Ludovic Orban i-a adresat premierului Viorica Dăncilă o scrisoare pe tema aderării la zona euro

M.D.
Politică / 7 aprilie 2018

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care anunţă că senatorul Florin Cîţu a fost delegat pentru grupul de lucru al Guvernului pentru adoptarea monedei euro, dar pentru o perioadă de şase luni, arătând că în acest termen aşteaptă un plan de măsuri credibile din partea Executivului.

"Am primit cu surprindere invitaţia dumneavoastră de a desemna un reprezentant al Partidului Naţional Liberal în grupul de lucru al Guvernului României pentru adoptarea monedei euro. Aderarea la zona euro este un obiectiv fundamental al Partidului Naţional Liberal. Uitându-ne, însă, la ceea ce aţi făcut până acum şi la criteriile de convergenţă stabilite prin tratatul de la Maastricht, ne dăm seama că dumneavoastră şi guvernul pe care îl conduceţi nu aveţi acest obiectiv, iar demersul pe care îl faceţi este unul pur propagandistic", se arată în scrisoarea remisă, către Redacţie.

Liderul PNL afirmă că, ţinând cont de deficitul de 0,59% din PIB în primele două luni ale anului, există un risc ridicat ca articolul din tratat, referitor la plafonul de deficit de sub 3% din PIB, să nu fie îndeplinit.

El mai precizat că inevitabil creşterea economică va încetini, ceea ce va duce la creşterea accelerată a datoriei publice, iar indicatorul referitor la datoria publică din criteriile de la Maastricht se va deteriora.

Orban menţionează şi că "nici criteriul potrivit căruia dobânzile pe termen lung ar trebui să fie mai mici cu 2 puncte procentuale decât media celor mai performanţi trei membri UE din perspectiva stabilităţii preţurilor nu este respectat, în condiţiile în care România se împrumută pe termen lung cu 4,40%, din cauza lipsei încrederii investitorilor internaţionali în capacitatea României de a se dezvolta durabil pe termen lung".

Preşedintele PNL mai arată şi că Tratatul UE cere ca rapoartele de convergenţă să examineze un grad înalt de convergenţă sustenabilă, cu referire la "realizarea unui înalt grad de sustenabilitate a preţurilor", "sustenabilitatea poziţiei financiare a guvernului", "încadrarea cursului de schimb în limite normale de fluctuaţie stabilite pentru ERM 2" şi "pentru nivelurile ratelor dobânzilor pe termen lung". El subliniază că, "ţinând cont de caracterul imprevizibil al politicilor economice ale guvernului, sustenabilitatea nu va putea fi atinsă".

"Din cauza politicilor economice duse până în prezent de către guvern şi a lipsei de predictibilitate a acestora, nu ne vom califica prea curând pentru a intra în ERM 2. Conform raportului de convergenţă al Băncii Centrale Europene, criteriul referitor la variaţia cursului de schimb este marcat ca neîndeplinit pentru toate ţările care nu sunt în ERM 2. Pe lângă convergenţa nominală, adoptarea cu succes a Euro este condiţionată şi de un anumit nivel de convergenţă economică reală. Astfel, lipsa reformelor structurale precum şi reducerea masivă a investiţiilor publice pun în pericol potenţialul de creştere economică pe termen mediu şi lung", afirmă Orban în scrisoare.

El precizează că "actuala creştere economică este nesustenabilă, bazată prea mult pe consum şi prea puţin pe investiţii şi dezechilibrează grav economia".

"Deficitele comerciale şi de cont curent cresc accelerat, iar presiunile inflaţioniste generate de excesul de consum sunt mai mult decât evidente", spune Orban în scrisoare.

Preşedintele PNL afirmă că, ţinând cont de toate acestea şi în contextul menţinerii aceloraşi politici economice ale guvernului, PNL nu are încredere că Executivul PSD-ALDE este pregătit să înceapă cu adevărat procesul de aderare la zona euro.

"Având în vedere faptul că Partidul Naţional Liberal consideră aderarea la zona Euro o prioritate pentru România, vom delega, totuşi, un reprezentant, în persoana domnului senator Florin Cîţu, vicepreşedinte economic al PNL şi preşedinte al Comisiei Economice a Senatului României. Dorim, însă, să vă spunem că mandatul domnului Florin Cîţu va fi limitat la o perioadă de maximum 6 luni, perioadă în care aşteptăm de la Guvern un plan de măsuri credibile care să corecteze, la timp, tendinţele greşite care ne îndepărtează de obiectivul aderării şi care să ne crească şansele de aderare la zona Euro", a subliniat Orban.

Preşedintele liberalilor solicită Guvernului "reechilibrarea mixului de politici economice prin luarea de măsuri care să reducă şi, în final, să elimine caracterul prociclic al politicii fiscal-bugetare, fără a frâna libera iniţiativă şi a altera spiritul antreprenorial şi fără a crea o povară suplimentară asupra mediului privat; îmbunătăţirea structurii cheltuielilor publice, punând un accent mai mare pe cheltuielile de investiţii; reluarea reformelor în sectorul companiilor de stat şi numirea de manageri profesionişti, validaţi de piaţă, în fruntea acestora; reducerea imixtiunii statului în economie, prin oprirea creării de noi companii publice, forma de intervenţie care şi-a arătat ineficienţa în ultimii douăzeci şi opt de ani".

Totodată, Orban solicită, în contextul dezbaterilor europene despre condiţionarea finanţării UE de susţinerea statului de drept, "oprirea atacurilor asupra sistemului judiciar şi susţinerea luptei anticorupţie, care ne vor creşte şansele să continuăm obţinerea alocări consistente de la bugetul Uniunii Europene, mai ales în noul context post-Brexit".

"În cazul în care nu veţi da semne clare că intenţionaţi cu adevărat să faceţi paşi fermi în direcţia corectă, noi nu vom participa la acest simulacru şi ne vom retrage reprezentantul", concluzionează liderul PNL, asigurând premierul de toată susţinerea PNL pentru realizarea acestor puncte în vederea reuşitei aderării la zona euro.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb