Live Shopping, Direct-to-Consumer şi comerţul conversaţional, printre cele mai importante tendinţe în e-commerce în 2022

G.U.
Companii / 7 februarie 2022

Alexandru Lăpuşan, CEO şi co-fondator Zitec

Alexandru Lăpuşan, CEO şi co-fondator Zitec

Cele mai importante tendinţe tehnologice din industria de e-commerce în 2022 vor include sesiunile de live-shopping, modelul de vânzare direct către consumatorul final (D2C) şi comerţul conversaţional, se arată într-un comunicat al Zitec, lider pe piaţa de IT & digital marketing din România, specializat în dezvoltarea de soluţii şi servicii de transformare digitală.

Începând din 2019, Zitec este unul dintre partenerii de implementare al VTEX, platforma enterprise de comerţ digital, dedicată brandurilor şi retailerilor, lideră în accelerarea transformării comerţului digital din America Latină. VTEX a fost numită de către Gartner drept Vizionară în ediţia de anul trecut a raportului Magic Quadrant for Digital Commerce, 2021 fiind al doilea an consecutiv în care compania a fost selectată în acest clasament, pe baza progresului global accelerat înregistrat pe parcursul unui an de succes, marcat de trei achiziţii şi listarea la bursă. Prin acest parteneriat, Zitec a devenit prima companie din România care a implementat soluţiile de comerţ digital ale VTEX pentru clienţii săi din ţară.

Potrivit datelor Zitec, cele mai multe solicitări înregistrate anul trecut pentru dezvoltarea de proiecte e-commerce au provenit din industria de fashion, urmată de cea de electro-IT şi bricolaj. Pentru anul în curs, compania estimează că cele mai mari creşteri vor fi raportate de industrii precum retail & distribuţie, logistică & transport, tehnologie, dar şi sănătate.

De asemenea, cele mai frecvente solicitări venite din partea magazinelor online s-au axat pe migrarea către platforme de e-commerce competitive şi pe îmbunătăţirea experienţei utilizatorilor, multe companii fiind nevoite să optimizeze interacţiunea digitală personalizată pe care o oferă datorită numărului crescut de consumatori în online.

Potrivit comunicatului, în ceea ce priveşte tendinţele care vor caracteriza industria de e-commerce în acest an, live shopping-ul - sau comerţul prin livestreaming - câştigă tot mai mult teren, formatul video fiind preferat de clienţi. Live shopping-ul reprezintă o îmbinare între divertisment şi comerţ digital, ce aduce o experienţă mult mai interesantă, interactivă şi personalizată, în cadrul căreia cumpărătorii urmăresc live o prezentare a produsului, pun întrebările la care doresc să primească un răspuns şi cumpără printr-un simplu click.

De curând, VTEX a anunţat aplicaţia de Live Shopping, iar succesul acesteia la nivel global demonstrează nevoia consumatorilor pentru experienţe similare magazinelor fizice în mediul online, retailerii descoperind potenţialul ridicat de engagement şi conversie. De la lansare, aplicaţia VTEX Live Shopping a fost adoptată rapid de clienţi, brandurile şi retailerii care folosesc soluţia înregistrând o creştere de cinci ori mai mare a duratei medii a sesiunii online de shopping.

O altă tendinţă importantă este Direct-to-Consumer, care înseamnă vânzarea directă către consumatorul final, abordare care necesită crearea unei legături directe cu aceştia, pe toate canalele posibile. Până acum, adoptarea acestui segment de e-commerce nu a fost la fel de populară în România comparativ cu Europa, însă tot mai multe companii încep să înţeleagă oportunităţile D2C. Pe lângă noile surse de venit, concluziile obţinute din datele generate de interacţiunile directe cu consumatorii pot fi folosite atât pentru optimizarea produselor, cât şi pentru creşterea loialităţii faţă de brand.

Comerţul conversaţional va continua să se dezvolte odată cu utilizarea accentuată a căutărilor vocale pentru cumpărături online, dar şi datorită dezvoltării şi creşterii gradului de adopţie al dispozitivelor de asistenţă vocală.

Alte tendinţe care merită urmărite în 2022 sunt diversificarea serviciilor de plată prin implementarea unor metode inovatoare precum soluţii de open banking, sisteme Buy Now, Pay Later (BNPL) sau criptomonede. Revoluţia livrărilor către clientul final va continua, va creşte numărul de lockere şi vor apărea noi metode de livrare ultrarapide. Iar pe fondul transformării digitale şi a dinamicii încurajatoare, tendinţa de estompare a graniţelor prin intermediul online-ului este tot mai evidentă, tot mai mulţi retaileri devenind jucători la nivel internaţional.

"Comerţul digital creşte într-un ritm alert, iar pentru a reuşi să oferim cele bune experienţe de cumpărături online avem nevoie de parteneriate solide, care să ne ajute să livrăm produsele şi serviciile VTEX la nivelul aşteptărilor clienţilor noştri. Ne bucurăm că Zitec este alături de noi şi contribuie la creşterea business-urilor care aleg soluţiile de comerţ digitalale VTEX", a declarat Cristi Movilă, Eastern Europe General Manager în cadrul VTEX.

"Anul trecut, am observat o creştere pe segmentul e-commerce în cele mai multe dintre industrii. Dacă 2021 a fost un an caracterizat de transformarea digitală, cu siguranţă 2022 va fi mai mult despre diferenţierea companiilor pe piaţă şi răspunsul lor în faţa aşteptărilor pe care le au utilizatorii. Prin parteneriatul pe care îl avem cu VTEX oferim clienţilor noştri în e-commerce soluţii care îi ajută să devină mai competitivi şi mai inovatori în ceea de priveşte optimizarea experienţei digitale pe care o oferă", a declarat Alexandru Lăpuşan, CEO şi co-fondator Zitec.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb