Luca Niculescu, secretar de stat: "Procesul de aderare a ţării noastre la OCDE va dura între 3 şi 8 ani"

G.M.
Miscellanea / 7 martie 2023

Luca Niculescu, secretar de stat: "Procesul de aderare a ţării noastre la OCDE va dura între 3 şi 8 ani"

Procesul de aderare a ţării noastre la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică va dura între 3 şi 8 ani, timpul necesar aderării depinzând foarte mult de rapiditatea cu care factorii decidenţi de la Bucureşti vor implementa reformele solicitate de respectiva organizaţie internaţională, a afirmat secretarul de stat Luca Niculescu, coordonatorul naţional pentru procesul de aderare la OCDE, astăzi, în cadrul unei întâlniri cu membrii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK).

"Cea mai devreme aderare - pentru că sunt nişte etape tehnice de parcurs, deoarece comitetele nu te evaluează în fiecare zi - a fost a Lituaniei, în 3 ani de la primirea foii de parcurs. Iar cea mai lungă aderare a fost în cazul Costa Rica, 8-9 ani. Pentru ţările europene a fost mai rapid, deoarece o parte din standardele OCDE sunt în aquis-ul comunitar şi le avem îndeplinite deja. Numai că acum avem şi condiţii mai stricte; de exemplu suntem evaluaţi şi de comitetul pentru agricultură, care nu a evaluat alte ţări europene ce au aderat recent înaintea noastră pentru că există Politica Agricolă Comună a UE. Noi însă vom fi verificaţi acum foarte minuţios şi de comitetul pentru agricultură. Ţările europene care au aderat înaintea noastră au fost evaluate de 21 comitete, iar noi de 26. De aceea, timpul estimat pentru aderarea ţării noastre va fi între 3 şi 8 ani, dar depinde de noi foarte mult, pentru că trebuie să facem reforme şi aici e nevoie de voinţă politică", a spus Luca Niculescu.

El a arătat că dosarele cele mai importante în procesul de aderare la OCDE vor fi guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat, circulaţia fluxurilor de capital, protecţia mediului şi necesitatea unei legislaţii care să combată mita plătită de companii în străinătate.

"Potrivit autoevaluării noastre stăm destul de bine, dar aşteptăm să ne spună ei. Din ce am văzut din alte state europene, se pare că avem aceeaşi problematică: guvernanţa întreprinderilor de stat, unde este nevoie de o reformă pentru ca întreprinderile să funcţioneze mai bine. Apoi este vorba despre circulaţia fluxurilor de capital, adică de o piaţă liberalizată nu doar pentru ţările din Uniunea Europeană, ci şi pentru cele din OCDE. În domeniul protecţiei mediului, vă pot spune că toate capitolele au legătura cu mediul. Cele care au legătură cu aquisul comunitar s-ar putea să le trecem mai repede. Pe la sfârşitul verii sper să avem primele evaluări din partea OCDE. Mai e un comitet important, cel anti-mită care se referă la mita pe care o dau companiile în străinătate în general, unde trebuie să avem legislaţia aferentă pentru combaterea acestui fenomen", a precizat Luca Niculescu.

Amintim că invitaţia privind aderarea ţării noastre la OCDE a fost primită de Guvern în 25 ianuarie 2022, iar în luna iunie a anuluin trecut ne-a fost înmânată foaia de parcurs. Pe baza foii respective, Guvernul a întocmit un memorandum de aproape 800 de pagini care a fost depus de premierul Nicolae Ciucă, în decembrie 2022, la sediul din Paris al OCDE.

În următorii ani ţara noastră va fi evaluată de 26 de comitete ale OCDE care vor verifica îndeplinirea standardelor şi implementarea celor peste 230 de instrumente juridice ale respectivei organizaţii.

Din OCDE fac parte 38 de state, care deţin 70% din producţia şi bunurile de pe glob, 90% din valoarea globală a investiţiilor directe şi peste 60% din PIB-ul mondial.

Anul trecut au fost invitate să adere la această organizaţie România, Bulgaria, Croaţia, Argentina, Peru şi Brazilia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asta e mai bun de ministru de externe decat grasutul complexat de acum

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb