LIVIU STOLERU, CEMACON: "Vrem să ne creştem cifra de afaceri cu 31%, în acest an"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 7 august 2014

"Vrem să ne creştem cifra de afaceri cu 31%, în acest an"

Veniturile companiei au crescut cu 51%, în primul semestru

Cemacon doreşte să atingă o cotă de piaţă de 18%

Producătorul autohton de materiale de zidărie Cemacon şi-a propus o creştere de 31% a cifrei de afaceri în acest an faţă de 2013, a declarat Liviu Stoleru, directorul general al companiei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Domnia sa a precizat: "Obiectivul nostru este să avem rezultate financiare pozitive. Am stabilizat business-ul, îl consolidăm şi ne pregătim creşterea financiară. Deşi ne-am propus să aducem pe piaţă produse complet diferite faţă de ceea ce există deja, schimbarea preferinţelor de consum este vizibilă în ponderea ridicată a noilor produse în totalul vânzărilor. Rezultatele primului semestru ne certifică deciziile luate, pentru că am reuşit să depăşim rezultatele bugetate pentru această perioadă şi am redus cheltuielile operaţionale cu 11% faţă de nivelul bugetat. De asemenea, pentru prima dată după trei ani, am obţinut un rezultat net pozitiv la 6 luni. În a doua parte a anului, ne bazăm pe o strategie care presupune o vânzare la preţ ridicat, având în vedere presiunea venită din zona costurilor cu materiile prime şi energia.

Până la sfârşitul lui 2014 avem de încheiat procesul de restructurare financiară şi atingerea ţintelor de creştere a cifrei de afaceri şi a profitului operaţional, cu 31%, respectiv 28% faţă de 2013".

Pe termen mediu, obiectivul Cemacon este dublarea valorii afacerii, extinderea pe alte direcţii de business şi obţinerea locului doi, la nivel naţional, între producătorii de cărămizi, potrivit sursei citate. Cifra de afaceri a companiei are, în primele şase luni, un avans de 41% faţă de anul anterior, pe fondul vânzărilor de produse finite, dar şi cu aportul vânzărilor de mărfuri.

Vânzările de cărămidă Evoceramic au fost mai mari cu 35%

Reprezentanţii Cemacon susţin că, din punct de vedere valoric, vânzările de cărămidă Evoceramic au crescut cu 35%, fiind favorizate de condiţiile meteo din prima parte a anului, iar noua strategie comercială a companiei pune accent atât pe portofoliul de produse, cât şi pe motivarea distribuitorilor pentru a-şi îmbunătăţi marjele din comerţul cu cărămidă. Oficialii susţin că fabrica de la Recea (judeţul Sălaj) a funcţionat la capacitate maximă, fiind valorificate investiţiile realizate în prima parte a anului, cu efect în creşterea productivităţii şi a reducerii costurilor.

După cesiunea unei creanţe de 12 milioane euro de către BCR în favoarea Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief UA (n.r. fond de investiţii deţinut de omul de afaceri Florin Pogonaru), realizată de bancă în decembrie 2013 şi notificată în luna februarie, compania derulează operaţiunea de diminuare a capitalului social şi majorare a acestuia cu numerar, precondiţie pentru finalizarea restructurării. Cemacon a contractat de la BCR un pachet de credite în valoare de 30 de milioane de euro pentru reorganizarea operaţională şi financiară.

Pe 24 martie, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a aprobat reducerea capitalului social, prin înglobarea pierderilor înregistrate în ultimii patru ani, de la valoarea de 26.287.248,6 lei la valoarea de 525.796 lei, prin reducerea numărului de acţiuni de la 262.872,486 acţiuni la 5.257.960 acţiuni, potrivit raportului citat.

De asemenea, a fost aprobată majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni, cu suma maximă de 8.800.000 lei, de la valoarea de 525.796 lei la valoarea de 9.325.796 lei. Liviu Stoleru a spus că, după finalizarea procedurilor de diminuare-majorare de capital stabilite prin AGA din martie 2014, etapa următoare va privi realizarea conversiei datoriei în acţiuni.

În paralel, există în derulare procesul agreerii şi semnării noilor contracte de credit şi a transferului de active şi datorie de pe Cemacon SA pe Cemacon Real Estate.

Reprezentanţii Cemacon au precizat: "Atât ratele de creştere, cât şi cele de profit operaţional sunt în creştere faţă de primul semestru al anului precedent. Veniturile operationale au crescut cu 51% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013 şi au depăşit dinamica cheltuielilor operaţionale, conducând la o îmbunătăţire a profitabilităţii, respectiv +97%. Costul de productie, deşi afectat de creşterile de preţ la energie, materii prime, ambalaje, combustibil şi taxe, a rămas unul foarte competitiv, raportat la anul trecut, efectul scumpirilor fiind atenuat de o nouă etapă de eficientizare a consumului energetic unitar ca urmare a schimbărilor de reţetă şi a îmbunătăţirilor de flux".

În ceea ce priveşte datoriile şi capitalurile proprii, nu au fost înregistrate modificări de fond semnificative faţă de finalul anului 2013, conform sursei menţionate. "În continuare, până la semnarea noilor contracte de credit care vor marca restructurarea portofoliului actual, se înregistrează translatarea sumelor datorate dinspre termen lung înspre termen scurt, iar noile contracte de credit vor aşeza suma restructurată pe un termen de rambursare de 10 ani", susţin reprezentanţii companiei.

Piaţa de zidărie a înregistrat o creştere a cererii, comparativ cu 2013

În primul semestru, producătorii de pe piaţa de zidărie au avut parte de o creştere a cererii comparativ cu anul 2013, condiţiile meteo favorabile determinând o devansare a lucrărilor de construcţii. Raportul Cemacon arată că presiunea pe costuri, prin prisma modificărilor fiscale de la începutul anului, precum şi a creşterii preţurilor la energie, au determinat majorări uşoare ale preţurilor materialelor de zidărie. În continuare însă, supracapacitatea din piaţă, corelată cu cererea limitată, obligă producătorii să adopte strategii de vânzare cu preţ redus.

Conform informaţiilor furnizate de institutele specializate, în primele cinci luni ale anului, construcţiile rezidenţiale au avut un avans cu aproape 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rămânând principalul generator de cerere de materiale de zidărie.

Managementul Cemacon susţine obiectivele de dezvoltare pentru acest an, statuate şi prin bugetul anual, respectiv creşterea cifrei de afaceri cu 31% faţă de anul anterior, sporirea profitului operaţional cu 28%, precum şi a cotei naţionale de piaţă de la 16% la 18%.

Potrivit reprezentanţilor Cemacon, compania este într-o poziţie optimă pentru a fructifica oportuniţăţile sectorului în care activează, oferind garanţia unor rezultate financiare peste media industriei şi a unei valori adăugate importante pentru acţionari şi investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb