LOVITURĂ DE TEATRU LA SIBIU Consiliul Sibex vrea să elimine revocarea de pe ordinea de zi!

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2011

Cristian Sima şi Teodor Ancuţa - o încleştare până la capăt...

Cristian Sima şi Teodor Ancuţa - o încleştare până la capăt...

  • document ataşat cv-urile candidaţilor
    apasă aici pentru a descărca.

    Zece candidaţi pentru conducerea Bursei de la Sibiu

    Surprizele par că se ţin lanţ la Bursa de la Sibiu, noi candidaturi pentru conducerea societăţii fiind depuse pe ultima sută de metri înaintea de Adunarea Generală a Acţionarilor programată pentru finele acestei săptămâni, când este programată să fie supusă la vot fuziunea cu Bursa de Valori Bucureşti, dar şi revocarea actualului CA şi alegerea unuia nou prin metoda votului cumulativ.

    Dar o ştire de ultimă oră arată că actuala conducere SIBEX intenţionează să elimine alegerile de pe ordinea de zi.

    Preşedintele Sibex, Teodor Ancuţa, ne-a informat că solicitarea de revocare a Consiliului şi de alegere a unuia nou prin metoda votului cumulativ se izbeşte de aceleaşi obiecţii pentru care a fost respinsă solicitarea similară de la Bursa de Valori Bucureşti.

    "Pentru votul cumulativ, ar fi trebuit să existe o solicitare din partea unui acţionar semnificativ, adică să deţină 10% din acţiunile Sibex", ne-a explicat domnul Ancuţa, continuând: "Dar la solicitarea noastră, din 18 aprilie, înainte de solicitarea similară de la BVB - CNVM ne-a comunicat că nu există niciun grup de acţionari care să se declare concertat, deci avem un număr de acţionari nesemnificativi care solicită, individual, votul cumulativ, neîndeplinind condiţiile legale".

    Teodor Ancuţa invocă acest argument, precedentul creat de BVB şi opinia avocatului Constantin Dichel, pentru eliminarea alegerilor ca punct pe ordinea de zi a Adunării Generale de vineri, de la Sibiu.

    Printre cei care şi-au depus candidatura se numără fostul comisar CNVM, Paul Miclăuş, Iancu Stavrositu de la "Interfinbrok Corporation", Alexandru Găitan, Cristian Sima şi Simona Constantinescu.

    Actualii membri ai Consiliului de Administraţie al Sibex (Teodor Ancuţa, Anton Ionescu, Gabriel Filimon, Dan Simionescu şi Bogdan Ivan) vor candida din oficiu.

    Contactat de ziarul BURSA, Paul Miclăuş, în prezent consilier la CNVM, ne-a spus că doreşte modernizarea Bursei de la Sibiu şi implementarea principiilor de guvernanţă corporativă. Domnia sa consideră că fuziunea dintre Bursa de la Sibiu şi cea de la Bucureşti trebuie să fie un mijloc pentru dezvoltarea pieţei de capital şi nu un scop în sine.

    Domnia sa ne-a spus: "Programul meu pentru Bursa de la Sibiu urmăreşte modernizarea societăţii. Vreau ca Sibex să devină o bursă modernă.

    În prezent, unii discută despre fuziune ca şi cum ar fi un scop în sine, însă eu consider că este un mijloc. Mai întâi, trebuie să ştim exact cât valorează una şi cât valorează cealaltă ca să ştim ce anume fuzionează. Dacă cele două burse fuzionează şi noua entitate va avea o lichiditate cât ar fi avut cele două societăţi separate, atunci înseamnă că nu am făcut nimic şi că nu au de ce să fuzioneze. Fuziunea trebuie să aducă plus valoare.

    Dacă voi reuşi să obţin voturile acţionarilor şi să intru în CA-ul Sibex, voi pleda pentru introducerea guvernanţei corporative la bursă. Vom face un caiet de sarcini în care vom stabili atribuţiile directorului general şi vom face un concurs internaţional ca să găsim pe cineva care să aibă cel puţin 4-5 ani experienţă în administrarea unui sistem de tranzacţionare".

    Teodor Ancuţa, preşedintele-director general al Bursei de la Sibiu, ne-a declarat că va lupta până la capăt.

    Iancu Stavrositu, preşedintele casei de brokeraj "Interfinbrok Corporation" consideră că este corect să îşi prezinte programul mai întâi în AGA.

    "Prefer să fac ceva înainte să vorbesc", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Am luat decizia să candidez în urma unor consultări cu mai mulţi colegi din piaţă. Mă bazez pe voturile mele plus câteva procuri", ne-a spus Iancu Stavrositu. Domnia sa nu a dorit să dea mai multe detalii despre cei care îl susţin. Şeful "Interfinbrok" a precizat însă că deţine aproximativ 1% din fiecare dintre cele două burse şi că nu se poate considera că ar fi într-o tabără sau alta. Domnia sa ne-a mai spus că îşi va da acordul de principiu pentru fuziunea celor două burse.

    Opinia Cititorului ( 11 )

    1. citez doua texte clarificatoare:

      1.Art. 117 din Legea 31/1990 prevede în mod expres că au dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai mulţi acţionari reprezentând, individual sau împreună, cel putin 5% din capitalul social. Ca urmare, în cazul particular al SIF, pentru a putea fi introduse noi puncte pe ordinea de zi este necesară o solicitare a unor acţionari care deţin împreună cel puţin 5% din capitalul social, fără ca legea să interpreteze această acţiune în mod explicit ca fiind o acţiune concertată.  

      2. 

      Art. 125. (1) Acţionarii unei societăţi admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată pot face,  

      în scris, propuneri adresate administratorilor, pentru aplicarea metodei votului cumulativ, cu cel  

      puţin zece zile înainte de data adunării generale a acţionarilor având pe ordinea de zi alegerea sau  

      revocarea administratorilor. Aplicarea acestei metode este supusă votului în cadrul adunării  

      generale doar în cazul in care solicitarea este făcută de acţionari care nu au deţineri

      semnificative.  

      1. Art.125. (1) citat de Alex, la opinia de mai sus,face parte din Regulamentul CNVM 1/2006.

        Articol abrogat tacit cateva luni mai tarziu, prin modificarile aduse Legii 31/1990 prin pct. 65 si 73 din Legea 441/2006.

        legea e la fel, s-a renumerotat:

        65. Dupa articolul 117 se introduc doua noi articole, articolele 1171 si 1172, cu urmatorul cuprins: 

        "Art. 1171. - (1) Au dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai multi actionari reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social. 

        (2) Cererile se inainteaza consiliului de administratie, respectiv directoratului, in cel mult 15 zile de la publicarea convocarii, in vederea publicarii si aducerii acestora la cunostinta celorlalti actionari. In cazul in care pe ordinea de zi figureaza numirea administratorilor, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, si actionarii doresc sa formuleze propuneri de candidaturi, in cerere vor fi incluse informatii cu privire la numele, localitatea de domiciliu si calificarea profesionala ale persoanelor propuse pentru functiile respective. 

        (3) Ordinea de zi completata cu punctele propuse de actionari, ulterior convocarii, trebuie publicata cu indeplinirea cerintelor prevazute de lege si/sau de actul constitutiv pentru convocarea adunarii generale, cu cel putin 10 zile inaintea adunarii generale, la data mentionata in convocatorul initial. 

         

      Ma uit aici la acesta batalie in articole de lege. Domnul Paul Miclaus este unul dintre cei care au contribuit decisiv la (ne)modernizarea pietei de capital din Romania. Ba chiar i-a pus bocancul in gura.Nu e cu nimic mai breaz ca Ancuta sau Farmache. Unul s-a imbuibat din banii posesorilor de certificate si a avut un salariu pe care numai nesimtirea de la noi poatre sa il suporte.Ancuta a facut i-a suflat de sub nas i ntemeietorului Bursei de la Sibiu afacerea, ca sa isi inchirieze el casa unor "papagali", care au crezut ca ora finaciara mondiala se da de la Sibiu. de la Sibiu se da lapte, miei si lina...Si era nevoie de veterinari. Unul dintre ei "face" futures.(Ce departamente de analiza au SIF-urile care au bagat banii acolo.Pasarelele spun ca e cu parandarat de la Tepes). farmache(stiu ca in mod normal se scrie cu litera mare..) s-a cocotat la BVB pe Impotenta unor asa zis brokeri. Tot ce a construit a fost sa pacaleasca pe toata lumea cu softul Lui Barbu. Un mare fis de talie comunala. E bun sa sifoneze ei bani cu el. Si mai are o calitate Imensa Farmache.A reusit sa isi traga job la o banca la care inrtotdeauna sau tinut grosul banilor BVB. si care stie sa faca tranzactii miraculoase cu rafinarii.Am fost recent in compania lui si imi spunea ce bine lucreaza cu actualul consilu. Care consiliu?. Asa ca per total stam bine. Cum spunea poetul "Genii mari si frunti...".

      Si cum ar zice Make pre limba lui: Halal ! 

      Veterinarul a reusit de unul singur sa construiasca si sa consolideze o companie model pentru societatea romaneasca. Desi institutiile de invatamant romanesti au specializat cel putin un milion de economisti, ideiile mintilor “luminate” au palit in fatza modului in care doctorul a inteles sa ridice o bursa. Mai mult, a existat un BRM in care la conducere s-au perindat specialistul de Miclaus si chiar Elian. Ce poate sa-mi mai demonstreze domnul comisar daca cea mai galonata si ajutata bursa se zbate in mediocritate in aceste momente. La fel, “bursa lui Sima” cum se mai discuta prin forumuri a stationat in ultimii doi ani. Si aici ma intreb oare n-a avut specialistul de Sima interesul sa-i reteze ritmul ascendent, mai ales ca aceasta perioada coincide cu prezenta dansului in CA-ul bursei.

      Doamne fereste de ce va urma!

      1. miclaus nu s-a aflat la conducerea BRM niciodata. Elian si Sima au fost in consiliile de administratie la BRM si Sibex respectiv, ambii intotdeauna intr-o minoritate covarsitoare. Majoritatea a hotarat ceea ce se poate vedea.

        miclaus are 9 ani lucrati la BRM si afinitati la rompetrol:)

        Draga weber. daca din afara Sibex ti se pare model inseamna ca nu ai inteles nimic din viata asta.Daca nu era Sima Ancuta era pe butuci demult. Ar trebui sa ii faca sluj, ca sa ma exprim mai academic :)),Problema e ca romanii au talent dar au fost farmachelizati si nu au incredere sa tranzactioneze. Ca atare desi Farmache are o morga de oligarh, e si va ramine un buticar, Recunosc, cu o trepta mai jos ca veterinarul. Pina nu dispar brontozaurii astia smecheri si imbuibati nu se va face bine nimic. Nici macar Valentin Ionescu. El ca si Tepes si gasca si cei doi de mai sus sunt incurabili.La cap.

        nu si pentru sefa de birou si celelalte bune prietene? vrem seriozitate si siguranta pe bursa.

      Ce cauta securistul Cristian Sima In conducerea pietelor. S-au terminat oamenii curati?

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb