LOVITURA DE STAT EŞUATĂ DIN TURCIA Premierul Yildirim: Forţele armate se vor subordona pe viitor direct preşedinţiei, nu Ministerului Apărării

Internaţional / 24 iulie 2016

Soldaţi implicaţi în puciul eşuat din Turcia (Sursa foto: captură Youtube)

Soldaţi implicaţi în puciul eşuat din Turcia (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 15:25

Conducerea forţelor armate turce va înceta pe viitor să mai depindă de Ministerul Apărării şi se va subordona direct preşedinţiei, a anunţat premierul turc Binali Yildirim, într-un interviu publicat astăzi de presa turcă, informează agenţia EFE.

"Statul Major al Forţelor Armate nu va mai depinde de Ministerul Apărării. Când va intra în vigoare sistemul prezidenţial, îl vom subordona preşedinţiei", a spus Yildirim într-un interviu acordat televiziunii turce ATV-A Haber, potrivit Agerpres. Şeful guvernului nu a spus când anume se va întâmpla acest lucru, dar a dat drept sigur trecerea Turciei de la sistemul parlamentar actual, care prevede un rol mai degrabă ceremonial pentru preşedinte, la un sistem în care şeful statului dispune de întreaga putere executivă, aşa cum reclamă cu insistenţă actualul preşedinte, Recep Tayyip Erdogan, notează EFE.

Pentru a formaliza această schimbare care, potrivit unor înalte oficialităţi din guvern "este deja un fapt", mai este nevoie de o reformă a Constituţiei care presupune obţinerea unei majorităţi de două treimi în parlament.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:53 Premierul turc: Garda prezidenţială va fi dizolvată

Autorităţile turce vor dizolva garda prezidenţială după ce au arestat aproape 300 de membri ai acesteia în urma puciului eşuat, a anunţat ieri prim-ministrul Binali Yildirim, potrivit AFP şi Reuters.

"Nu va mai fi nicio gardă prezidenţială, ea nu are niciun motiv să existe, nu avem nevoie", a declarat Yildirim la canalul A Haber. Cel puţin 283 de membri ai gărzii prezidenţiale - un regiment ce numără 2.500 de oameni - au fost arestaţi după puciul eşuat, aminteşte France Presse.

Membri ai acestei unităţi au făcut parte dintr-un grup ce a intrat în clădirile televiziunii publice TRT în timpul tentativei de lovitură de stat săptămâna trecută, a declarat Yildirim, potrivit Agerpres. Acest grup a forţat o prezentatoare să citească o declaraţie ce proclama legea marţială şi introducerea restricţiilor de circulaţie.

Prim-ministrul a adăugat că 13.002 persoane au fost arestate după lovitura de stat eşuată, printre care 1.329 de poliţişti, 8.831 soldaţi, 2.100 de judecători şi procurori şi 689 "civili".

El a adăugat că 5.837 de persoane au fost plasate în detenţie, inclusiv 3.718 soldaţi şi 123 de generali.

Turcia nu intenţionează să extindă starea de urgenţă după o perioadă de trei luni în urma loviturii de stat eşuate, dar va face acest lucru dacă este necesar, a precizat sâmbătă prim-ministrul Binali Yildirim, notează Reuters.

"Scopul nostru este că nu ar trebui prelungită dar dacă este nevoie, poate fi desigur prelungită", a declarat el într-un interviu la postul de televiziune ATV.

(S.A.)

-----------

Actualizare 10:59 Un important colaborator al clericului Gulen a fost arestat

Autorităţile din Turcia au arestat ieri un important colaborator al clericului Fethullah Gulen, acuzat de putere de a fi instigatorul loviturii de stat eşuate, transmit Reuters şi AFP.

Forţele de securitate l-au arestat pe Hails Hanci în provincia Trabzon (nord) de la Marea Neagră, potrivit unui oficial turc, care l-a numit "mâna dreaptă" a clericului şi responsabil de transferuri de fonduri care îi erau destinate.

Gulen, care trăieşte în Statele Unite, neagă că ar fi fost în spatele tentativei de puci, aminteşte AFP.

Hanci se pare că a intrat în ţară cu două zile înainte de lovitura de stat eşuată, a declarat reporterilor oficialul turc, resprezentant al preşedinţiei, potrivit Reuters.

Oficialul a confirmat de asemenea informaţiile agenţiei de presă proguvernamentale Anadolu despre arestarea unui ginere al lui Akin Ozturk, un fost şef al forţelor aeriene el însuşi arestat şi care ar fi unul dintre principalii suspecţi.

Autorităţile din Turcia au mai anunţat ieri arestarea unui nepot al lui Gulen, Muhammet Sait Gulen.

(S.A.)

----------

Arestul preventiv al persoanelor suspectate de implicarea în puciul din Turcia durează până la 30 de zile

Arestul preventiv ar putea dura până la 30 de zile pentru persoanele suspectate de implicare în puciul eşuat de la 15 iulie din Turcia, conform unui decret publicat în Monitorul Oficial, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Durata arestului preventiv nu poate depăşi 30 de zile începând de la momentul reţinerii suspectului", se arată în decret. Durata legală este de patru zile. Ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, a vorbit vineri despre o prelungire de "şapte-opt zile" sau chiar mai mult în cadrul stării de urgenţă intrată în vigoare de joi.

Vineri, adresându-se prin telefon susţinătorilor săi reuniţi la Sakarya, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a precizat că 11.000 de persoane au fost arestate după eşecul puciului care s-a soldat cu 265 de morţi, dintre care 24 de pucişti.

De asemenea, decretul dizolvă mii de structuri sau instituţii, în special instituţii de educaţie, considerate ca având legături cu predicatorul în exil Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că se află la originea puciului, lucru pe care el îl neagă.

Organizaţiile care au fost închise prin decret sunt 1.043 de instituţii de învăţământ private, 1.229 de asociaţii şi fundaţii, 19 sindicate, federaţii şi confederaţii şi 35 de instituţii de sănătate, a precizat agenţia Anadolu.

Conform decretului, "s-a stabilit că ele aparţin sau sunt legate de organizaţia teroristă" a lui Fethullah Gulen, "care s-a dovedit că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională".

De asemenea, decretul prevede demiterea tuturor funcţionarilor "despre care se va dovedi că sunt ataşaţi, membri sau în relaţie cu organizaţii teroriste sau organizaţii, structuri ori grupuri în legătură cu care s-a decis că acţionează împotriva securităţii naţionale".

Aceşti agenţi ai statului "nu vor mai putea fi angajaţi în poziţii publice".

Guvernele occidentale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de amploarea acestor epurări. Conform Ministerului de Interne, peste 4.500 de persoane au fost plasate în detenţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb