LISTA SOLIDARITĂŢII MAGHIARE UDMR a semnat înţelegerea cu CNMT

F.A
Ziarul BURSA #Politică / 23 februarie 2009

Preşedintele UDMR, Marko Bela, şi liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, au semnat, ieri, la Târgu Mureş, înţelegerea privind participarea pe o listă comună de candidaţi în alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie. Lista a fost denumită "Lista solidarităţii maghiare", va fi înscrisă juridic sub sigla UDMR, iar în fruntea acesteia se va afla Laszlo Tokes. Pe locurile următoare se vor regăsi doi candidaţi ai UDMR, iar locul patru va aparţine CNMT, în baza proporţiei de 75% UDMR şi 25% CNMT, potrivit procentelor obţinute în alegerile locale.

Potrivit semnatarilor, în baza acestei înţelegeri se înfiinţează Forumul Maghiar de Coordonare din Transilvania, în cadrul căruia se vor căuta soluţii pentru înfiinţarea în comun a Consiliului Autonomiei Culturale, chemat să creeze şi să administreze sistemul instituţional al autonomiei personale a maghiarilor din Transilvania.

"UDMR şi CNMT vor înfiinţa un grup de lucru comun, chemat să elaboreze un plan de acţiuni şi să coordoneze măsurile concrete pentru înfăptuirea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. În colaborare cu administraţiile locale, vor înfiinţa un grup comun chemat să elaboreze un plan de acţiuni şi să coordoneze măsurile concrete în vederea acceptării unui statut special al unităţilor administrative cu populaţie maghiară majoritară sau semnificativă. CNMT şi UDMR sprijină ideea Memorandumului Ţinutului Secuiesc, iniţiată de edilii administraţiilor locale din Ţinutul Secuiesc şi îşi asumă reprezentarea lui în diverse foruri autohtone şi internaţionale", se arată în document. În acesta se mai prevede că cele două organizaţii iniţiază elaborarea unui memorandum asemănător pentru prezentarea problemelor specifice ale comunităţilor maghiare din mediul multietnic şi din diasporă şi îşi asumă reprezentarea acestuia în diversele foruri autohtone şi internaţionale.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a arătat în cadrul conferinţei de presă de după semnarea documentului că, până în data de 23 martie, va trebui întocmită lista comună de candidaţi, ceea ce înseamnă că, începând cu săptămâna aceasta, în UDMR începe desemnarea candidaţilor.

Întrebat dacă autonomia va fi tema centrală în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, Marko Bela a spus că nu crede, dar că acest subiect va fi unul important. "Nu cred, nu cred. Va fi o temă centrală, în mod firesc, locul şi rolul nostru în Uniunea Europeană, deci locul României în UE, fiindcă de acum încolo trebuie să avem şi iniţiativă în Uniunea Europeană, să venim cu propuneri privind viitorul acestei Uniuni, locul şi rolul comunităţii maghiare în UE. Din punctul nostru de vedere, spre exemplu, Uniunea Europeană trebuie să pună un accent din ce în ce mai mare, oricum mult mai mare decât până în acest moment, pe problema regiunilor. În opinia noastră, Uniunea Europeană trebuie să fie de fapt o Uniune a regiunilor, nu numai a statelor, care vor rămâne în continuare", a susţinut Marko.

Potrivit înţelegerii semnate la Târgu Mureş, UDMR şi CNMT vor avea obligaţia de a se pune de acord, respectiv de a se consulta în legătură cu persoanele ce vor fi înscrise pe lista comună şi vor colabora şi pentru coordonarea obiectivelor politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb