Din septembrie, conflictul între Israel şi Hezbollah, care se bombardau reciproc de un an, a ajuns un război deschis; în Liban şi-au pierdut viaţa 1.315 oameni, conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza informaţiilor oficiale. Un milion de libanezi au fost nevoiţi să se strămute.

Hezbollah afirmă că în prezent s-a angajat în lupte strânse cu forţele israeliene care au trecut frontiera în sudul Libanului. La rândul său, Israelul şi-a intensificat loviturile aeriene, în special în sudul şi estul Libanului şi în suburbiile din sudul capitalei Beirut, bastioane istorice ale grupării şiite.

Qassem a afirmat că "deoarece inamicul israelian bombardează întreg Libanul, avem dreptul, de pe o poziţie de apărare, să atacăm peste tot în entitatea inamică israeliană, în centru, nord şi sud". "Vom alege locul pe care îl considerăm potrivit", a adăugat el, menţionând atacurile recente de la Tel Aviv şi Haifa, care au dus la "o nouă ecuaţie, una a suferinţelor inamicului", scrie AFP.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5603
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9644
Gram de aur (XAU)Gram de aur389.2309

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb