LIVIU VOINEA, BNR: "Analizăm gradul de îndatorare a populaţiei"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 iunie 2018

Banca Naţională a României (BNR) lucrează la un proiect prin care analizează gradul de îndatorare a populaţiei şi care urmăreşte îndreptarea creditării spre direcţii mai sustenabile, nu restricţionarea accesului la împrumuturi, conform viceguvernatorului BNR Liviu Voinea.

Domnia sa a declarat ieri, la lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare: "Au loc analize, discuţii, de mai bine de un an. Este o analiză asupra gradului de îndatorare a populaţiei şi a sustenabilităţii acesteia. Este un efort în lucru, iar scopul lui nu este limitarea creditării, ci orientarea acesteia către direcţii sustenabile".

Conform domniei sale, BNR susţine creditarea în moneda naţională, pe termen lung, cu dobândă fixă.

Liviu Voinea a menţionat că principalele riscuri la adresa stabilităţii financiare sunt, conform raportului, deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, riscul de nerambursare a creditelor contractate de sectorul neguvernamental, tensionarea echilibrelor macroeconomice şi disciplina scăzută la plată în economie, în sensul existenţei unor vulnerabilităţi în bilanţul firmelor. Domnia sa a mai spus că un risc sistemic redus, dar care merită menţionat, este creşterea preţurilor imobiliare, care are legătură cu riscul de nerambursare a creditelor contractate de sectorul neguvernamental.

Liviu Voinea a subliniat că, deşi rata creditelor neperformante a continuat să scadă pe segmentul populaţiei, declinul a fost determinat de un efect de bază important, generat de creşterea mai pronunţată a împrumuturilor, în timp ce volumul creditelor neperformante acordate acestui segment în monedă naţională a reintrat pe o pantă ascendentă, crescând cu 13% în martie 2018, în ritm anual.

Raportul BNR menţionează că datoria totală a populaţiei a continuat să crească în 2017, în valori nominale, evoluţia fiind determinată, în principal, de sporirea creditului bancar ipotecar şi a celui de la IFN. Totodată, a crescut creditarea de consum acordată de bănci şi de IFN-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb