Locotenentul lui Vântu revine la "locul faptei"

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 9 decembrie 2010

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, va fi extrădat. Decizia aparţine magistraţilor din Jackarta, care au judecat procesul în care ţara noastră solicita aducerea în ţară a celui care a fost condamnat pentru înşelăciune în dosarul FNI. Hotărârea este definitivă şi va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp posibil.

Cunoscut şi ca "Locotenen-tul lui Vântu", Popa a fost ares-tat anul trecut, în luna decembrie, în Indonezia. În această toamnă, în presă au fost publicate mai multe stenograme ale discuţiilor dintre acesta şi Sorin Ovidiu Vântu. Conform anchetatorilor convorbirile telefonice interceptate demonstrează că Sorin Ovidiu Vîntu se înţelesese cu fugarul Nicolae Popa să-i trimită anual câte 200.000 de euro. În urmă cu un an, când a aflat de arestarea fos-tului său colaborator, Vântu a declarat că acesta este victima unei manipulări, apreciind drept "o porcărie" contextul în care Popa a fost pus sub învinuire: "Din nefericire, a căzut victima acestei manipulari uriaşe". Ulterior patronul Realităţii TV a fost arestat preventiv, alături de Octavian Turcan şi Alex Stoian într-un dosar în care erau învinuiţi de favorizarea infractorului.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. După declanşarea scandalului legat de acest fond de investiţii, Popa a fugit din ţară în 2000, pe 26 ianuarie 2002 fiind emis mandatul internaţional de arestare. Patru ani mai târziu, pe 20 martie, Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi sub acuzare în cauză.

Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsă de 13 ani închisoare, iar Nicolae Popa, judecat în lipsă, 15 ani, decizia rămânând definitivă în 2009. În acest proces, instanţa de fond a obligat persoanele condamnate la plata de despăgubiri către 130.798 de investitori FNI.

În ianuarie 2010, Nicolae Popa a solicitat sus-pendarea executării pedepsei cu închisoarea dată de autorităţile din ţara noastră. Poliţia din Indonezia a refuzat cererea pe motiv că Popa nu este deţinutul lor.

Precizări MAE - cazul Nicolae Popa

"MAE confirmă că instanţa indoneziană a hotărât că se poate da curs, cererii de extrădare formulată de autorităţile române privindu-l pe cetăţeanul român Popa Nicolae. De asemenea, legea indoneziană nu prevede posibilitatea unui apel la sentinţa pronunţată ieri. Urmare a acestei hotărâri definitive, părţile implicate în procedura extrădării se reunesc pentru întocmirea proiectului de decret care va fi înaintat Preşedintelui Indoneziei spre aprobare.

Numai după ce decretul va fi semnat, extrădarea poate avea loc. Reamintim că subiectul se află în responsabilitatea Ministerul Justiţiei, potrivit art. 13, alin. 1, lit. a) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, modificată şi completată, care prevede că Ministerul Justiţiei reprezintă autoritatea centrală prin intermediul căreia sunt transmise cererile de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, având ca obiect extrădarea şi transferarea persoanelor condamnate".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb