LIVIU POP: "Se preconizează un singur manual de bază şi siguranţa editării lui pentru fiecare programă şcolară"

A.C.
Miscellanea / 22 octombrie 2017

Liviu Pop

Liviu Pop

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a declarat vineri, la Oradea, că după prima dezbatere la nivel regional privind proiectul legii manualului şcolar s-a conturat ideea de a avea câte un singur manual de bază, dar şi siguranţa ca pentru fiecare programă şcolară să existe editat un astfel de manual, potrivit unei surse din presă.

Liviu Pop a spus, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres: ''Elementul principal desprins azi este dorinţa colegilor noştri, majoritatea, mai mare decât anticipam, de a avea un singur manual şi nu mai multe. Şi siguranţa ca pentru fiecare programă şcolară să existe editat un manual. Asta cel puţin în zona învăţământului tehnologic unde ştim că se învaţă pe module sau în învăţământul special în care nimeni nu şi-a pus întrebarea de ce copiii din învăţământul special nu au avut manuale în 27 de ani. Asta nu s-a întrebat nimeni''.

Conform sursei, ministrul Educaţiei Naţionale a menţionat că proiectul legii manualului şcolar este în programul actualei guvernări.

Ministrul Educaţiei Naţionale a precizat: ''Proiectul legii manualului şcolar îl avem în programul nostru de guvernare. După dezbaterea de astăzi, eu cred că în maxim două săptămâni putem, în şedinţă de guvern, să iniţiem proiectul de lege a manualului şcolar, în aşa fel încât să parcurgă circuitul parlamentar de dezbatere. A fost o dezbatere serioasă şi aşa cum anticipam, toată lumea îşi doreşte rezolvarea acestei probleme. Nimeni nu doreşte să începem noul an şcolar fără manuale şcolare pentru foarte mulţi elevi şi cu manuale depăşite moral''.

Potrivit agenţiei citate, el a precizat că aşteaptă ca în cursul acestei zilei să se publice, în Monitorul Oficial, ordonanţa prin care Editura Didactică şi Pedagogică trece în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, urmând să se lanseze ''competiţia'' pentru manuale şcolare, sub egida respectivei edituri, pentru elevii din clasele I, a II-a, a VI-a şi pentru toate manualele pentru clasele a III-a, a IV-a şi a V-a, care nu au fost niciodată licitate

Liviu Pop a afirmat: ''Ne dorim ca acest lucru să se întâmple în următoare şase luni, să avem efectiv sub forma electronică toate manualele şcolare pentru învăţământul claselor I-VI. În aşa fel, în perioada aprilie-mai-iunie anul viitor, să se poată face şi o formare colegilor noştri, pentru ca din septembrie să intrăm, pentru prima dată după 27 de ani, cu toate manualele la toţi elevii din clasele I-VI, pentru că acolo am rescris programele şcolare''.

Conform acestuia, pentru cei din ciclul liceal, ministerul a început deja rescrierea planurilor cadru, pe care preconizează să îl încheie la finalul acestui an, iar anul viitor vor fi elaborate programele şcolare pentru învăţământul liceal.

Liviu Pop a mai relatat: ''Vă asigur că şi la planurile cadru şi la programe vom avea dezbateri publice, regionale, judeţene, locale, pentru a avea o lege aplicabilă. Nu ne dorim o lege aşa cum este legea educaţiei naţionale care a fost angajată prin răspundere acum şase ani şi care a fost modificată aproape jumătate, cu articole care nu se aplică sau nu se pot aplica''.

Potrivit sursei citate: Ministrul a reamintit că proiectul legii manualului şcolar, postat pe site-ul ministerului, prevede ''clar'' care este forma manualului şcolar: letric, electronic şi virtual. Obligativitatea ministerului este să asigure forma virtuală şi electronică a manualului, iar părintele, elevul şi/sau profesorul decid dacă are nevoie de forma letrică a manualului. Potrivit proiectului de lege, manualele se editează pentru toate programele de învăţământ, indiferent că este de stat sau privat, sunt obligatorii pentru ambele sisteme, dar şi pentru învăţământul în limba minorităţilor şi în cel special.

Pop a adăugat: ''Nu se specifică deocamdată în proiectul de lege noţiunile de manual unic sau manual de bază. După dezbaterea de azi, cred că noţiunea sănătoasă este manual de bază, deci pentru fiecare programă şcolară se asigură un manual de bază, iar celelalte manuale pot să devină manuale opţionale, evident pe circuitul materialelor auxiliare''.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a participat, vineri, la Oradea, la prima dezbatere regională din cele trei programate de minister - urmând Râmnicu Vâlcea şi Iaşi, privind proiectul legii manualului şcolar. La dezbatere au participat în jur de 150 de reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare, directori de şcoli şi cadre didactice din 12 judeţe din zonele de vest şi nord-vest ale ţării, se mai arată în sursă.

Ministrul Educaţiei: "Proiectul Legii manualului şcolar va fi înaintat în maxim o lună către Parlament"

Proiectul Legii manualului şcolar va fi înaintat către Parlamentul României în cel mult o lună, a declarat vineri, la Oradea, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la debutul primei dezbateri regionale privind proiectul acestei legi.

Ministrul Pop a menţionat: "Optimist, în maxim o lună putem să avem proiectul Legii manualului şcolar înaintat către Parlamentul României şi odată pentru totdeauna să punem capăt acestei probleme pe care am avut-o în sistemul de învăţământ în ultimii 27 de ani cu privire la manualul şcolar. Proiectul de Lege a manualului şcolar este în dezbatere publică. Continuăm această dezbatere la nivel regional, va urma o altă dezbatere la Vâlcea, cu ceilalţi colegi din sudul ţării, şi la Iaşi, cu colegii din Moldova, astfel încât să avem un proiect de lege pe care Guvernul României să îl înainteze către Parlamentul României. Nu ne vom angaja răspunderea pe Legea manualului şcolar. Vom face această propunere Parlamentului pentru a dezbate clar Legea manualului şcolar".

Ministrul Educaţiei a precizat că la prima întrunire regională pentru dezbaterea proiectelor de legi pe care ministerul le are în atenţie se vor discuta nu numai Legea manualului şcolar, ci şi Legea educaţiei şi normele metodologice ce trebuie modificate în legislaţia secundară.

Peste 150 de reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare, directori de şcoli şi cadre didactice din 12 judeţe din zonele de vest şi nord-vest ale ţării participă vineri la Oradea la o primă dezbatere din seria consultărilor regionale dedicate proiectului Legii manualului şcolar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb