LIVIU+MUGUR=LOVE  De ce şeful PSD vrea să-l lege de funcţie pe şeful BNR cel puţin până în 2019?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Politică / 13 martie 2017

Sub tirul presei de investigaţii, acuzat de autoplagiat şi colaborare cu fosta poliţie politică, Guvernatorul şi-a găsit un aliat de nădejde în preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care, vorbind în numele partidului, a spus răspicat că "nu vrea schimbarea lui Mugur Isărescu, dimpotrivă".

Am avut mai întâi, în februarie, o investigaţie din ziarul România liberă ce arată cum una din cărţile şefului BNR publicată în 2009 ("Contribuţii teoretice şi practice în domeniul politicilor monetare şi bancare") prelua aproape integral nu mai puţin de 180 de pagini dintr-o lucrare în trei volume apărută între 2001 şi 2006 ("Reflecţii economice") fără să menţioneze explicit sursa. Guvernatorul a fost apărat atunci pe blogul BNR, opiniibnr.ro, de consilierul Vasilescu, dar şi pe dcnews.ro de Adrian Ciachir cu argumente care subliniază fie menţionarea caracterului de sinteză al lucrării, fie modul în care şi alţii au preluat copios din lucrările/articole publicate anterior în cele recente (vezi paralela lui Ciachir cu George Călinescu şi Nicolae Manolescu). N-am aflat, însă, cât de încântaţi au fost cumpărătorii ambelor lucrări, descoperind că au plătit de două ori 180 de pagini identice.

Auzele de plagiat "soft" (autoplagiat) au fost urmate însă în martie de cele de colaborare cu fosta securitate sub numele de cod Manole, mult mai grave pentru imaginea publică imaculată a şefului BNR.

Pe scurt, Mugur Isărescu şi-ar fi povestit detaliat interacţiunile cu mai mulţi diplomaţi străini la "Secu" (există şi documente care arată, potrivit României Libere, o "intenţie de penetrare" a ambasadei Marii Britanii), dar şi cu colegii de la fostul Institut de Economie Mondială. Interesant de remarcat, notele informative semnate de " Manole" care au fost studiate de jurnalistul RL la CNSAS intraseră în posesia Consiliului după 2008, în timp ce verdictul de necolaborare cu Securitatea pentru Mugur Isărescu fusese dat în 2002. CNSAS a confirmat pentru RL autenticitatea documentelor studiate de jurnalist în arhiva instituţiei, precizând că o reverificare pentru şeful BNR ar fi posibilă în contextul apariţiei unor dovezi noi.

Ei bine, cine a furat startul apărătorilor lui Mugur Isărescu în aceste momente grele pentru imaginea sa? Nu, nu e vorba de noi postări pe opiniibnr.ro, ci de şeful PSD Liviu Dragnea care a ţinut să precizeze că îl sprijină pe Isărescu din postura sa oficială de lider de partid. "Dacă instituţii importante din acest stat sunt mereu sub atac, s-ar putea să fie o problemă şi începi să te gândeşti - de unde vin toate astea? Atacurile începute împotriva BNR afectează cursul de schimb. Am văzut un atac pe Mugur Isărescu de câteva zile. Nu mi se pare în regulă", a spus Dragnea joi la România TV. Întrebat dacă ar vrea schimbarea lui Mugur Isărescu, Dragnea a replicat: "Eu? Niciodată. Vorbesc în numele partidului. Nu vreau schimbarea lui Mugur Isărescu, dimpotrivă. Îl susţin, o spun răspicat. L-am susţinut şi în alte rânduri, şi în alte situaţii, chiar dacă nu mi-au plăcut anumite gesturi, acţiuni. Pentru mine e important ca Banca Naţională să fie stabilă. Este o chestiune strategică".

Ar fi interesat de aflat care au fost motivele reale ale susţinerii intempestive şi necondiţionate din partea lui Dragnea, de vreme ce o reverificare a colaborării lui Mugur Isărescu cu Securitatea este posibilă în lumina noilor documente apărute la CNSAS. Se temea oare şeful PSD că BNR va proteja mai puţin atent cursul într-un an în care promisiunile Guvernului pun presiune pe deficitul bugetar? Asta n-ar fi un motiv foarte serios de vreme ce creşterea euro stimulează inflaţia, iar creşterea preţurilor a dat mereu o mână de ajutor execuţiei bugetare. Să fie atunci doar teama de "destabilizarea" BNR? Păi atunci ar fi meritat poate evitată destabilizarea instituţiei şi cu scandalul legat de Bogdan Olteanu, că nici viceguvernatorul nu e de colea, nu... ? O fi vacantarea postului pentru Guvernator din 2019, anul când în România au loc şi alegeri prezidenţiale, iar PSD-ul nu are deocamdată un candidat de opus actualului preşedinte? Fragilitatea şefului PSD în justiţie l-o face să apere toţi oficialii de calibru contestaţi în aceste zile pentru a primi, în compensaţie, un spor de clemenţă el însuşi? Sau o combinaţie a tuturor acestor posibilităţi? Nimeni nu poate şti cu exactitate....În mod cert, însă, Dragnea nu apără scaunul şefului BNR de dragul debitorilor ameninţaţi de legile dării în plată şi al conversiei creditelor în franci (cum pretindea la un mommment dat BNR), din simplul motiv că aceştia fac parte mai degrabă din electoratul opoziţiei PSD, la fel ca cei cu economii mai răsărite în bănci...

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. E deja de renume mondial tematica referendumului din 2012, care prin reintoarcerea Comandantului la carma barcutei a incurcat planurile generalului de a intarzia cat mai mult posibil adoptarea EUR. Ce stie domnul Isarescu si nu vrea Sa NE spuna, este ca din 2019 orice Banca este obligata Sa pondereze riscul obligatiunilor cumparate din tarile non euro. Acest lucrru este observat deja din momentum de Fata prin marirea dobanzilor. E daca vreti o Moldova in avanpremiera...

    se stie despre Isarescu ca este mason.poate in grad ridicat? este posibil ca si Dragnea sa fire bagat in aceasta organizatie si Manole sa fie iererhic peste el? este posibil ca ierarhiile paralele sistemului legal al statului sa dicteze deciziile din interiorul statului?

    1. despre masonerii, servicii , cluburi

      geona dixit: nici noi nu stim cati suntem 

      asta e pro l. in ro si occid. : o clasa supra-pusa mult hipertrofiata si o baza subtire 

      ca sunt masoni sau securisti, sa fie. 

      dar sunt prea multi.....

      ca si armata din impr. roman tarziu - hipeftrofiata si ineficienta imposibil de sustinut financiar decat prin hiper devalori 

      zari ale monedei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb