Londra şi-a menţinut poziţia de cea mai bine clasată destinaţie internaţională pentru călătorii, pentru a cincea oară în şapte ani, conform studiului anual MasterCard Global Destinations Cities Index.
Conform studiului, se estimează că Londra va primi 18,82 milioane de vizitatori internaţionali în 2015, cu puţin mai mult decât ocupantul locului doi, Bangkok. Cele două oraşe au fost fruntaşele topului la fiecare ediţie. Numărul de vizitatori care stau peste noapte prognozat pentru restul oraşelor din top 10: Bangkok - 18,24 milioane vizitatori, Paris - 16,06 milioane vizitatori, Dubai - 14,26 milioane vizitatori, Istanbul - 12,56 milioane vizitatori, New York - 12,27 milioane vizitatori, Singapore - 11,88 milioane vizitatori, Kuala Lumpur - 11,12 milioane vizitatori, Seoul - 10,35 milioane vizitatori, Hong Kong - 8,66 milioane vizitatori.
Bucureştiul se situează pe locul 81 în GDCI 2015, iar la nivel regional Europa) pe locul 28, cu o poziţie mai sus decât anul trecut. Astfel, se estimează că Bucureştiul va găzdui 1,02 milioane vizitatori internaţionali, în creştere cu 5,2% faţă de 2014. Aceştia vor cheltui pe durata şederii lor un total estimat de 287 milioane dolari, cu 2,4% mai mult decât în anul precedent. În medie, un vizitator a cheltuit în Bucureşti anul trecut 281 dolari.
"MasterCard înţelege importanţa oraşelor de pe mapamond, atât pentru călători, cât şi pentru rezidenţi", a declarat Ann Cairns, preşedintele International Markets, MasterCard. "Studiul de acest an ne ajută să înţelegem cât de interconectate sunt oraşele lumii, precum şi rolul semnificativ pe care îl joacă în conectarea unui număr de oameni mai mare decât oricând."
În 2015, se estimează că aproximativ 383 milioane de călătorii cu şedere peste noapte vor fi făcute de vizitatori internaţionali în cele 132 oraşe analizate de Index, ceea ce reprezintă o cerere masivă de bunuri, servicii şi experienţe, întrucât aceştia vor cheltui un total de 360 miliarde dolari pe durata vizitelor.
Conform raportului Naţiunilor Unite asupra Perspectivelor de Urbanizare Mondială, două treimi din populaţia lumii va locui în mediul urban până în 2050.
Indexul MasterCard Global Destination Cities ierarhizează oraşele în funcţie de numărul total al sosirilor vizitatorilor internaţionali şi cheltuielile transfrontaliere a acestor vizitatori în oraşele destinaţie, furnizând prognoze de creştere privind numărul vizitatorilor şi pasagerilor pentru 2015.
Date publice sunt utilizate pentru stabilirea numărului de vizitatori internaţionali şi cheltuielile transfrontaliere, în fiecare dintre cele 132 oraşe destinaţie, folosind algoritmi special concepuţi în acest sens; se acordă o atenţie sporită pentru a elimina efectele de hub pentru destinaţii precum Singapore, Dubai, Amsterdam sau Frankfurt.
Acest Index şi rapoartele aferente nu sunt bazate pe volume sau date tranzacţionale MasterCard.