"LUKoil" investeşte 300 milioane de dolari în exploatarea unui nou zăcămînt

GHENNADI ABALOV
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 martie 2004

Compania petrolieră rusă "LUKoil" îşi planifică să obţină, în vara acestui an, prima producţie de petrol din zăcămîntul D-6, situat pe platforma continentală a Mării Baltice (ţărmul regiunii Kaliningrad), zăcămînt a cărui forare a început săptămîna trecută. Comisia de stat a primit în exploatare, recent, o platformă staţionară a "LUKoil", care va funcţiona pe zăcămîntul petrolifer Kravtovskoe, situat la 23 km de peninsula Kursk şi la 5 km de graniţa maritimă de stat dintre Federaţia Rusă şi Lituania, deschis în anul 1983. Volumul anual de petrol extras din acest zăcămînt va fi de circa 600.000 de tone, iar rezervele totale sînt estimate la 21,5 milioane de tone. "LUKoil" intenţionează să investească în lucrările de exploatare a acestui zăcămînt pînă la 300 milioane dolari.

Zăcămîntul D-6 a constituit mereu motivul unor conflicte internaţionale ecologico-politice. Dar nici "ultraverzii" de la Kaliningrad şi nici politicienii lituanieni nu au reuşit să demonstreze că platforma ruseas-că este, prin ceva, deosebit de periculoasă. Toţi inspectorii internaţionali care au vizitat obiectivul au ajuns invariabil la concluzia că petroliştii respectă întru totul cerinţele protecţiei mediului natural. În general D-6 este, din punct de vedere ecologic, un proiect-unicat. Locuitorii Kaliningradului şi cetăţenii statelor învecinate au ştiut exact, clipă de clipă, ce lucrări se desfăşoară pe platformă. Existenţa în regim de reality-show i-a fost de ajutor acestui zăcămînt, confir-mîndu-i alibiul atunci cînd, în vara anului 2003, "verzii" i-au acuzat pe petrolişti de poluarea ţărmului Kaliningradului.

Iniţiată în subtilităţi tehnologice, opinia publică a luat partea "LUKoil", recunoscînd că, la vremea respectivă, D-6 nu era fizic capabilă să deverseze petrol. Pe perioada exploatării industriale a platformei, petroliştii promit regiunii o protecţie ecologică totală. În primul rînd, activitatea la D-6 se va desfăşura după principiul "deversări zero", ceea ce înseamnă că toate reziduurile industriale şi menajere de pe platforma maritimă vor fi evacuate pe ţărm pentru a fi distruse. În al doilea rînd, în apropierea acestui zăcămînt se va afla un vas utilat special cu tot ceea ce este necesar pentru lichidarea devesărilor de petrol. În al treilea rînd, situaţia ecologică din zonă va fi supravegheată prin satelit. Cînd "LUKoil" va trece la extracţia industrială a petrolului din D-6, în zonă se vor desfăşura exerciţii ale serviciilor de salvare ale Rusiei şi NATO, iar platforma petrolieră maritimă a companiei va fi unul din locurile unde acestea vor avea loc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb