Actualizare - Alexandru Marţian, Universitatea Politehnică Bucureşti: "Este o perioadă în care beneficiile noilor tehnologii pot fi simţite direct de populaţie "
Perioada de distanţarea socială provocată de pandemia de Covid-19 reprezină o oportunitate în care beneficiile pe care le pot aduce noile tehnologii pot fi simţite într-un mod mai direct de către populaţie, este de părere Alexandru Marţian, profesor la Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Departamentul Telecomunicaţii.
Domnia sa a spus: "Cred că putem privi în două feluri aceste luni în care, din cauza pandemiei, au existat multe schimbări. Pe de o parte, având în vedere necesitatea de remote acces (n.r. acces de la distanţă) a unei categorii largi de populaţie, cred că este o perioadă în care beneficiile pe care le pot aduce noile tehnologii, incluzând 5G-ul, pot fi simţite mai direct de populaţie. Una este să le discutăm la nivel teoretic şi alta e să avem nevoie de ele în viaţa de zi cu zi şi lumea să îşi dea seama care ar fi nevoile şi cum le putem rezolva. Deci asta ar fi o oportunitate, ca lumea să înţeleagă mai bine de ce ar fi nevoie de noile tehnologii".
Pe de altă parte, Alexandru Marţian a punctat că este vorba şi despre o provocare serioasă, care ţine de pericolele sau ameninţările legate de pandemie.
"În acest context, cred că este foarte importantă o informare cât mai directă şi completă a celor care nu sunt în domeniu. Sunt convins că în această perioadă de tensiune legată de starea de sănătate, există şi o tendinţă mai mare a populaţiei în general de a crede tot felul de zvonuri alarmiste care apar pe Internet. Sunt greu de verificat şi, din păcate, uşor de crezut de către persoane care, neavând un nivel tehnic care să le permită înţelegerea în detaliu a lucrurilor, sunt tentate să creadă cu uşurinţă aceste zvonuri legate de corelaţia dintre 5G şi coronavirus şi tot felul de alte legende care apar", a explicat Alexandru Marţian.
A.I.
---
• ACTUALIARE ANTON ROG, CENTRUL NAŢIONAL CYBERINT: "Trebuie să ne creăm mecanisme pentru a asigura securitatea datelor "
Persoanele abilitate trebuie să analizeze şi să înţeleagă unde sunt vulnerabilităţile noilor sisteme tehnologice, pentru a crea mecanisme ce asigură securitatea datelor, a spus General de Brigadă Anton Rog, Director General, Centrul Naţional Cyberint.
Domnia sa a precizat: "La nivelul unei persoane, a unui om obişnuit, tehnologia 5G aduce o viteză mai mare, un număr mult mai mare de dispozitive ce pot fi conectate, ceea ce trebuie văzut clar ca un mare avantaj. Ca îngrijorare, 5G-ul va deschide mult mai bine poarta Internetului Lucrurilor (IoT) şi vom avea senzoristică în tot ceea ce vă puteţi şi nu vă puteţi închipui. Iar Security By Design pentru acea senzoristică nu este atât de bine implementată la momentul actual, aşa cum s-a văzut până la nivelul Uniunii Europene şi nu numai".
Anton Rog a adăugat: "Vom avea pe lângă noi tot felul de dispozitive, care se pot conecta la Internet. Unele poate vor avea un microfon, altele camere de luat vederi, altele senzori de luat temperatura etc. Dar toate acestea pot avea posibilitatea de a transmite date din reţeaua la care sunt conectate. Deci ca persoană, acasă, trebuie să mă asigur că îmi configurez reţeaua wireless cu un protocol de criptare, cu o parolă solidă care să nu poate fi ghicită foarte repede. Că fac setările acestor dispozitive, atât cât ele există, la maxim, pentru a-mi asigura securitatea".
Directorul General al Centrului Naţional Cyberint a punctat că, în ceea priveşte companiile, a instituţiilor de stat, lucrurile devin mai complicate pentru că discutăm despre volume de date importante, nu neapărat clasificate, dar date care dau avantaje economice, de investiţii, avantaje sociale, etc.
"Şi trebuie să iau acele măsuri la nivel de companie, sau de instituţie individuală, care să mă ajute să protejez acele date şi, în acelaşi timp, Statul Român trebuie să îşi creeze acele mecanisme prin care să controleze, în sensul asigurării securităţii. Discutăm despre securitatea cibernetică, despre toate lucrurile tehnologice noi care vin în România. 5G-ul este poate exemplul cel mai relevant, dar discutăm despre blockchain, despre Inteligenţa Artificială, despre mai multe lucruri care vin în viaţa noastră şi care cu siguranţă vor avea un impact pozitiv, social şi economic. Dar, în acelaşi timp, cei abilitaţi trebuie să înţeleagă unde sunt vulnerabilităţile şi ce mecanisme trebuie să ne creăm ca stat, companie, instituţie, pentru a asigura securitatea datelor", a spus Anton Rog.
A.I.
---
Actualizare - ION DRAGNE, MANAGING PARTNER, DRAGNE&ASOCIAŢII:
"Conform legislaţiei, ANCOM poate lansa mâine licitaţia privind licenţele 5G"
Legislaţia din domeniul comunicaţiilor electronice şi al securităţii reţelelor şi sistemelor informatice precum şi actele normative adiacente permit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii să demareze licitaţie privind spectrele 5G, susţine Ion Dragne, managing Partner la Dragne&Asociaţii.
Avocatul Ion Dragne a precizat: "Am făcut o analiză a legislaţiei şi sunt motive de optimism pe partea aceasta. Avem două acte normative recente, care sunt conforme cu dreptul Uniunii Europene. Este vorba despre OUG 111/2011 pivind comunicaţiile electronice şi legea 362/2018, privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice. Conform celor două acte normative, ANCOM are o putere importantă, în autorizare, licenţiere şi control extins pentru securitatea şi integritatea reţelelor de comunicaţii, a respectării regulilor de concurenţă şi respectării drepturilor utilizatorilor finali. Conform legislaţiei, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii face şi judecată, în măsura în care participanţii la piaţa comunicaţiilor cer acest lucru. Vorbim bineînţeles despre o judecată alternativă şi facultativă, dar în care preşedintele Autorităţii poate soluţiona, asemenea unui judecător, disputele dintre părţi. De aceea, consider că legislativ stăm bine şi dacă ANCOM şi-ar propune mâine, dacă are temele făcute, să iniţieze procedura de licitaţie pentru acordarea licenţelor o poate face".
Cu toate acestea, domnul Dragne nu recomandă punerea în practică a unor proiecte, în lipsa legislaţiei specifice.
"În acest moment, nu recomand nimănui să pună pe un drum public un autovehicul fără şofer. Ar trebui să cerem Parlamentului, Guvernului să aducă legea la nivel adus de viaţă. În acest moment, există o consultare la nivel european, care asumă stabilirea la nivel pan-european a unui set de reguli de securitate. Este vorba despre acel toolbox care presupune ca statele să îşi spună vederea. Până acum s-au dat câteva recomandări sau păreri, care, la momentul reflectării în legislaţia naţională, trebuie să nu contravină principiilor naţionale sau europene", a menţionat Ion Dragne.
Domnia sa a precizat că trecerea la o securitate superioară a comunicaţiilor, la 5G, nu trebuie să anuleze principiul concurenţei libere, care este cheia pentru investiţii accesibile.
Ion Dragne a arătat că la nivelul Comisiei Europene s-a stabilit că securitatea este o problemă de apreciere a fiecărui stat. Domnul avocat Dragne a spus că Germania şi Austria au stabilit deja că alegerea furnizorilor din sistemele de comunicaţii este o problemă care îi priveşte pe operatori şi furnizori, fapt care este benefic concurenţei, utilizatorului final şi competiţiei pe calitate şi securitate, şi care respectă principii ale dreptului internaţional cum ar fi piaţa deschisă şi asigurarea propriilor companii.
G.M.
---
Actualizare - Alexandru Borcea, Preşedinte, Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES): "Trebuie să aducem oamenii alături de tehnologie ca să beneficieze de ea"
Ca digitalizarea să nu fie făcută degeaba, tehnologia şi digitalizarea trebuie adusă aproape de oameni ca aceştia să beneficieze de pe urma ei, consideră Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES).
Acesta a precizat: "Sunt destul de multe exemple de implementări sau încercări de implementări (de tehnologie) care au eşuat de-a lungul timpului şi care nu ne lasă un gust prea dulce, dimpotrivă generează o foarte mare neîncredere. (... Într-un cadru mai mare, ce ar trebui făcut, ceea ce lipseşte- lipseşte, nu avem ce să facem în momentull de faţă, dar ce ar trebui să făcem ca aceste lucruri să fie la un moment dat nu numai implementate dar să aibă rezonanţă în populatie, să o folosească? Un lucru de care mă lovesc în fiecare este capacitatea instituţională a organizaţiilor implicate. Te duci (la o instituţie), vorbeşti, e câte un rătăcit pe acolo care se ocupă, nu are capacitate instituţională, vine cu date generale. Când vine un ministru şi cere datele toată lumea fuge pe coridoare căutând datele, le adună cu mătura ca să zic aşa, majoritatea nu sunt relevante aşa că sursele cele mai importante de informaţii le luăm de la Comisia Europeană. De ce nu putem să avem aceste date viabile de la autorităţile pe care le plătim? Este o întrebare".
Legat de capacitatea instituţională, Borcea a spus că trebuie realizată o unificare în acest sens ca oamenii să nu se trezească nevoiţi să depună dosarul realizat online tot fizic, la instituţie.
"Este un subiect pe care noi îl promovăm încă din 1998. Am cerut interoperabilitate încă de la momentul respectiv. E un standard, ca şi cum alegem limba română şi toţi înţelegem acelaşi lucru. Aceste reglementări ar trebui deschise astfel încât să nu ţină oamenii afară, să nu devină apanajul unui număr de firme care să ajungă într-o scleroză de inovare. Ar trebuit nişte reglementări care să permită această participare, dezvoltare a întregului sistem, că aici de exemplu a vorbit cineva de telemedicină: vreau să spun că noi promovăm acest lucru şi am dus firmele în exterior la diferite evenimente şi au avut succes. De ce nu au avut succes în ţară? Nu există o înţelegere comună din partea părţilor interesate ca acest lucru să se întâmple", a mai spus Alexandru Borcea.
Referitor la resursa umană din România în domeniul IT, Borcea a mai adăugat: "Pot să spun cu cifre că problema noastră nu e numărul, ci calitatea, adică adecvarea învăţământului superior la ceea ce se întâmplă pe piaţă. Am reuşit şi către exterior şi pe partea de dezvoltare de forţă ne aflăm pe locul 18 ca volum şi, ca efectivitate, adică balanţa pozitivă, ne aflăm pe locul 12. Eu zic că stăm bine şi putem să demonstrăm că anumite lucruri se pot face, dar dacă avem un fel de autism la noi în ţară, din păcate, acesta este subiectul. De exemplu am încercat la primărie (Bucureşti - n.r.) să găsim un vector de comunicare, de mai multe ori, pe smartcity. Nu au o structură cu care să discutăm, nu putem să vorbim lucruri strategice".
M.G.
---
Actualizare - ANDREI POP, MEMBRU COMISIA PENTRU TEHNOLOGIA INFORMAŢIILOR ŞI COMUNICAŢIILOR DIN CAMERA DEPUTAŢILOR: "5G va fi coloana vertebrală în dezvoltarea tehnologiei şi producţiei de viitor"
Pandemia de coronavirus a fost un punct de plecare pentru o digitalizare rapidă a serviciilor publice şi nu numai, a afirmat deputatul Andrei Pop, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.
Andrei Pop a arătat: "Când discutâm despre tehnologia 5G, vorbim despre o prioritate la nivelul statului român, nu la nivelul unei instituţii anume. Din păcate, România nu a fost un ldier european în privinţa digitalizării sectorului public şi privat, deşi ne mândrim cu o comunitate de specialişti în domeniul IT. Situaţia este aceeaşi cu privire la alfabetizarea digitală a populaţiei, care se află la un nivel scăzut. Suntem printre ţările europene cu o digitalizare moderată, care a fost realizată într-un context impus de pandemie, odată cu lucrul de acasă, când autorităţile şi companiile au fost nevoite să îşi digitalizeze rapid operaţiunile şi să rezolve provocările privind securitatea datelor şi interacţiunea între angajaţi şi cetăţeni".
Deputatul a precizat că, în urma apariţiei pandemiei de coronavirus, întreaga lume s-a mutat peste noapte în mediul online ceea ce a crescut presiunea pe reţelele digitale, a arătat importanţa serviciilor de date şi le-a atras atenţia companiilor şi autorităţilor că trebuie să investească în acest domeniu.
"Pentru a încuraja recuperarea economică, Europa şi România vor mai mult 5G. Vedem că pilonii principali ai exerciţiilor financiare multianuale sunt tranziţia energetică şi transformarea digitală. Trebuie să le explicăm cetăţenilor că beneficiile tehnologiei 5G sunt capacitatea de a furniza o schimbare în domeniul conectivităţii mobile şi de a sprijini centrele de date. Acest lucru va facilita o gamă largă de servicii noi, în smart-city, sănătate, managementul energiei, realitatea virtuală, vehicule autonome, conetcarea dispozitivelor inteligente, etc.. 5G va fi coloana vertebrală în dezvoltarea tehnologiei şi producţiei de viitor", a arătat deputatul Andrei Pop.
În condiţiile în care în timpul pandemiei au existat mai multe legende privind implicarea tehnologiei 5G în răspândirea noului coronavirus, Andrei Pop a menţionat că cetăţenii trebuie informaţi că nu există dovezi ştiinţifice în acest sens, iar în momentul introducerii noii tehnologii, ei ar trebui să fie informaţi cu privire la riscurile existente la conectare şi interconectare.
Legat de cadrul legal pentru implementarea tehnologiei 5G în ţara noastră, Pop consideră că, din moment ce avem un memorandum semnat pe acest domeniu cu SUA, este atribuţia exclusivă a Guvernului să transpună în legislaţia internă tot ce scrie în documentul respectiv. În privinţa modificărilor legislative ce pot fi făcute de către Parlament, deputatul a arătat că există încă blocaje pe partea de autorizare şi că ar fi necesar un act normativ pe partea de securitate cibernetică.
G.M.
---
Actualizare - BOGDAN CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI: "Ne îngrijorează posibila ieşire a unuia dintre cei patru operatori din piaţă"
Posibila ieşire a unuia dintre cei patru operatori din piaţă este îngrijorătoare, consideră Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Domnia sa a anunţat că, dacă se va ajunge acolo, atunci atât Consiliul Concurenţei, cât şi Comisia Europeană (CE) vor analiza situaţia. "Am avut discuţii la CE cum să ne coordonăm. Şi noi şi Comisia vom fi reticenţi la excluderea unui actor din piaţă. Este important să ne asigurăm că rămâne o concurenţă puternică în piaţă".
Bogdan Chiriţoiu a subliniat că toate procedurile care au fost legate de tehnologia 4G au fost realizate cu succes, pentru că ANCOM şi Consiliul Concurenţei au creat cadrul necesar pentru activarea în piaţă a unui număr de patru jucători, ceea ce a condus la dinamizarea concurenţei, la preţuri scăzute pentru consumatori şi la o calitate bună a serviciilor.
"Aş vrea să replicăm acest succes la tehnologia 5G, unde se pun problemele de securitate care nu s-au pus la 4G. Vom vedea cum va arăta licitaţia şi care sunt constrângerile în afara elementelor tehnice. Aş dori să ne asigurăm că vom avea o concurenţă puternică în piaţă între operatori, astfel încât să avem o calitate bună a serviciilor, să fim atenţi la efortul investiţional care este foarte mare pentru 5G. Suntem foarte deschişi la a permite cooperarea la nivelul reţelelor, pentru că operatorii trebuie să colaboreze între ei pe partea de infrastructură", a mai subliniat domnul Chiriţoiu, apreciind că Guvernul va fi tentat să vadă 5G ca pe "o vacă de muls": "Sper să rezistăm acestei tentaţii. Scopul principal nu este să aducem mulţi bani, ci să avem servicii de calitate şi la preţuri accesibile, pentru a folosi cât mai mult în economie noua tehnologie. Eu văd aici o luptă între a folosi 5G pentru a aduce bani la buget şi a utiliza această tehnologie pentru a dezvolta economia".
E.O.
---
Actualizare - MIHAI MATEI, PREŞEDINTELE ANIS: "Este necesar să avem tehnologie 5G cât mai curând"
În zona serviciilor publice, componentele la care trebuie să lucreze ţara noastră sunt de mai multe tipuri, conform domnului Mihai Matei, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii din România (ANIS), care explică: "Pe zona de comunicaţii este necesar să avem tehnologie 5G cât mai curând pentru că noi am stat foarte bine în topurile internaţionale în privinţa conexiunilor la internet. Eram pe locurile 1,2,3, dar am început să scădem. Nu mai suntem chiar atât de sus, deci în mod categoric trebuie să continuăm investiţiile. Nivelul sectorului tehnologic a fost un avantaj pentru România şi pentru investiţii, şi va continua să fie mai ales în criza Covid. Faptul că ai comunicaţii bune îţi dă un avantaj competitiv".
Oficialul ANIS mai spune că sunt necesare, totodată, simplificarea cadrului legal - care să permită digitalizarea - şi infrastructura, adică infrastructură fizică, sisteme IT.
V.R.
---
Actualizare - Andy Purdy, Chief Security Officer, Huawei USA: "Discuţiile despre reglementări sunt foarte importante"
Discuţiile despre reglementări în ceea ce priveşte tehnologia 5G sunt foarte importante deoarece trebuie înţelese mai bine riscurile cibernetice şi promovată inovaţia în condiţii de reglementare nu prea restrictive, a declarat Andy Purdy, Chief Security Officer, Huawei USA.
Acesta a precizat: "Avem o realitate în care există actori maliţioşi majori, sofisticaţi, în spaţiul cibernetic. Sunt cel puţin cinci state naţiune care pot exploata sisteme şi produse virtual, de aceea e atât de important să recunoaştem că securitatea cibernetică şi protejarea vieţii private sunt responsabilităţi comune. Foarte important este managementul riscului cibernetic, abilitatea de a evalua situaţia, iar raportul de evaluare a riscului al UE a fost foarte impresionant".
Purdy a mai spus că trebuiesc elaborate standarde comune pe tehnologia 5G, iar aici o inspiraţie poate fi oferită de standardele 3G şi 4G. CSO-ul Huawei a mai spus că reglementările privind licitaţiile sunt şi ele foarte importante deoarece motivează companiile precum Huawei să ridice ştacheta în materie de transparenţă.
"Definirea cerinţelor şi standardelor este foarte importantă, nu doar pentru guverne dar şi pentru operatori ca să ne asigurăm că cerinţele lor sunt respectate, iar apoi noi intern avem cerinţele noaste şi o abilitate mai mare de a înţelege standardele respective şi să lucrăm pentru a le respecta. Deci în acest context lucrăm şi credem că progresul pe standardele 5G, cum avem diferite scenarii de business pentru lansare în faze, există îmbunătăţiri de securitate implementate la standardele 5G şi ne aşteptăm ca cu munca ce va continua pe scenariile de business standarde suplimentare se vor dezvolta. De aceea ne-am bucurat să auzim că guvernul SUA a anunţat că se va implica mai activ în standardele pentru 5G, noi credem că este important pentru că munca pe care a făcut-o de exemplu UE (pe 3GVP şi GSMA) este o munca de importanţă critică si noi intenţionăm să continuăm să o susţinem", a spus Andy Purdy.
M.G.
---
Actualizare - MARIAN MURGULEŢ, SECRETAR DE STAT, CIO GUVERNAMENTAL, SGG: "Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României"
Ţara noastră va avansa cel puţin cinci locuri în clasamentul DESI (n.r. - Digital Economy and Society Index), în primul an după implementarea celor patru proiecte, pe care doreşte să le pună în aplicare actualul Executiv, a afirmat secretarul de stat Marian Murguleţ, CIO Guvernamental, în cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Marian Murguleţ a spus: "În acest moment, Guvernul are în vedere patru proiecte. Primul îl reprezintă cartea electronică de identitate. Din 3 august 2021, cetăţenii români nu vor mai putea călători în străinătate, dacă nu au carte electronică de identitate. Este foarte important să croim corect, de la început, acest proiect. Să nu fie un simplu card electronic cu date biometrice. Să fie un card care va conţine şi cardul de sănătate, care să aibă tot felul de alte servicii, care să aibă semnătură digitală - foarte important. Acest proiect, în opinia mea va face ireversibilă transformarea digitală a României. Vom creşte la toate capitolele, în momentul în care vom asigura semnătura electronică digitală pentru toţi cetăţenii României care vor dori să treacă la acest tip de carte de identitate. Că poate sunt alţii care nu vor să călătorească în străinătate şi le păstrează pe cele actuale. Alături de acest proiect, mai avem cloud-ul guvernamental, hub-ul de interoperabilitate şi punctul unic de contact".
Secretarul de stat a menţionat că cele patru proiecte sunt necesare prin prisma locului pe care îl ocupă ţara noastră în raportul DESI publicat anul acesta şi care prezintă situaţia pentru anul trecut.
Marian Murguleţ a spus: "Ştim că suntem pe locul 27 din 29 la scorul general şi că majoritatea ţărilor aflate sub media Uniunii Europen nu au întreprins multe măsuri în zona de digitalizare. Este un loc care nu ne convine, dar este important ce facem ca să îl depăşim. Pe zona de servicii digitale, ocupăm ultimul loc. Situaţia ne arată comparaţia între cererea şi oferta de servicii e-governement. În zona Mygov.ro, probabil că prin punctul unic de contact, vom ajunge la un moment dat să avem fiecare contul lui, unde ne vom găsi notificări, informaţiile personale, statusul, istoricul, vom putea aplica pentru preschimbarea permisului de conducere, a buletinului sau pentru a stabili numele copilului abia născut. În zona de conectivitate, România este pe locul 11 în Uniunea Europeană, în prima parte a clasamentului, dar puţin mai jos decât ne obişnuiam să fim. Prin adoptarea tehnologie 5G sperăm să revenim la o poziţie fruntaşă la capitolul conectivitate".
În zona de acoperire 4G, raportul DESI situează România pe locul 28, penultimul, în faţa Bulgariei, iar pe partea de 5G, în privinţa spectrului alocat, România este peste media ţărilor UE.
O problemă apare în zona resurselor umane. Secretarul de stat Marian Murguleţ a arătat: "La dimensiunea capital uman, anul acesta raportul DESI măsoară numărul de absolvenţi şi specialişti IC&T. Din păcate, deşi avem o şcoală cu care ne lăudăm, suntem cu Bulgaria şi Italia pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, la dimensiunea capital uman ceea ce înseamnă că o problemă la care avem de lucrat sunt competenţele digitale. În privinţa poziţiilor IC&T greu de ocupat, adică specialişti care se ocupă cu probleme serioase, companiile din ţara noastră găsesc foarte greu personalul adecvat, competent pentru ocuparea acestor posturi".
Ţara noastră se situează pe ultimul loc în UE şi în privinţa utilizării serviciilor de internet - cu tot ce înseamnă ele pe zona e-commerce şi derularea afacerilor - ceea ce, în opinia domnului Murguleţ, ne spune multe despre integrarea tehnologiilor digitale, despre transformarea digitală a ţării, unde ocupăm penultimul loc la digitalizarea afacerilor şi e-commerce.
Secretarul de stat a menţionat că, în pofida situaţiei prezentată în raportul DESI, autorităţile din ţara noastră îşi păstrează optimismul, menţin ţintele înalte şi se raportează la cei mai buni din domeniul digitalizării, pentru a lua măsurile necesare reducerii diferenţelor înregistrate între România şi ţările avansate tehnologic din Uniunea Europeană.
George Marinescu
---
Actualizare - MARIA GRAPINI, EUROPARLAMENTAR: "Trebuie să comunicăm pe înţelesul utilizatorilor ce presupune tehnologia 5G"
În ţara noastră încă se face confuzie de competenţe în privinţa comunicării legate de implementarea tehnologiei 5G, conform doamnei Maria Grapini, europarlamentar, care afirmă că "nu este niciodată foarte clar care este competenţa statului membru UE şi care este cea a Comisiei Europene în acest sens".
Domnia sa afirmă: "Încă din 2016 Comisia Europeană a fost preocupată să discute pe marginea acestei noi tehnologii 5G. Mi-ar plăcea, însă, ca în România să se vorbească şi să se comunice aceste aspecte pe înţelesul utilizatorilor, al cetăţenilor. Trebuie să explicăm ce este cu această nouă tehnologie 5G, pentru că toţi am auzit tot felul de informaţii, multe fake news despre efectele nocive ale tehnologiei 5G.
Comunicarea trebuie făcută pe un limbaj pe înţelesul tuturor, mai ales că specialiştii IT sunt tentaţi să vorbească într-un limbaj greu de înţeles".
"Până la urmă, Europa nu poate să nu continue trecerea de la tehnologia 4G la 5G. Important este să explicăm ce presupune acest lucru", concluzionează Maria Grapini.
A.V.
---
Actualizare - RADU NICOLESCU, CONSILIER DE STAT: "Digitalizarea este o prioritate a Guvernului Orban"
Digitalizarea este o prioritate a Guvernului condus de Ludovic Orban, spune Radu Nicolescu, Consilier de Stat în cancelaria prim-ministrului în domeniul IT, care consideră că acest lucru a putut fi observat "încă de la instalarea Cabinetului, prin înfiinţarea unei Autorităţi pentru Digitalizarea României - o autoritate special dedicată domeniului, trecută în coordonarea premierului".
Radu Nicolescu aminteşte şi de instituţia Cert.ro, care ţine de domeniul securităţii cibernetice, şi care a fost trecută în coordonarea primului ministru şi în subordinea Guvernului, respectiv Institutul de Cercetare Informatică, trecut în subordonarea Secretariatului General al Guvernului, "tocmai pentru a da o greutate la nivel naţional, pentru ca sistemele informatice să fie implementate aşa cum trebuie, de sus în jos".
Consilierul de stat adaugă: "Poate cel mai important pas pe care l-am făcut este din punct de vedere legislativ - Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind semnătura electronică, prin care toate autorităţile publice au obligativitatea să primească şi să trimită către cetăţeni documente în format electronic. Dacă un cetăţean trimite către o instituţie un document în format electronic, instituţia are obligativitatea să răspundă în aceeaşi formă".
Un alt proiect adus în atenţie de domnia sa este extinderea funcţionalităţii platformei ghiseul.ro către persoane juridice.
A.V.
---
Grupul de presă BURSA organizează videoconferinţa "Digitalizarea României şi tehnologia 5G", în data de 30 iunie 2020, începând cu ora 09.45.
Evenimentul va putea fi urmărit, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA şi pe pagina Youtube a ziarului BURSA.
Subiecte:
1. De ce nu sa discutat mai mult despre impactul 5G a
(mesaj trimis de Popovici în data de 30.06.2020, 11:49)
Nu tind ca 5G ar avea vre-o legatura cu CoVid19, insa chiar daca pe de o parte puterea emitatoarelor 5G este redusa, pe alta parte amplasarea antenelor 5G e respectiv mai densa. Desigur o tehnologie noua inseamna ca nu sunt studii detaliate nemijlocit in legatura cu 5G, insa nu as vrea sa o subestimam.
2. 5 G ???
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 12:23)
sel ectează competenți : se autoelimină PROȘTII.....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2020, 20:35)
Romania putea avea 5G de anul trecut. Nu vor altii sa o avem inaintea lor CLAR!!!???