Conducătorii Germaniei au luat o decizie extrem de importantă. Ea poate schimba faţa Europei. Şi pune într-o ecuaţie fundamental nouă raporturile dintre Germania şi Statele Unite, în special, şi dintre Europa Centrală şi de Vest şi Statele Unite, în general. Germania suspendă oficial procedurile de omologare pentru darea în funcţiune a magistralei Nord Stream 2. Închide astfel robinetul gazelor ruseşti.
Oprirea furnizării de gaze ruseşti către Europa Centrală şi de Vest poate fi sau nu o mare lovitură financiară dată Moscovei. Dar în mod cert va reprezenta un imens câştig pentru Statele Unite care, în aceste condiţii, vor avea posibilitatea să vândă uriaşe cantităţi de gaze lichefiate statelor europene.
Rusia îşi poate rezolva problemele, vânzând surplusul de gaze către China şi consolidându-şi astfel parteneriatul economic, politic şi militar cu această ţară. Noul pol de putere în plan geopolitic, China-Federaţia Rusă, se poate concretiza în aceste condiţii destul de rapid. Ceea ce Statele Unite vor câştiga în plan financiar, dar şi în plan geopolitic, subordonându-şi din nou Europa prin Germania, vor pierde, tot în plan geopolitic, prin crearea axei Moscova-Beijing. Europa Centrală şi de Vest va plăti un preţ mult mai mare pentru obţinerea gazelor lichefiate. Un stat cum este România, care nu ar fi avut niciun beneficiu de pe urma Nord Stream 2, poate deveni, prin bogăţia imensă pe care o avem pe platforma continentală a Mării Negre, un important furnizor de gaze pentru Uniunea Europeană. Cu singura condiţie ca parteneriatul cu societăţile care vor efectua extracţii să fie profitabil de ambele părţi. Mai exact, cu condiţia ca România să nu se lase jumulită.
Decizia de la Berlin poate fi însă şi un alt tip de semnal. Deşi nu a existat niciun act de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei în sensul declanşării unui război clasic, deşi nici recenta schimbare de macaz legată de Doneţk şi Lugansk nu poate fi apreciată şi deci sancţionată ca un act de agresiune, iată că totuşi Berlinul dă tonul, extrăgând din aresenalul represaliilor preconizate împotriva Moscovei pedeapsa cea mai gravă. Şi aruncând astfel în aer nu numai magistrala Nord Stream 2, dar şi parteneriatul pe care până acum l-a avut cu Moscova. Peste capul multor state europene. În mod cert, concernele germane vor avea de suferit. Este o decizie care va stârni cu certitudine o furtună politică în Bundestag. Dar şi în presa germană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 23.02.2022, 09:01)
Pentru autor: gazul nu a circulat niciodata prin respectiva conducta. De ce ar circula acum?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Claa în data de 23.02.2022, 09:01)
Lovitura de traznet a fost in China,contractul semnat pe gaze e astonishment
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2022, 09:27)
nu e uimitor .
China a jucat si joaca la doua capete mereu.
Desi este un furnizor mondial , are cea mai sensibila , influentabila si ...tremuranda economie din lume .
Face bani dar problemele sunt uriase, si greu de surmontat .
De aceea joaca la doua capete.
Pe de alta parte , covidul a aratat ce de kk este sa fii dependent de o singura zona , fiind astfel nevoit sa iti ... ajuti dusmanii...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2022, 11:12)
'Face bani dar problemele sunt uriase, si greu de surmontat' - te referi la economia SUA care are azi o datorie de 30,145 trilioane usd si un PIB de 20,94 trilioane usd. Ne aducem aminte de abureala aia ca este dezastru spre faliment cu datorii de peste 60% din PIB, tot dezastru este si tiparirea banilor fara acoperire. La asta se adauga marile hotii de la Wall Street si Pentagon. Daca intreaba cineva cum se rezolva problemele astea, raspunsul este ca e platit de rusi, troll, hater, whatabulism bla bla.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2022, 11:25)
Care ar fi al doilea cap? Nu exista decat unul singur, Rusia.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2022, 21:25)
nu degeaba ii se zice “dragon cu capete”
sem co cre
3. fără titlu
(mesaj trimis de Alex în data de 23.02.2022, 11:36)
Cred ca doar un agent KGB/GRU nu poate pricepe ca nu poți depinde de un inamic in chestiuni strategice . Rusia , intrând deschis cu tancuri pe teritoriu ucrainean , s-a auto declarat inamic al democratiilor vestice . Dacă harta Europei redevine negociabila , se redeschid vechi rani : Ungaria vrea Transilvania , Germania vestul Poloniei și Kaliningrad , bascii și catalanii vor independența , Polonia vestul Ucrainei , România Basarabia și Bucovina . E cel mai sigur drum către al 3 le-a război mondial ,
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2022, 17:17)
Taticule, la ce ineptii ideologizate postezi(aia cu agentii GRU e antologica) ii depasesti in marxism si in limbajul de lemn european, chiar si pe birocratii de la Bruxelles! Eu te-as propune pt premiul "Karl Marx"!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2022, 18:57)
Poate ca nu agent GRU, dar suna foarte aproape de activistul de partid care ne invata ce bine e cu fratii de la rasarit.