LIVIU CANDET, KEY ACCOUNT DIRECTOR HUAWEI: "Valorile comune ne aduc împreună şi ne ghidează în aceeaşi direcţie"

I.I.
Companii / 29 octombrie 2019

Liviu Candet

Liviu Candet

Huawei România este unul dintre angajatorii cei mai doriţi din România. Compania are o echipă de peste 1.700 de angajaţi pe piaţa locală, dintre care 80% români. Lider global în domeniul echipamentelor de reţele de comunicaţii, Huawei a deschis, de altfel, în România unul dintre cele trei centre Global Service Center Enterprise ale sale de la nivel international (doar alte două astfel de centre existând în lume, unul în China şi unul în Mexic).

Despre cum se vede "din interior" experienţa profesională în cadrul Huawei ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, Liviu Candet, Key account director în cadrul Huawei România, unul din românii cu cea mai îndelungată experienţă în cadrul companiei.

Reporter: Când v-aţi alăturat echipei Huawei, pe ce funcţie şi cum aţi promovat la actuala poziţie? Care sunt principalele atribuţii ale dumneavoastră, în prezent?

Liviu Candet: M-am alăturat echipei Huawei în 2004, chiar de la începutul prezenţei Huawei în România. Eram proaspăt absolvent şi m-a atras mesajul din anunţul de recrutare - "Creşte cu noi". Şi chiar aşa a fost. Am luat parte la primele proiecte ale companiei, nu doar pentru România, ci pentru toată Europa. La acea vreme, Huawei era deja o companie mare în China şi pe alte pieţe din Asia, dar în Europa era abia la început. Această combinaţie de companie mare cu prezenţă mică era o oportunitate uriaşă. Compania era destul de mică cât să nu fie saturată cu profesionişti, ceea ce mi-a oferit mai multe şanse de dezvoltare decât într-o companie mare, dar în acelaşi timp oferea destul sprijin cât să fie un succes garantat. Expunerea la diverse experienţe, provocări tehnice, de management sau financiare, m-au ajutat să cresc repede. Am început ca inginer şi m-am mutat apoi pe management de proiect şi produs apoi am urmat etapele de tranziţie către departamentul tehnic, ca vicepreşedinte de Livrări şi Servicii pentru România şi Republica Moldova, o echipă cu peste 500 de oameni. După o perioadă de cinci ani, am ales să ies din zona de confort şi să ajut compania pe partea de dezvoltare a afacerii, aşa că în prezent sunt Key Account Director pentru unul dintre cei mai importanţi clienţi ai Huawei.

Reporter: Cum este să lucrezi peste 15 ani la Huawei România? Cum aţi descrie experienţa în câteva cuvinte?

Liviu Candet: A fost o aventură cu adevărat unică şi uimitoare. Huawei s-a schimbat mult în ultimii 15 ani şi mai glumesc spuând că parcă lucrez în altă companie. De la o necunoscută chiar şi pentru cei din industria telecom, astăzi este o companie de top. Am senzaţia constantă de dezvoltare continuă şi progres.

Reporter: Ce face experienţa Huawei unică? Aţi face aceleaşi alegeri acum?

Liviu Candet: Da, sigur aş alege aceeasi cale. Privind în urmă, nu am niciun regret pentru cei 15 ani petrecuţi împreună cu Huawei. Huawei este o companie foarte dinamică, unde mereu te confrunţi cu provocări şi ai ocazia să trăieşti experienţe noi. Compania ne-a acordat mie şi colegilor multă încredere, iar mediul de lucru este foarte antreprenorial. În acelaşi timp, lucrezi cu cei mai buni şi ai ocazia reală să atingi potenţialul maxim din punct de vedere profesional. Pentru tineri, este locul ideal de a porni o carieră, de a învăţa şi creşte.

Reporter: Cum s-a schimbat Huawei România în această perioadă? Cum a evoluat ca afacere, ca mediu de lucru? S-a schimbat ceva?

Liviu Candet: Ca afacere, a devenit un succes şi un nume în industrie, este mai matură, mai responsabilă. În anii de început, totul era concentrat pe a găsi chiar şi cea mai mică oportunitate de a intra pe piaţă. Acum, nu mai e suficient să ne pese de indicatorii proprii de performanţă, ci de întreaga industrie, să o ajutăm, să venim în sprijinul consumatorilor. Compania a investit mult în competenţe umane, calitatea produselor şi a serviciilor, procese şi instrumente utilizate zilnic. Multe s-au schimbat. De exemplu, am încheiat un program foarte ambiţios de transformare digitală, iar acum nu mai folosim documente pe suport de hârtie, totul este digital. Dar, deşi o zi la birou arată complet altfel azi decât arăta acum 15 ani, în acelaşi timp elementele cheie din cultura companiei, ADN-ul corporativ, a rămas. Principii ca "clientul este o prioritate" există şi azi şi am deplină încredere că va continua să fie în centrul oricărui program de transformare corporativă.

Reporter: Există diferenţe de cultură organizaţională la Huawei cu care angajaţii români trebuie să se acomodeze? Cu ce este diferit Huawei de companiile din vest?

Liviu Candet: Huawei este o companie multinaţională şi una dintre cele mai mari corporaţii din lume, unde elemente de filozofie orientală tradiţională se îmbincă cu sistemul de management occidental. Există unele aspecte legate de cultura chineză, dar în acelaşi timp, numărul mare de angajaţi români face Huawei România o companie cât se poate de autohtonă. Huawei a investit mult în servicii de consultanţă de la companii de top din SUA şi Europa pentru definirea operaţiunilor şi a structurii organizaţiei, care sunt specifice organizaţiilor de mărimea aceasta, inclusiv pe partea de resurse umane. Toate aceste aspecte crează o perspectivă foarte generală. Apreciem şi profităm de perspectivele diferite ce decurg din diferenţele culturale pentru că acestea sporesc calitatea deciziilor. În acelaşi timp, valorile comune ne aduc împreună şi ne ghidează în aceeaşi direcţie.

Reporter: Ce face Huawei să reţină angajaţii? Cum sunt aceştia motivaţi să îşi construiască o carieră de durată în companie?

Liviu Candet: Am mulţi colegi care sunt în companie de mai bine de 10 ani. Oamenii se simt apreciaţi, simt că meritele le sunt recunoscute, că au şansa să înveţe lucruri noi şi să crească profesional. Asta, cred, este cel mai important aspect. De-a lungul anilor, Huawei s-a dovedit un angajator foarte corect şi profesionist, ceea ce a sporit încrederea angajaţilor în companie.

Reporter: Care credeţi că sunt principalele avantaje pentru Huawei reprezentate de forţa de muncă locală? Care sunt trăsăturile şi abilităţile pe care le apreciază la angajaţii români şi pentru care, în cazul dumneavoastră şi al altora, să fie promovaţi în poziţii cheie?

Liviu Candet: România este a doua cea mai importantă piaţă europeană pentru Huawei. Avem aici nu doar birouri care deservesc piaţa locală, ci şi un centru suport pentru toată Europa şi chiar pentru proiecte din afara Europei. Principalul motiv pentru aceasta este forţa de muncă locală. Românii sunt apreciaţi pentru nivelul de educaţie, etica muncii, dar şi pentru creativitate şi spirit de inovare. Acestea nu sunt doar cuvinte frumoase, avem în România cel mai mare procent de forţă de muncă autohtonă din toată Europa. În acest an am primit şi titul de cel mai dezirabil angajator din România, înaintea unor companii precum IBM, Ford, Ubisoft sau Oracle, într-un studiu internaţional realizat de prestigioasa companie globală de servicii de HR, Randstad.

Reporter: Multe companii prezente pe piaţa locală se plâng de lipsa forţei de muncă calificate, din cauza emigrării, a îmbătrânirii populaţiei şi altele. Este aceasta o problemă pentru Huawei? Şi dacă da, cât de mult afectează planurile de dezvoltare ale companiei în România?

Liviu Candet: Huawei şi alte companii de top au făcut din România un actor important în industria telecom din Europa şi din lume. Aceasta a dus la o cerere mare de personal calificat, dar dacă doar ne plângem nu rezolvăm nimic. Trebuie să fim parte din soluţie, de aceea investim mult în formarea viitorilor angajaţi. Facem aceste investiţii din proprie iniţiativă, în parteneriat cu clienţii şi universităţi de top din România. Oferim mereu cursuri de formare profesională, programe de internship şi cursuri externe. În acelaşi timp, suntem o companie de tehnologie aşa că investim în creşeterea eficienţei, în automatizări şi inteligenţă artificială. Huawei foloseşte în România cele mai bune tehnologii de care dispune.

Reporter: Ce aţi spune astăzi unui tânăr profesionist din România care trebuie să aleagă între Huawei şi altă companie? De ce ar alege Huawei?

Liviu Candet: Să aleagă mereu o companie care investeşte în el. Ca tânăr profesionist, cel mai important lucru este încrederea conferită şi oportunităţile de dezvoltare, de a face mereu lucruri noi. Ca o companie globală, Huawei oferă management, experienţe şi perspective globale. Avem expertiză, avem profesionişti cu experienţă care să te ajute, să îţi fie mentori, avem proiecte şi oportunităţi nenumărate de a încerca lucruri noi.

Reporter: Mulţumesc! (C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb