Lira turcească, la minim record după victoria lui Erdogan

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai 2023

Sursa foto: facebook / Recep Tayyip Erdogan

Sursa foto: facebook / Recep Tayyip Erdogan

Analiştii avertizează că moneda Turciei, care a pierdut 7% de la începutul anului, va continua să scadă Bursa din Istanbul urcă, dar investitorii străini stau departe de această piaţă Hasnain Malik, Tellimer: "Este posibil să apară o criză severă care va afecta toate activele"

Moneda Turciei, lira, s-a depreciat ieri până la un nivel minim record faţă de dolar, după ce, duminică, Recep Tayyip Erdogan a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, prelungindu-şi cu cinci ani mandatul în fruntea ţării. Erdogan este la cârma guvernului Turciei de două decenii.

Potrivit CNN, lira a coborât până la 20,065 unităţi/dolar în prima parte a zilei de ieri, pe piaţa din Europa, trecând de recordul minim anterior, atins vineri. De la începutul anului, moneda Turciei s-a depreciat cu circa 7% faţă de dolar, respectiv cu aproape 90% în ultimul deceniu.

"Victoria lui Erdogan a pus o presiune suplimentară pe lira turcească", a declarat, citat de CNN, Benjamin Picton, strateg la Rabobank.

La rândul său, Brendan McKenna, economist pentru pieţe emergente şi strateg forex în cadrul Wells Fargo, a spus citat de CNBC: "Avem o perspectivă destul de pesimistă asupra lirei turceşti, ca urmare a păstrării mandatului lui Erdogan după alegeri". McKenna estimează că lira va atinge un nou minim record de 23 de unităţi/dolar până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, iar anul viitor va ajunge la 25 de lire/dolar. În opinia sa, măsurile "neortodoxe" de politică monetară şi economică din Turcia, care au alimentat inflaţia, vor rămâne în vigoare în viitor.

Şi banca Morgan Stanley a avertizat că lira ar putea ajunge la un curs de 26 de unităţi/dolar mai repede decât se preconiza, respectiv de 28 de lire la finele anului, dacă Erdogan va continua cu politica sa de menţinere intenţionată a dobânzilor la un nivel redus.

Hasnain Malik, Tellimer: "Victoria lui Erdogan nu oferă confort investitorului străin"

Dacă lira s-a depreciat după victoria lui Erdogan, piaţa acţiunilor s-a înscris pe un curs ascendent, ieri. Titlurile Yapi ve Kredi Bankasi AS au crescut cu 2,8%, la 9,42 lire turceşti la ora locală 14.59, cele ale Garanti Bank Bankasi AS - cu 3,2%, la 25,36 lire. Sub-indicele bancar BIST Banks a urcat cu 2,7%, la 4.070,49 puncte la ora 15.00, iar indicele principal BIST-100 - cu 4,1%, la 4.767,90.

Ponderea administratorilor de active străini care deţin acţiuni turceşti a scăzut în ultimii ani, iar piaţa este susţinută în principal de investitorii locali. Deţinerile străine de acţiuni şi obligaţiuni turceşti au scăzut cu aproape 85%, respectiv 130 de miliarde de dolari, începând din 2013.

"Victoria lui Erdogan nu oferă confort investitorului străin", a declarat Hasnain Malik, şeful departamentului de cercetare a capitalului din cadrul firmei de analiză Tellimer, menţionând: "Doar cei mai optimişti vor spera că Erdogan se simte acum suficient de sigur din punct de vedere politic pentru a reveni la politica economică «ortodoxă». Cu o inflaţie foarte ridicată, dobânzi reduse şi fără rezerve valutare, este posibil să apară o criză severă care va afecta toate activele".

Şi Burak Cetinceker, manager de fonduri la Strateji Portfoy din Istanbul, spune: "Este evident că modelul economic actual nu funcţionează. Cel mai probabil, Erdogan este conştient de acest lucru, iar o tranziţie lentă către o politică mai ortodoxă în viitorul apropiat este posibilă pentru că modelul actual nu este sustenabil. Orice semnal în această direcţie ar fi salutat de piaţă".

Politicile economice ale lui Erdogan au fost costisitoare, Banca Turciei cheltuind aproape 200 de miliarde de dolari în ultimul an ca să susţină lira.

Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcţie cu aproximativ 52% din voturi, a anunţat Înaltul comitet electoral al Turciei, în vreme ce rivalului său, liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu, a atras sub 48% din opţiuni. Kilicdaroglu şi-a exprimat "tristeţea" pentru viitorul Turciei".

"Sunt extrem de trist în faţa dificultăţilor pe care le aşteaptă ţara noastră", a spus Kilicdaroglu potrivit Reuters, adăugând: "Acestea au fost cele mai incorecte alegeri din ultimii mulţi ani".

Liderii lumii salută victoria lui Erdogan

Preşedinţii instituţiilor europene şi secretarul general al NATO l-au felicitat duminică seară pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea sa în funcţie, exprimându-şi dorinţa de a continua relaţiile dintre organizaţiile lor şi Turcia, anunţă AFP.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-au exprimat, în postări pe Twitter, "bucuria de a continua dezvoltarea relaţiilor dintre UE şi Turcia".

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susţine că aşteaptă cu nerăbdare să pregătească summitul Alianţei din iulie, de la Vilnius.

Turcia şi Ungaria nu au ratificat aderarea Suediei la NATO şi blochează integrarea ţării nordice în Alianţă, iar acest subiect va fi pe ordinea de zi a summitului.

Turcia este oficial candidată la UE, dar negocierile de aderare începute în 2005 sunt la punct mort de câţiva ani, notează Agerpres.

"UE este pregătită să se angajeze cu Turcia pentru a se îndrepta spre o relaţie constructivă pentru prosperitatea şi stabilitatea noastră comună, bazată pe angajamente în favoarea drepturilor omului, statului de drept, dreptului internaţional şi stabilităţii regionale, în interesul tuturor cetăţenilor noştri", a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în mesajul său către preşedintele Erdogan.

Preşedintele american, Joe Biden, l-a felicitat duminică seară pe Erdogan, subliniind: "Sunt nerăbdător să continuăm colaborarea în calitate de aliaţi în cadrul NATO asupra problemelor bilaterale şi provocărilor globale".

Şi premierul britanic, Rishi Sunak, l-a felicitat pe preşedintele turc, exprimându-şi nerăbdarea de a continua "colaborarea strânsă", "fie că este vorba de dezvoltarea comerţului sau de a aborda ameninţările de securitate ca aliaţi în cadrul NATO".

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că realegerea lui Erdogan este "un rezultat logic", care oferă "dovada clară" a sprijinului popular pentru politica sa. Putin a spus, potrivit declaraţiilor publicate pe site-ul Kremlinului: "Victoria în aceste alegeri este rezultatul logic al muncii dumneavoastră devotate la conducerea Republicii Turce, o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru eforturile dumneavoastră de a întări suveranitatea statului şi de a urmări o politică externă independentă".

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa, spunând că "Franţa şi Turcia au provocări imense de depăşit împreună", precum "revenirea păcii în Europa, viitorul Alianţei euro-atlantice, Marea Mediterană".

De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz i-a adresat felicitări lui Erdogan, afirmând că Turcia şi Germania sunt "aliaţi apropiaţi", ale căror popoare şi economii sunt profund legate.

Şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan, exprimându-şi speranţa "consolidării" legăturilor dintre cele două ţări şi "a cooperării lor pentru securitate şi stabilitate" în Europa.

Şi premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat duminică pe Erdogan, salutând "victoria electorală incontestabilă" a acestuia.

