LUCIAN CROITORU, BNR:  Politica fiscală a lui Trump va face ca dolarul să se aprecieze

Jose Fierro
Macroeconomie / 16 ianuarie 2017

Lucian Croitoru

Lucian Croitoru

Politica fiscală promovată de preşedintele american Donald Trump va duce la aprecierea dolarului comparativ cu alte valute, ceea ce pentru România ar însemna o stimulare a exporturilor, dar pe de altă parte ar putea crea probleme cu lichiditatea în piaţă, a declarat, duminică, la Digi 24, consilier al guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

Acesta a spus: "Politica fiscală, pentru că va stimula creşterea economică, ceea ce va duce la inflaţie, va face să crească ratele dobânzii în SUA, iar o creştere a ratei dobânzii va face ca dolarul să se aprecieze. În ţările emergente, cum e şi România, această apreciere a dolarului comparativ cu leul pe de-o parte va stimula exporturile, ceea ce e un efect pozitiv pentru creşterea economică din România, dar pe de altă parte, ar putea crea (...) probleme cu lichiditatea din piaţă, prin depreciere, vor tensiona bilanţurile şi o depreciere a leului ar adăuga presiuni inflaţioniste".

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Trump vrea să accelereze creşterea economică atât prin stimularea cheltuielilor militare, cât şi prin pe cheltuielile cu infrastructura. În acelaşi timp, noul preşedintele al SUA, revine la protecţionism, adică taxe mai mari pentru bunurile de import.

Lucian Croitoru a completat: "Dacă va promova acest lucru, atunci va limita importurile din alte ţări. Vor avea de suferit cei care exportau în SUA. (...) Pe termen lung protecţionismul nu este benefic niciunde".

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane a dus la aprecierea dolarului, inclusiv faţă de euro, iar continuarea tendinţei va determina accelerarea inflaţiei în zona euro peste aşteptările Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Bloomberg, citând un studiu al Oxford Economics.

Rata inflaţiei din zona euro a urcat în decembrie la 1,1%.

Studiul realizat de Oxford Economics argumentează că pe măsură ce euro se va deprecia faţă de dolar, posibil până la paritate, acest fapt ar avea un impact mai mare asupra inflaţiei decât anticipează BCE şi nu ar fi doar un efect de natură excepţională.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb