Compania Lidl România nu a găsit încă un partener pentru dezvoltarea unui hotel în cadrul complexului comercial pe care doreşte să îl dezvolte în locul fostei fabrici de ciocolată din Braşov. Fabrica a fost demolată în urmă cu doi ani, iar locul său ar trebui să fie luat de un ansamblu de clădiri care să cuprindă un hotel, săli de conferinţe şi spaţii comerciale. "În principal ne interesează acum construcţia magazinului", ne-au declarat reprezentanţii companiei, care au mai adăugat că încă nu se cunoaşte data începerii construcţiei.
Lidl România a plătit americanilor de la Mondelez (fosta Kraft Foods) pentru achiziţia terenului de 9.800 de metri pătraţi, pe care odinioară se întindea fabrica Cibo, 2,170 milioane de euro, la un preţ de aproximativ 220 de euro pe metrul pătrat. "Intenţionăm să vindem o parte din teren unei companii care va construi un hotel", anunţau, anul trecut, oficialii Lidl. La mai bine de un an de la acest anunţ, se pare că negocierile cu dezvoltatori hotelieri nu au avansat în niciun fel.
Kraft Foods a anunţat în 2008 că va închide fabrica de ciocolată de la Braşov, aceasta fiind singura unitate de producţie la nivel local a companiei. Cei 440 de angajaţi ai fabricii au fost disponibilizaţi în mai multe etape, începând din luna iunie 2009.Potrivit conducerii companiei, motivul închiderii fabricii a fost imposibilitatea dezvoltării capacităţilor de producţie. "Din cauza limitărilor de spaţiu în clădirile existente şi locaţiei unităţii de producţie Kraft în mijlocul oraşului, creşterea capacităţii de producţie la Braşov nu este o opţiune viabilă. Au fost studiate capacităţile de producţie din cadrul fabricilor noastre şi identificate oportunităţile de a consolida producţia mai eficient, astfel încât să se asigure dimensiunea necesară pentru a susţine dezvoltarea viitoare. Transferul producţiei nu va afecta angajamentul nostru de a continua dezvoltarea afacerii din România", spuneau reprezentanţii companiei.
Kraft Foods a mutat o parte importantă a producţiei, cea de tablete de ciocolată, în Bulgaria. De altfel, compania a făcut oferte de relocare în Bulgaria şi câtorva reprezentanţi ai managementului fabricii de la Braşov, dar aceştia au refuzat, datorită condiţiilor de viaţă din ţara de la sud de Dunăre. O mare parte din angajaţii companiei au fost preluaţi de firma Rap Confectionary, unde produc cioclată pentru diverse branduri.