Ieri, purtătorul de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing, Mao Ning, a anunţat: "China îl felicită pe preşedintele Erdogan pentru realegere. Încurajăm Turcia să ia calea dezvoltării, care corespunde circumstanţelor sale naţionale, şi sperăm că Turcia va continua să facă progrese în dezvoltarea sa sub conducerea preşedintelui Erdogan. Beijingul acordă o mare importanţă relaţiilor sale cu Turcia. În ultimii ani, cele două ţări au dezvoltat o cooperare care a dat roade în mai multe domenii, în beneficiul celor două popoare".

Liderul PPE, Manfred Weber, cere retragerea ofertei de aderare a Turciei la UE

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) - cel mai mare din Parlamentul European - consideră că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează DPA.

"Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană", a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut ieri în publicaţii aparţinând Funke Media Group, notează Agerpres.

"Trebuie să renunţăm la acest proces pentru că mai mult blochează relaţii mai bune decât le sprijină", a apreciat liderul PPE, adăugând: "Aşteptările după victoria electorală a lui Erdogan sunt clare. În mod special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO".

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Se încearcă pedepsirea populației neascultatoare

    1. Populația s-a pedepsit singură. Niciun politruc nu mai poate fi valabil după 10 ani la putere.

      Au luat cash de le Erdogan, să fie sănătoși în următorii 4 ani. :)) 

      Ai dreptate.

      Mai fraților, noi care am ales magnificul Johannis de 2 ori nu ar trebui sa comentam alegerea altor popoare, poate mai destepte

    buna autor AV, buna Bursa,

    legat de subiectul articolului am rugamintea sa vizitati contul de twitter al zerohedge - acum 4-5 ore a aparut o minune de ch art cu rezervele nete ale bancii centrale ale Turciei - ATENTIE OAMENILOR !!! ...rezervele nete (!) ale bancii centrale a Turciei au coborat la - (minus!) 2.989.000 USD echivalent (indiferent de moneda detinuta) pentru prima data in istoria bancii centrale a turciei si probabil printre singurele dati din istoria bancilor centrale ale Lumii !!!  

    daca puteti si daca vreti puteti face o actualizare la acest articol (in prelungirea subiectului sau) pentru ca momentul e unic, magic si exceptional !!!!!!  

    atentie, vorbim de rezerve net detinute (deci nu linii de finantare , aur, argint, etc) , da?  

    dupa eventualul up date am rugamintea sa stergeti de aici comentariul meu. 

    mersi, succes!  

    1. comentariile pe bursa nu permit linkuri sau jpeg-uri atasate de asta am postat comentariul de mai sus

      bye! 

      Gold Reserves in Turkey increased to 571.98 Tonnes in the first quarter of 2023 fr om 541.80 Tonnes in the fourth quarter of 2022.

      Nu i panica la ankara sau istanbul. ....niste hartii cu ,,MINUS,, -.... 

      In his testimony before Congress in 1912, American financier and investment banker J.P. Morgan stated, “Gold is money. Everything else is credit. 

      e gata treaba cu ,, debt ceiling ,, in USA.... ce urmeaza pentru USD , US 10-year Treasury note. si aur?

      Cei care dau citatul se bucură când crește valoarea aurului în bani credit.

      "niste hartii nu minus" ????

      hai ma, esti serios?

      a ajuns Erdogan sa reinventeze principiile de baza ale unei banci centrale? chiar asa? 

      nu e deloc gata treaba cu debt ceiling in SUA... dar deloc, stii cum?

      mai e votul in House (unde domina Republicanii) si apoi in Camera (unde domina democratii).  

      mai e debate-ul pe actul de ridicare a limitei de indatorare... (cred ca Marti, azi, la 22.oo ora Romaniei EEST , adica 3 pm ET SUA). 

      corect e cu votul .. am citit acum... sper sa nu fie probleme ... legat de erdogan .. de ce crezi ca banca centrala are problema mentionata de tine? legat de INFLATIE SI DOBANDA eu cred ca el detine controlul si al bancii centrale... ... e ceva ciudat.. PROBABIL PUNE PE PRIMUL PLAN CRESTEREA ECONOMICA , STIMULAREA EXPORTURILOR SI NU LUPTA CU INFLATIA... CARE VAD CA E PE UN TREND DESCENDENT...

      sa revenim la ale noastre... daca nu avem bani pentru profesori, ce ne facem cand ies ,, decreteii" la pensie ...2030-2032 aproximativ... ma gandesc ca vom ajunge la carduri pentru plata energiei, alimente ... de fapt astea sunt si acum :))... probabil si salariatii cu minim pe economie vor beneficia de aceste beneficii

    52% din poporul turc vrea sa aiba sultan, femeile sa poata purta broboada. Nu conteaza ca asta vine cu inflatie cat cuprinde si moneda la pamant, adica gaura in buzunar.

    1. Nu vor intra niciodata in UE.

      LASATI BAI , PROSTIILE ASTEA ..... PROBLEMA AICI , E ALTA !!!!! CA SE OFTICA DE MOARTE , TOTI PROPAGANDISTII ROMANI , CEI ANTI - ERDOGAN , CARE AR FI VRUT SA SCAPE DE TATAIC , SI LA CARMA TURCIEI , SA VINA 1 MOCOFAN DE CARTON , CARE SA LE OFERE TARA PE TAVA , AMERICANILOR - OCCIDENTALI ....... CA , SA FACA EI CE VOR , IN TURCIA DE AZI !!!!!!! DE VREO 2 SAPTAMANI INAINTE DE CHEMAREA POPULATIEI TURCE LA VOT , DEJA A INTRAT IN ACTIUNE PROPAGANDA TELEVIZIUNILOR ROMANESTI , DE TIPUL : ( CU CINE CREDETI CA E MAI BINE SA VOTEZE TURCIA ??????? CU 1 OM , CARE ESTE SI CU PUTIN , SI CU OCCIDENTUL CEL PUR SI ADEVARAT , S-AU CU TOVARASUL ........ , CARE , ODATA VOTAT , V-A ADUCE LUMINA IN MAREA NEGURA A TURCIEI , ADUCAND SCANTEIA BOGATIEI SI A PROSPERITATII POPORULUI TURC , SCAPAND ASTFEL ''''''''' DE 1 PRESEDINTE DUBIOS ????? '''''''' ) ????? PROPAGANDA ROMANEASCA , FOARTE PERICULOASA DE ALTFEL ( EU , O CUNOSC PREA BINE , CA DAINUIESTE DIN 1944 , INCOACE ....... PE MINE , NU MA PACALESTE NIMENI !!!!!! ) , INDEMNA INDIRECT VOTANTII TURCI , CA SA VOTEZE ''''''''''' INTR-UN ANUMIT FEL !!!!!! INTR-UN ANUMIT CHIP !!!!!! ''''''''''' ; VORBA E , CA TELEVIZIUNILE ROMANESTI , AU BELIT 1 P- - A , NU DE CAL : NU DE MAGAR ; CI , DE ELEFANT !!!!!!!!!!!!!!!!!! CA SA VORBIM , PE TIGANESTE ........ UITE CA , POPULATIA TURCIEI , NU S-A LASAT INDUSA IN EROARE , SI A VOTAT CU MOSULICUL EI CEL PREFERAT !!!!!!!!!!!! ACUMA , PARTIZANII - PRO - AMERICA DIN ROMANIA '''''''''' A-SI INGHIT PROPRIUL VENIN ............ '''''''''' !!!!! NU LE-A IESIT , CUM AU VRUT EI !!!!!!!!!!!!!! VENIN , CU LOPATA LE DORESC ....... SA NU POATA , SA-L MAI INGHITA ......... SUPARARE MARE , BAI , FRATE !!!!!!!!!!!!!!! AI INTELEG !!!!!!! CAZAND MOSUL , S-AR FI DESCHIS TOT FELUL DE CAI CA , ARMATA SUA SA INTRE PE TERITORIUL TURC , INTR-UN FEL S-AU ALTUL ....... CU TRUPE ....... CU ARME , DE TOATE SOIURILE ........ N-AR MAI FI PLECAT DE ACOLO , IN VECI ........ INCA 1 TARA DIN LUME , CUCERITA DE AMERICA !!!!!!!!!!!! DIRECT S-AU INDIRECT ........ ASTA E , SI AMBITIA LOR ......... SA CUCEREASCA TOTUL !!!!!!!!!!!!!!!!! NICI NU LE-O IAU , IN NUME DE RAU ........... DACA POPOARELE RESPECTIVE , SANT DESTUL DE IDIOATE , INSEAMNA CA ''''''''' A-SI MERITA SOARTA ....... ''''''''''' ; CU ROMANIA , LE-A MERS IMEDIAT !!!!!!!!!!!!! DE CE ????? CA , I-AU ASTEPTAT CA SA-I SALVEZE DE BOLSEVICI , TIMP DE 60 - 70 DE ANI !!!!!!!!!!!! NU LE-A PASAT IN NICI UN CHIP , DE ROMANIA !!!!!!!!!!!!!! PANA AU CONSIDERAT EI , ( CAPITALISTII - IMPERIALISTI !!!! ) , CA '''''''' A VENIT TIMPUL POTRIVIT !!!!! PENTRU FOLOSUL AMERICII , DESIGUR !!!!!!!!!! ''''''''' ; ATUNCI , AU APARUT EI , DUMNEZEII !!!!!!!! SI AU PRIMIT INVITATIA ROMANIEI IN GENUNCHI , CA SA INTRE IN TARA , SI S-O BINECUVANTEZE CU PREZENTA LOR BINECUVANTATA !!!!!!!!!!!!!!! CA , DACA NU ERAU EI ................. ACUMA ?????????? 5 ANI DE ZILE , 1 MOS INTELEPT SI SUPER - VICLEAN , O SA STAPANEASCA IN CONTINUARE PESTE TURCIA .............. SI , DIN PACATE PENTRU DUSMANII RUSIEI DE AZI , O SA FIE ( SI CU RUSII , SI CU NATO !!!!! ) , LUCRU DE CARE SE TEMEAU ATAT , PROPAGANDISTII COMUNISTI ROMANI !!!!!!! MULTA OFTICA VA DORESC , COMUNISTI IMBRACATI IN BLANURI DE CAPITALISTI .............................. ..... SA FACETI , BALOANE LA GURA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!

      Poate își iubesc tara și tradițiile,

      NU vor sa se vândă ptr. 2 dolari gauriti,

      Bravo Turcia 

      medicamente,

      nu mai scrie cu caps lock 

      traditia turciei, era sa i-a copii sclavi din zona imperiului lor, daca ai auzit de ieniceri

      zecii de mii de copii valahi si moldoveni au fost luati de la famillile lor asa 

      firati ai dracu de prosti, caru nu stiti istorie, si va byucurati ca revin turcii puternici ( ca isi vor umfla muschi la noi, nu la americani) 

      Nu stiu daca cunosti istoria,dar americanii au macelarit indienii

      bastinasi ca sa faca USA, 

      asa ca nu are rost sa discutam despre istoria imperiilor, 

      corect ar fi sa lasam fiecare NATIE sa-si aleaga DESTINUL cum vor, 

      si nu cum vor STRAINII

       

    Nu le-a iesit americanilor nici cu lovitura de stat din 2016,nici cu alegerile de acum.Nici Erdogan nu-i mai breaz dar dintre doua rele poporul turc a ales-o pe cea mai putin rea.

    1. Daca si aia a fost lovitura de stat, in seamna ca si la noi a fost revolutie in 89!

      :)))))) 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb